Kategorie
Dieta naturalna

10 naturalnych przepisów na świąteczne słodkości (bez cukru, z ksylitolem i miodem)

10 sprawdzonych przepisów na naturalne, świąteczne słodkości. Bez dodatku cukru, natomiast ze zdrowym i wspomagającym organizm ksylitolem i miodem.

1. Ciasto jabłkowo – orzechowe

Składniki:

  • 4 duże jabłka słodkiej odmiany, np. Golden Delicious lub Rubin
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez dodatku aluminium)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 całe jajka (od szczęśliwej kury)
  • 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
  • 6 łyżek oleju kokosowego

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka

Noszenie dzieci

Poradnik dla noszących rodziców

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Jabłka należy obrać, pokroić w kostkę, zasypać ksylitolem i odstawić na około 30 minut. Następnie wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 – 30 minut, aż góra ciasta się zarumieni.

2. Piernik

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka ksylitolu
  • ½ szklanki oleju, najlepiej kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego
  • ½ słoika dżemu domowego (najlepiej z kwaśnych owoców, np. z agrestu, porzeczki) lub kupnego dżemu bez dodatku cukru
  • 2 szklanki razowej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

Całe jajka należy ubić ze szklanką ksylitolu, następnie dodawać olej, mleko oraz dżem i nadal ubijać. Gdy składniki się połączą, dodać mąkę, sodę, kakao i cynamon, mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 50 – 60 minut.

3. Piernik czekoladowy

Składniki:

  • 400 g miodu
  • 2 szklanki ksylitolu
  • ½ kostki masła
  • 5 g mielonego cynamonu
  • 2 g mielonych goździków
  • 125 g drobno posiekanych migdałów
  • 5 g rodzynek
  • 6 łyżek stołowych zimnej wody
  • 3 całe jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia (bez dodatku aluminium)
  • 50 g kakao

Podgrzać miód. Po jego rozpuszczeniu dodać ksylitol, masło, cynamon, goździki, migdały i wodę. Gdy składniki się połączą, nieco ostudzić masę. Następnie dodać całe jaja, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 – 30 minut – piernik jest gotowy, jeśli wbity w niego patyczek po wyjęciu jest suchy.

4. Piernik staropolski

Składniki:

  • 80 dag mąki orkiszowej razowej
  • 50 dag miodu
  • 50 dag ksylitolu
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego
  • 4 jajka
  • 5 dag masła
  • domowa przyprawa do pierników (3 płaskie łyżeczki)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Mleko wlać do garnka, wsypać ksylitol i miód i podgrzać, aż miód się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę do piernika i sól. Po ostudzeniu przelać do miski, wbić jajka, ubijać trzepaczką, następnie wsypać mąkę oraz sodę i dalej ubijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni, aby ciasto zaczęło fermentować. Po dwóch dniach przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Piernik ten długo zachowuje świeżość.

5. Świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 750 g maki razowej orkiszowej
  • 2 łyżki karobu
  • 5 sztuk goździków
  • ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 g ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki mielonej czarnej kawy
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1/5 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia bez dodatku aluminium
  • 300 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 6 łyżek miodu
  • 4 jajka

Goździki, ziele angielskie i pieprz zmienić w młynku do kawy. Ksylitol, miód, masło i jajka rozbić mikserem na gładką masę.
W misce połączyć mąkę, karob, przyprawy, sodę i proszek. Następnie do przygotowanych uprzednio składników suchych dodać składniki mokre. Wyrabiać dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki. Jeżeli wydaje się za suche, można dodać trochę wody lub mleka roślinnego. Jeżeli wydaje się za mokre – dodać mąki. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na grubość pół centymetra i wycinać foremkami różne kształty. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 10 minut.
Wystudzone pierniczki należy przechowywać w metalowej puszcze. Najlepiej upiec je kilka dni przed świętami.

6. Polewa czekoladowa do pierniczków lub piernika

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 10 dag ksylitolu
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao lub karobu (można też dodać obydwa te składniki)
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej (aby polewa miała połysk)

Wszystkie składniki należy włożyć do garnka i podgrzewać na bardzo małym ogniu aż do powstania jednolitej masy. Polewa szybko stygnie, jest trwała i błyszcząca mimo tego, że nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Smakuje lepiej niż sklepowa czekolada!

Uwaga! Reklama do czytania

Połóg. Pierwszy rok życia rodzica

Oto długo wyczekiwany holistyczny przewodnik po połogu. Autorka z czułością i empatią przeprowadza czytelników przez szereg zagadnień związanych z tym przełomowym momentem.

Zobacz na natuli.pl

7. Moczka – tradycyjna śląska potrawa wigilijna

Składniki:

  • 4 szklanki domowego kompotu z różnych owoców (ewentualnie z samych jabłek)
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 3 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • 3 dag wyłuskanych orzechów laskowych
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych jabłek
  • 20 dag suchego kawałka piernika bez bakalii
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 mandarynka obrana ze skórki
  • sok z połowy cytryny

Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą (około szklanki). Kompot wlać do garnka, mocno podgrzać (nie zagotowując). Dodać pokrojone suszone owoce i orzechy. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, często mieszając – moczka lubi się przypalać. Gotować tak długo, aż owoce będą miękkie. Wilgotny piernik przetrzeć przez sitko, dodać do gotujących się bakalii razem w wodą, w której się moczył. Gotować 15 minut często mieszając. Następnie wrzucić kawałki gorzkiej czekolady, dodać sok z cytryny oraz obraną i podzieloną na cząstki mandarynkę. Na koniec, w wersji dla dorosłych, można dodać szklankę czerwonego, wytrawnego wina (nie zagotowywać). Moczkę można spożywać na ciepło oraz na zimno. Należy ją przechowywać w lodówce, gdyż szybko kwaśnieje.

8. Makówki – tradycyjna śląska potrawa wigilijna z maku

Składniki:

  • 1 l mleka roślinnego (najlepsze jest migdałowe)
  • 250 g zmielonego maku
  • figi, daktyle, rodzynki, morele suszone – po około 3 dag
  • ulubione orzechy i migdały – również po około 3 dag
  • suszona bułka (najlepiej razowa)
  • laska wanilii

W garnku (najlepiej z podwójnym dnem) zagotować mleko wraz z laską wanilii (przeciętą na pół, pestki wydrążone, wrzucamy do mleka wraz z samą laską). Gdy mleko się zagotuje, wrzucić pokrojone suszone owoce i orzechy oraz migdały (mogą być pokrojone)i mieszać. Po kilku minutach powoli wsypać mielony mak, mieszając delikatnie. Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i na bardzo małym ogniu, często mieszając, gotować długo – aż całe mleko zostanie wchłonięte. Można pod koniec gotowania spróbować i dodać trochę słodu, jeżeli makówka nie jest wystarczająco słodka, albo masła (wtedy będzie bardziej zwarta).
Na spodzie miski układamy trochę masy makowej, następnie suchą bułeczkę pokrojoną na kromki, tak, aby zakryła całą warstwę maku. Takie warstwy układamy naprzemiennie aż do zapełnienia całego naczynia. Ważne – na suchą bułkę należy nakładać gorącą masę makową. Gotowe porcje odstawiamy na kilka godzin, aż makówki ostygną. Następnie można udekorować wierzch kokosem oraz orzechami. Makówki również powinny być przechowywane w lodówce, gdyż szybko kwaśnieją.

9. “Niby-kutia” z kaszą jaglaną

– wariacja na temat tradycyjnej potrawy wigilijnej dla osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej

Składniki:

  • 250 g mielonego maku niebieskiego
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • po 3 dag suszonych moreli, fig, daktyli i rodzynek
  • po 3 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych
  • słód ryżowy lub daktylowy
  • 5 szklanek zimnej wody

Mak należy ugotować w 3 szklankach wody wraz z bakaliami. Gdy wchłonie całą wodę – ostudzić. W kolejnych dwóch szklankach zimnej wody ugotować kaszę jaglaną. Gotować ją przez około 30 minut. Gdy wszystkie składniki przestygną, należy je połączyć w jednej misce, dodać słodu z ryżu lub daktyli do smaku. Można także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Zamiast kaszy jaglanej można użyć pełnoziarnistego ryżu o krótkim ziarnie – wtedy kutia konsystencją będzie przypominała tę z pszenicą.

10. Korzenne muffinki z mąki kokosowej (bez glutenu, bez nabiału)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • jedno opakowanie przyprawy do pierników (trzeba uważać, aby w składzie były same przyprawy, a nie np. mąka pszenna czy cukier)
  • 250 ml mleka kokosowego (wybierajcie te bez dodatków, najlepiej z certyfikatem ekologicznym)
  • 4 łyżki naturalnego kakao lub karobu (lub pół na pół)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez dodatku aluminium

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z miodem i mlekiem kokosowym na gładki krem. Powoli dodawać mąkę kokosową, cały czas ucierając. Gdy konsystencja będzie jednolita, dodawać stopniowo kakao lub karob oraz przyprawę do pierników. Następnie dodać proszek do pieczenia. Ciasto z dodatkiem mąki kokosowej można długo ucierać, w przeciwieństwie do tego z mąki pszennej nie zrobi się twarde. Przelać ciasto do foremek na muffinki (wychodzi ok. 8 sztuk) i włożyć do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy babeczki wyciągnąć z foremek i suszyć na kratce. Małym dzieciom zapewne bardziej zasmakują muffinki z mniejszą ilością przyprawy do piernika.

Foto: flikr.com/saaabina

Autor/ka: Anna Szydlik

Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dietetyk. Na terenie Śląska prowadzi warsztaty, seminaria dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Jako dietoterapeuta stara się połączyć tradycyjną, empiryczną wiedzę wschodu z naukowym podejściem świata zachodniego.

4 odpowiedzi na “10 naturalnych przepisów na świąteczne słodkości (bez cukru, z ksylitolem i miodem)”

Przepis na muffinki z mąki kokosowej powstał dzięki mojej koleżance Dagmarze D. z Katowic. Kiedyś Dagmara poczęstowała mnie pysznymi muffinkami, które mnie zachwyciły. Wiem, iż Dagmara wzorowała się na książce „Cud mąki kokosowej”, zmieniła tylko ilość jajek, zastępując je większą ilością mleka kokosowego. Muffinki tak mi zasmakowały, iż postanowiłam stworzyć ich świąteczną wersję – z przyprawami korzennymi i miodem ;-) Pozdrawiam serdecznie Dagmarę ;-) / Ania

W artykule brakuje bardzo ważnej informacji o tym , że dzieci poniżej trzeciego roku życia nie mogą spożywać ksylitolu a dla psów jest śmiertelnie niebezpieczny !!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.