10 pomysłów na obłędne naleśniki bez pszenicy
| 10 pomysłów na obłędne naleśniki bez pszenicy

10 pomysłów na obłędne naleśniki bez pszenicy

Współczesna pszenica – na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci zmodyfikowano ją tak bardzo, że zupełnie nie przypomina zboża, które setki lat temu uprawiali nasi przodkowie. Nawet jeśli nie jesteś fanem diety bezglutenowej – pszenicę w diecie warto po prostu ograniczyć bądź urozmaicić swoje menu, wprowadzając do niego różne inne mąki, z których klasyczne dania wypadają równie smacznie, jeśli nie smaczniej.

10 przepisów na bezpszeniczne naleśniki:

1. Z migdałów

Składniki:

  • mąka migdałowa lub zmielone migdały,
  • 1/2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • spore jajko,
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego,
  • łyżka stopionego oleju kokosowego, oliwy lub roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Jajko roztrzep z mlekiem i olejem, powoli dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Smaż jak klasyczne naleśniki, na patelni posmarowanej olejem kokosowym.

Źródło: Kuchnia bez pszenicy, Davis William

2. Z ciecierzycy

Składniki:

  • 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • jajko,
  • łyżeczka oleju,
  • ok. 150 ml zimnej wody,
  • odrobina kurkumy,
  • 1/2 soku z cytryny.

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy zmieszaj z wodą za pomocą trzepaczki. Dodawaj po kolei: sok z cytryny, kurkumę, jajko i olej, mąkę ryżową. Ciasto odstaw na kilkanaście minut. Smaż na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni, na złocisty kolor.

Źródło: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com

3. Amarantusowo-owsiane

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki mąki owsianej,
  • 3 kopiaste łyżki mąki z amarantusa,
  • jajko,
  • ok. 150-200 ml wody,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 1/5 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta imbiru.

Przygotowanie:

Do miski dodawaj po kolei i mieszaj lekko trzepaczką: mąkę owsianą, wodę, sok z cytryny, kurkumę, mąkę z amarantusa, jajko, olej, szczyptę imbiru. Zostaw na około 1/2 godziny. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobioną oleju.

Źródło: Kuchnia bez pszenicy, Davis William

4. Jaglano-gryczano-kukurydziane

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • ok. 150 ml zimnej wody,
  • zgnieciony ząbek czosnku,
  • jajko,
  • 1/2 łyżki oleju ryżowego i kilka kropli do posmarowania patelni,
  • odrobina soli,
  • 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Przygotuj według następującej kolejności: roztrzep w misce jajko, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, następnie wodę i szczyptę soli, sok z cytryny, mąkę gryczaną i kurkumę, mąkę jaglaną, kukurydzianą i olej, na sam koniec – czosnek niedźwiedzi. Odstaw ciasto na 1/2 godziny. Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Źródło: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com

5. Ryżowe

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 4 duże jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na kilka minut, następnie smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Odrobinę oleju możesz dodać do ciasta, dzięki temu sam proces smażenia będzie łatwiejszy.

Źródło: filozofiasmaku.blogspot.com

6. Orkiszowo-ryżowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej białej,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • ok. 100 ml mleka owsianego,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie),
  • 2-3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Mąki wymieszaj z ksylitolem i dodaj mleko owsiane oraz wodę. Wszystko wymieszaj na gładką masę o konsystencji śmietany. Na koniec do ciasta dodaj łyżkę oleju. Smaż na rozgrzanej patelni, posmarowanej cienką warstwą oleju.

7. Lniano-orkiszowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki lnu złocistego,
  • 1/5 szklanki gorącej wody,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej,
  • 1 szklanka wody gazowanej.

Przygotowanie:

Siemię i len zalej gorącą wodą. Odstaw, aż powstanie kleik. Dodaj do niego mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej cienką warstwą oleju.

Źródło: pysznezdrowosci.blogspot.com

Reklama sponsora artykułu

8. Kokosowe

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 125 ml mleka kokosowego,
  • 125 ml mleka sojowego,
  • 1-2 łyżki ksylitolu,
  • 70 g mąki kokosowej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • 1/4 ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Jajka wyjmij z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem naleśników. Rozpuść łyżkę oleju kokosowego w niedużym rondlu. Do osobnego rondla wlej mleko kokosowe oraz sojowe i podgrzej tak, żeby były lekko ciepłe. Mąkę kokosową wrzuć do miski, dodaj skrobię, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Do osobnej miski wrzuć jajka, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem przez dwie minuty. Wlej ciepłe mleko i ubijaj dalej, aż wytworzy się piana. Następnie dodaj mąkę kokosową z dodatkami. Ubijaj przez chwilę do połączenia składników. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu.

Źródło: mariolabialolecka.com

9. Z sokiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka soku jabłkowego 100 proc.,
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub sojowego,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 60 ml oleju,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 15 minut. Smaż partiami z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.

Źródło: olgasmile.com

10. Ze szpinakiem

Składniki:

  • 150 g liści szpinaku,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 szklanka wody + 50 ml,
  • 1 czubata szklanka mąki gryczanej,
  • 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml oleju do smażenia,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Liście szpinaku zblenduj z mlekiem roślinnym na jednolitą masę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Ciasto odstaw na 15 minut. Smaż z obu stron na natłuszczonej patelni.

Źródło: olgasmile.com

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

10 silnie zakorzenionych mitów na temat diety małego dziecka

Niesamowite właściwości pyłku pszczelego

„Najważniejsze to nie zrzędzić”. Rozmowa z Olgą i Adamem Hallerami

Przejdz do: