10 pomysłów na obłędne naleśniki bez pszenicy
| 10 pomysłów na obłędne naleśniki bez pszenicy

10 pomysłów na obłędne naleśniki bez pszenicy

Współczesna pszenica – na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci zmodyfikowano ją tak bardzo, że zupełnie nie przypomina zboża, które setki lat temu uprawiali nasi przodkowie. Nawet jeśli nie jesteś fanem diety bezglutenowej – pszenicę w diecie warto po prostu ograniczyć bądź urozmaicić swoje menu, wprowadzając do niego różne inne mąki, z których klasyczne dania wypadają równie smacznie, jeśli nie smaczniej.

10 przepisów na bezpszeniczne naleśniki:

1. Z migdałów

Składniki:

  • mąka migdałowa lub zmielone migdały,
  • 1/2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • spore jajko,
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego,
  • łyżka stopionego oleju kokosowego, oliwy lub roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Jajko roztrzep z mlekiem i olejem, powoli dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Smaż jak klasyczne naleśniki, na patelni posmarowanej olejem kokosowym.

Źródło: Kuchnia bez pszenicy, Davis William

2. Z ciecierzycy

Składniki:

  • 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • jajko,
  • łyżeczka oleju,
  • ok. 150 ml zimnej wody,
  • odrobina kurkumy,
  • 1/2 soku z cytryny.

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy zmieszaj z wodą za pomocą trzepaczki. Dodawaj po kolei: sok z cytryny, kurkumę, jajko i olej, mąkę ryżową. Ciasto odstaw na kilkanaście minut. Smaż na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni, na złocisty kolor.

Źródło: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com

3. Amarantusowo-owsiane

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki mąki owsianej,
  • 3 kopiaste łyżki mąki z amarantusa,
  • jajko,
  • ok. 150-200 ml wody,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 1/5 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta imbiru.

Przygotowanie:

Do miski dodawaj po kolei i mieszaj lekko trzepaczką: mąkę owsianą, wodę, sok z cytryny, kurkumę, mąkę z amarantusa, jajko, olej, szczyptę imbiru. Zostaw na około 1/2 godziny. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobioną oleju.

Źródło: Kuchnia bez pszenicy, Davis William

4. Jaglano-gryczano-kukurydziane

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • ok. 150 ml zimnej wody,
  • zgnieciony ząbek czosnku,
  • jajko,
  • 1/2 łyżki oleju ryżowego i kilka kropli do posmarowania patelni,
  • odrobina soli,
  • 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Przygotuj według następującej kolejności: roztrzep w misce jajko, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, następnie wodę i szczyptę soli, sok z cytryny, mąkę gryczaną i kurkumę, mąkę jaglaną, kukurydzianą i olej, na sam koniec – czosnek niedźwiedzi. Odstaw ciasto na 1/2 godziny. Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Źródło: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com

5. Ryżowe

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 4 duże jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na kilka minut, następnie smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Odrobinę oleju możesz dodać do ciasta, dzięki temu sam proces smażenia będzie łatwiejszy.

Źródło: filozofiasmaku.blogspot.com

6. Orkiszowo-ryżowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej białej,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • ok. 100 ml mleka owsianego,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie),
  • 2-3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Mąki wymieszaj z ksylitolem i dodaj mleko owsiane oraz wodę. Wszystko wymieszaj na gładką masę o konsystencji śmietany. Na koniec do ciasta dodaj łyżkę oleju. Smaż na rozgrzanej patelni, posmarowanej cienką warstwą oleju.

7. Lniano-orkiszowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki lnu złocistego,
  • 1/5 szklanki gorącej wody,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej,
  • 1 szklanka wody gazowanej.

Przygotowanie:

Siemię i len zalej gorącą wodą. Odstaw, aż powstanie kleik. Dodaj do niego mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej cienką warstwą oleju.

Źródło: pysznezdrowosci.blogspot.com

Reklama sponsora artykułu

8. Kokosowe

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 125 ml mleka kokosowego,
  • 125 ml mleka sojowego,
  • 1-2 łyżki ksylitolu,
  • 70 g mąki kokosowej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • 1/4 ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Jajka wyjmij z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem naleśników. Rozpuść łyżkę oleju kokosowego w niedużym rondlu. Do osobnego rondla wlej mleko kokosowe oraz sojowe i podgrzej tak, żeby były lekko ciepłe. Mąkę kokosową wrzuć do miski, dodaj skrobię, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Do osobnej miski wrzuć jajka, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem przez dwie minuty. Wlej ciepłe mleko i ubijaj dalej, aż wytworzy się piana. Następnie dodaj mąkę kokosową z dodatkami. Ubijaj przez chwilę do połączenia składników. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu.

Źródło: mariolabialolecka.com

9. Z sokiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka soku jabłkowego 100 proc.,
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub sojowego,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 60 ml oleju,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 15 minut. Smaż partiami z obu stron na lekko natłuszczonej patelni.

Źródło: olgasmile.com

10. Ze szpinakiem

Składniki:

  • 150 g liści szpinaku,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 szklanka wody + 50 ml,
  • 1 czubata szklanka mąki gryczanej,
  • 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml oleju do smażenia,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Liście szpinaku zblenduj z mlekiem roślinnym na jednolitą masę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Ciasto odstaw na 15 minut. Smaż z obu stron na natłuszczonej patelni.

Źródło: olgasmile.com

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jak uczy się mózg i dlaczego szkoła nie wspiera naturalnych procesów uczenia się?

Juul na poniedziałek, cz. 67 – Diagnozy – mogą być pomocne, ale mogą także stygmatyzować

Bliskość wspiera mowę. Rozmowa z Wiolą Wołoszyn

Przejdz do: