10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery
Galeria najciekawszych prezentów na Dzień Dziecka... zobacz.
| 10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery

10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery

Burger – od dłuższego czasu jego fastfoodowe oblicze odczarowują niewielkie, wielkomiejskie knajpki cieszące się olbrzymią popularnością lokalnej hipsterki. Dobra wiadomość jest taka, że wcale nie trzeba mieszkać w metropolii (ani być hipsterem), by móc korzystać z niepowtarzalnego smaku zdrowego (niesmażonego!) burgera – smacznego, soczystego i pełnego miłości, bo wykonanego samodzielnie w domu.

Przygotowaliśmy 10 przepisów na domowe kotlety burgerowe. Kwestię dodatków pozostawiamy w gestii smakoszy. Podpowiadamy tylko, że może to być niemal wszystko. Do najpopularniejszych wkładów, poza wegańskim lub wegetariańskim kotletem i bułką, należą:

Dlaczego pieczone a nie smażone?

W procesie smażenia tracimy najwięcej witamin i składników odżywczych. Dania poddane takiej obróbce cieplnej są nie tylko bardziej jałowe, ale też ciężkostrawne. Dodatkowym zagrożeniem są niewłaściwe tłuszcze (margaryna, masło, olej o niskiej temperaturze dymienia), które zostają częściowo wchłonięte przez potrawę a podgrzane w wysokich temperaturach utleniają się, wydzielając substancje rakotwórcze. Znacznie lepiej jest więc postawić na pieczenie, które nie wymaga żadnego tłuszczu. Pieczenie potrawy wpływa też na lepszą przyswajalność białka i skrobi.

1. Jaglany

Składniki (na około 10 burgerów):

  • 2 szklanki tartej marchewki,
  • 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki prażonego słonecznika,
  • ½ szklanki prażonego sezamu,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki kolendry,
  • 2 łyżeczki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj rękami do uzyskania kleistej masy. Ulep z niej kotlety i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

2. Kalafiorowy

Składniki (na około 8-10 sztuk):

  • 1 ugotowany kalafior,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • garść świeżych ziół,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej i dodatkowo do panierowania,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój i zeszklij na oleju. Szpinak pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kalafior zmiksuj, następnie wrzuć do miski razem z ziemniakami. Dodaj cebulkę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

 

Zobacz:
Bio żywność (kasza jaglana, ksylitol, olej kokosowy, tahini, ciecieżyca itp.) dobrych cenach – natuli.pl

 

3. Z soczewicy

Składniki (około 10 sztuk):

  • 350 g soczewicy,
  • 3 cebulki dymki,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • kasza kukurydziana.

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz sól. Wymieszaj. Wsyp bułkę tartą, dodaj jajko i wyrób masę. Uformuj z niej kotlety, obtocz w kaszy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

4. Z czerwonej fasoli

Składniki (około 5-6 sztuk):

  • 1 szklanka czerwonej fasoli moczonej przez noc,
  • 50 g tartej marchewki,
  • 50 g tartej cukinii,
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra,
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra, kumin, chili, cząber,
  • kilka czubatych łyżek kaszy orkiszowej,
  • sezam.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, poza fasolą, podduś do miękkości na patelni razem z przyprawami. Fasolę ugotuj do miękkości. Wymieszaj wszystko razem i dodaj kaszę orkiszową. Uformuj kotlety i obtocz w sezamie. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

5. Z zielonego groszku

Składniki (około 6 sztuk):

  • 400 g ugotowanego groszku,
  • 1 jajko,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, chili, kumin.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, z której następnie uformuj kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

6. Zimowy

Składniki (około 8-10 sztuk):

  • 4 marchewki,
  • ½ dużego selera,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 małe czarne rzepy,
  • 1 średnia biała rzodkiew,
  • 1 korzeń skorzonery,
  • 4–5 bulw topinamburu,
  • 2 szalotki,
  • 1 szklanka zielonej soczewicy,
  • 1 średni burak,
  • zioła: oregano, majeranek, kminek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy,
  • 3 łyżki otrąb owsianych,
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • sól, pieprz, sezam.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj do miękkości. Warzywa ugotuj z solą, zielem angielskim, liściem laurowym i gałązką rozmarynu, następnie – wystudzone – połącz z soczewicą i dokładnie zblenduj. Dodaj otręby i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz je w sezamie. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

7. Amarantusowy

Składniki (około 10 sztuk):

  • ½ szklanki nasion amarantusa,
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wody,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 posiekana cebula,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 cm korzenia imbiru, posiekanego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, słodkiej papryki i soli,
  • garść natki kolendry lub pietruszki,
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy.

Przygotowanie:

Amarantus i soczewicę ugotuj w dwóch szklankach wody, dodając do smaku kurkumę i chili. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj do niej czosnek i imbir. Po przestudzeniu dorzuć do masy amarantusowo-soczewicowej. Wymieszaj, następnie uformuj małe kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

8. Z ciecierzycy

Składniki (około 5 sztuk):

  • 200 g suchej ciecierzycy, moczonej przez noc,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki,
  • pieprz, papryka ostra w proszku.

Przygotowanie:

Namoczoną ciecierzycę zblenduj, dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i mąkę ryżową. Masę dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sok cytrynowy, olej rzepakowy i przyprawy. Uformuj kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

9. Gryczany

Składniki (około 5 sztuk):

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • garść natki pietruszki,
  • 1–2 ogórki kiszone,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony. Całość wymieszaj, stopniowo dodając mąkę kukurydzianą. Uformuj niewielkie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

10. Ziemniaczany z kiszoną kapustą

Składniki (około 9-10 sztuk):

  • ½ kg ziemniaków,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • bułka tarta,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, posiekaną natkę pietruszki, olej, mąkę i bazylię. Całość wymieszaj i uformuj kotleciki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

Foto: flikr.com/zaneandrewmulligan

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Plaża, słońce i… rekiny, czyli o ubraniach na ciepłą porę roku od Jako-o

Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Granice – szanujmy cudze, ale także swoje własne. Rozmowa z Małgorzatą Musiał, cz.1

Jak w zgodzie ze sobą zatrzymywać agresję fizyczną i werbalną dziecka?

Pasożyty w twoim ciele – jak je wykryć i jak z nimi walczyć?

Przejdz do: