10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| 10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery

10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery

Burger – od dłuższego czasu jego fastfoodowe oblicze odczarowują niewielkie, wielkomiejskie knajpki cieszące się olbrzymią popularnością lokalnej hipsterki. Dobra wiadomość jest taka, że wcale nie trzeba mieszkać w metropolii (ani być hipsterem), by móc korzystać z niepowtarzalnego smaku zdrowego (niesmażonego!) burgera – smacznego, soczystego i pełnego miłości, bo wykonanego samodzielnie w domu.

Przygotowaliśmy 10 przepisów na domowe kotlety burgerowe. Kwestię dodatków pozostawiamy w gestii smakoszy. Podpowiadamy tylko, że może to być niemal wszystko. Do najpopularniejszych wkładów, poza wegańskim lub wegetariańskim kotletem i bułką, należą:

Dlaczego pieczone a nie smażone?

W procesie smażenia tracimy najwięcej witamin i składników odżywczych. Dania poddane takiej obróbce cieplnej są nie tylko bardziej jałowe, ale też ciężkostrawne. Dodatkowym zagrożeniem są niewłaściwe tłuszcze (margaryna, masło, olej o niskiej temperaturze dymienia), które zostają częściowo wchłonięte przez potrawę a podgrzane w wysokich temperaturach utleniają się, wydzielając substancje rakotwórcze. Znacznie lepiej jest więc postawić na pieczenie, które nie wymaga żadnego tłuszczu. Pieczenie potrawy wpływa też na lepszą przyswajalność białka i skrobi.

1. Jaglany

Składniki (na około 10 burgerów):

  • 2 szklanki tartej marchewki,
  • 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki prażonego słonecznika,
  • ½ szklanki prażonego sezamu,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki kolendry,
  • 2 łyżeczki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj rękami do uzyskania kleistej masy. Ulep z niej kotlety i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

2. Kalafiorowy

Składniki (na około 8-10 sztuk):

  • 1 ugotowany kalafior,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • garść świeżych ziół,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej i dodatkowo do panierowania,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój i zeszklij na oleju. Szpinak pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kalafior zmiksuj, następnie wrzuć do miski razem z ziemniakami. Dodaj cebulkę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

 

Zobacz:
Bio żywność (kasza jaglana, ksylitol, olej kokosowy, tahini, ciecieżyca itp.) dobrych cenach – natuli.pl

 

3. Z soczewicy

Składniki (około 10 sztuk):

  • 350 g soczewicy,
  • 3 cebulki dymki,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • kasza kukurydziana.

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz sól. Wymieszaj. Wsyp bułkę tartą, dodaj jajko i wyrób masę. Uformuj z niej kotlety, obtocz w kaszy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

4. Z czerwonej fasoli

Składniki (około 5-6 sztuk):

  • 1 szklanka czerwonej fasoli moczonej przez noc,
  • 50 g tartej marchewki,
  • 50 g tartej cukinii,
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra,
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra, kumin, chili, cząber,
  • kilka czubatych łyżek kaszy orkiszowej,
  • sezam.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, poza fasolą, podduś do miękkości na patelni razem z przyprawami. Fasolę ugotuj do miękkości. Wymieszaj wszystko razem i dodaj kaszę orkiszową. Uformuj kotlety i obtocz w sezamie. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

5. Z zielonego groszku

Składniki (około 6 sztuk):

  • 400 g ugotowanego groszku,
  • 1 jajko,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, chili, kumin.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, z której następnie uformuj kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

6. Zimowy

Składniki (około 8-10 sztuk):

  • 4 marchewki,
  • ½ dużego selera,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 małe czarne rzepy,
  • 1 średnia biała rzodkiew,
  • 1 korzeń skorzonery,
  • 4–5 bulw topinamburu,
  • 2 szalotki,
  • 1 szklanka zielonej soczewicy,
  • 1 średni burak,
  • zioła: oregano, majeranek, kminek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy,
  • 3 łyżki otrąb owsianych,
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • sól, pieprz, sezam.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj do miękkości. Warzywa ugotuj z solą, zielem angielskim, liściem laurowym i gałązką rozmarynu, następnie – wystudzone – połącz z soczewicą i dokładnie zblenduj. Dodaj otręby i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz je w sezamie. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

7. Amarantusowy

Składniki (około 10 sztuk):

  • ½ szklanki nasion amarantusa,
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wody,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 posiekana cebula,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 cm korzenia imbiru, posiekanego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, słodkiej papryki i soli,
  • garść natki kolendry lub pietruszki,
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy.

Przygotowanie:

Amarantus i soczewicę ugotuj w dwóch szklankach wody, dodając do smaku kurkumę i chili. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj do niej czosnek i imbir. Po przestudzeniu dorzuć do masy amarantusowo-soczewicowej. Wymieszaj, następnie uformuj małe kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

8. Z ciecierzycy

Składniki (około 5 sztuk):

  • 200 g suchej ciecierzycy, moczonej przez noc,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki,
  • pieprz, papryka ostra w proszku.

Przygotowanie:

Namoczoną ciecierzycę zblenduj, dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i mąkę ryżową. Masę dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sok cytrynowy, olej rzepakowy i przyprawy. Uformuj kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

9. Gryczany

Składniki (około 5 sztuk):

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • garść natki pietruszki,
  • 1–2 ogórki kiszone,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony. Całość wymieszaj, stopniowo dodając mąkę kukurydzianą. Uformuj niewielkie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

10. Ziemniaczany z kiszoną kapustą

Składniki (około 9-10 sztuk):

  • ½ kg ziemniaków,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • bułka tarta,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, posiekaną natkę pietruszki, olej, mąkę i bazylię. Całość wymieszaj i uformuj kotleciki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę.

Foto: flikr.com/zaneandrewmulligan

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jaki wpływ na dzieci (i dorosłych) ma czytanie?

Rodzicu zrób z siebie głupka, czyli kilka niezawodnych sposobów na rozładowanie napięcia w relacji z dzieckiem

Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

Przejdz do: