Kategorie
Zdrowie

10 rozgrzewających rzeczy, które warto mieć jesienią w kuchni

Zimno? A będzie jeszcze zimniej! Zanim jednak zalegniesz na kanapie z jesienną chandrą, kocem i ciepłymi skarpetkami na stopach, zobacz, jak rozgrzać się od wewnątrz. Tradycyjna medycyna chińska pokazuje, że wystarczy spożywanie odpowiednich pokarmów, a reszta zadzieje się sama.

Skąd się bierze wewnętrzny chłód? Według tradycyjnej medycyny chińskiej – z diety niezgodnej z naszą fizjologią i podstawowymi potrzebami. Im mniej zrównoważone i przemyślane pokarmy spożywamy w ciągu dnia, tym więcej przynoszą nam one chłodu.

Żeby zrozumieć, na czym to polega, warto zacząć od początku, a więc od tego, że medycyna chińska dzieli potrawy na: wyziębiające, wychładzające, obojętne, rozgrzewające i gorące. Aby dieta działała na naszą korzyść, powinna być dostosowana do klimatu, w którym żyjemy, oraz pory roku.

Mamy początek jesieni, pora więc uzupełnić swoje spiżarnie i lodówki w pokarmowe „dopalacze”, które podwyższają wewnętrzną energię, pobudzają krążenie krwi i poprawiają libido:

1. Imbir

Swoje właściwości rozgrzewające zawdzięcza dużej zawartości olejków eterycznych, które poprawiają krążenie krwi. Jeśli więc doskwiera nam chłód, znacznie lepiej jest napić się herbaty z imbirem niż z cytryną, która ma właściwości wychładzające. Imbir zaś nie dość, że rozgrzewa, poprawia również odporność i pomaga organizmowi zwalczyć wirusy i bakterie. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, łagodzi ból gardła i jest naturalną aspiryną.

Przepis na senegalski napój imbirowy:

  • tarty kawałek korzenia imbiru,
  • woda,
  • sok z limonki,
  • miód.

Imbir zalej wrzątkiem, dodaj sok z limonki i poczekaj, aż nieco przestygnie. Gdy temperatura napoju spadnie poniżej 40 stopni, dodaj miód.

2. Goździki

Goździki to silnie rozgrzewająca przyprawa, którą charakteryzują właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne i wspomagające trawienie. Można je żuć niczym cukierki, by odświeżyć oddech i przeciwdziałać próchnicy. Dzięki właściwościom bakteriobójczym wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają infekcje. Idealnie nadają się jako dodatek do kawy, herbaty, niektórych zup i potraw mięsnych. Zmielone można dorzucić jako przyprawę do pierników i ciast.

Herbata z imbirem i goździkami:

  • czarna herbata,
  • 3 plasterki świeżego imbiru,
  • kilka goździków,
  • sok z malin.

W kubku zaparz herbatę, dodaj wszystkie składniki, a na koniec dopraw sokiem z malin. Przykryj talerzykiem na kilka minut.

3. Cynamon

Cynamon hamuje rozwój bakterii i działa odkażająco. W medycynie chińskiej od wieków stosowany jest do leczenia przeziębień i problemów trawiennych. Napój ze szczyptą cynamonu skutecznie zwalcza np. infekcje gardła. Stanowi doskonałe źródło magnezu, żelaza i wapnia.

Naleśniki cynamonowe:

  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Składniki zmiksuj ze sobą, następnie smaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi sezonowymi dodatkami.

4. Kurkuma

Jest naturalnym, skutecznym antybiotykiem poprawiającym jednocześnie trawienie i stan flory jelitowej. Ponadto oczyszcza i rozgrzewa krew, przyczyniając się do tworzenia nowych krwinek. Działa pobudzająco i antybakteryjnie.

Ajurwedyjska pasta z kurkumy:

  • 2–3 łyżki sproszkowanej kurkumy,
  • 1 szklanka wody.

Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj do kurkumy. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Cały proces powinien trwać co najmniej 8 minut. Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce. Możesz ją stosować na ból gardła (wystarczy zjeść ½ łyżeczki gęstej pasty) lub problemy z trawieniem.

5. Cebula

Ma właściwości rozgrzewające i łagodzące. Jest bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C, a także wapnia, żelaza i fosforu. Zmniejsza gorączkę, rozrzedza flegmę i odtruwa organizm. Ponadto pobudza trawienie, obniża poziom cholesterolu i jest świetnym antybiotykiem.

Domowy syrop z cebuli:

  • 2 cebule,
  • 2 łyżki miodu.

Cebule drobno posiekaj, przełóż do miseczki i zalej obficie miodem. Dobrze wymieszaj, następnie przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie odcedź sok i podawaj jako lekarstwo na kaszel co 2–3 godziny.

6. Dynia

Nie bez powodu zwana jest królową jesieni – poza tym, że rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala ustrzec się infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Jednocześnie dynia skutecznie obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi i jest pomocna w odkwaszaniu organizmu. Na chłodne jesienne wieczory doskonale sprawdza się dynia pieczona.

Pieczona dynia z czosnkiem i przyprawami:

  • mała dynia hokkaido,
  • oliwa z oliwek,
  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1 ząbek czosnku.

Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój w grubą kostkę lub półksiężyce. Przygotuj sos: dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami i zmiażdżonym czosnkiem, a następnie wysmaruj nim dokładnie kawałki dyni. Wstaw dynię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15–20 minut.

7. Bazylia

Ponieważ bazylia działa rozgrzewająco, również na osłabiony organizm, często wykorzystuje się ją w czasie grypy, przeziębienia czy gorączki. Działa przeciwbólowo i napotnie, antydepresyjnie.

Wywar z liści bazylii (wzmacnia odporność, rozgrzewa):

  • 4 gałązki bazylii,
  • litr wody,
  • miód,
  • sok z cytryny.

Bazylię włóż do rondelka, zalej wodą i podgrzewaj na małym gazie. Wyłącz w momencie zagotowania się wody. Ostudzony wywar przecedź, dodaj miodu i soku z cytryny. Pij 1–2 razy w tygodniu.

8. Chili

Papryczka chili ma silne działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Poradzi sobie z bólami reumatycznymi, bólem brzucha oraz gardła. Dodawana do maści rozgrzewa mięśnie i stawy, łagodząc ból. Pomaga też walczyć z przeziębieniem.

Chili w oleju:

  • 1 kg papryczek chili,
  • 1 litr oleju,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • substancja słodząca (np. miód),
  • sól,
  • bazylia,
  • 5 małych słoików.

Papryczki oczyść z gniazd nasiennych, ułóż w słoiczkach, do każdego z nich dorzuć nasiona, pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli, odrobinę miodu i pół łyżeczki bazylii. W rondlu zagrzej olej z oliwą z oliwek i zalej nim papryczki. Słoiki zakręć i ustaw do góry dnem. Otwórz po dwóch tygodniach od przygotowania.

9. Anyż

Anyż pomaga leczyć wiele chorób, w tym schorzenia układu pokarmowego oraz oddechowego. Ma również działanie antybakteryjne. Olejek z anyżu wcierany w skórę pobudza krążenie krwi i rozgrzewa organizm, co pomaga łagodzić bóle mięśniowe. Warto też wiedzieć, że anyż pobudza laktację.

Herbata z pomarańczą, cynamonem i anyżem:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty,
  • 2 plastry pomarańczy,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 laski cynamonu,
  • miód,
  • konfitura wiśniowa.

Herbatę zalej wrzątkiem, dodaj suszone plastry pomarańczy, anyż i cynamon. Kiedy herbata nieco ostygnie, dodaj miód z owocami.

10. Czosnek

Czosnek rozgrzewa, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom układu oddechowego. Zwiększa potliwość, obniża gorączkę, zmniejsza bóle głowy i ułatwia zasypianie. To doskonałe lekarstwo, które warto mieć zawsze pod ręką.

Pasta czosnkowa:

  • 8 ząbków czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj sól i oliwę, następnie rozetrzyj na gładką masę w moździerzu. Pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Dodawaj do potraw jako aromatyczną przyprawę.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.