Co możemy zrobić ze skorupkami po jajkach? Większość ludzi wyrzuca je do kosza. Jeśli hodujemy kury, skorupki zwykle oddajemy właścicielkom (kury je zjadają), czasem też kompostujemy je.

Naukowcy z Niemiec i Węgier przez 15 lat dogłębnie badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka. Doszli oni do wniosku, że jedzenie skorupek przez dorosłych oraz dzieci przeciwdziała łamliwości paznokci, włosów, krwawieniom dziąseł, zaparciom, nadpobudliwości, bezsenności, katarom i astmie. Co więcej, skorupki oczyszczają organizm z pierwiastków promieniotwórczych.

skorupki-jaj

Kilka ciekawostek na temat skorupek:

  • w skorupce znajduje się nie tylko węglan wapnia, ale również wszystkie (27!) niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne;
  • powłoka stanowi 9-12 proc. całkowitej wagi jajka, zawiera pory, które pozwalają na dostęp tlenu, odprowadzają dwutlenek węgla oraz wilgoć;
  • kolor powłoki jaja wynika z rasy kury, która produkuje jaja.

10 sposobów na ponowne wykorzystanie skorupek:

  1. leczenie podrażnień skóry – skorupkę zanurzamy w małym pojemniku z octem jabłkowym. Moczymy przez kilka dni. Mieszaninę stosujemy na drobne podrażnienia skóry i swędzenia.
  2. czyszczenie garnków i patelni z żeliwa lub stali – skorupki  w połączeniu z niewielką ilością wody i płynu do naczyń to nietoksyczna substancja czyszcząca.
  3. nawóz – skorupki jaj są bogate w wapń i inne minerały, które pomagają rozwijać się roślinom w ogrodzie. Należy zgnieść skorupki jaj na drobne kawałki i wsypać do każdego otworu przed sadzeniem. Następnie co 2 tygodnie podsypujemy skorupki wokół rośliny.
  4. sadzonki – skorupki stają się małą doniczką. Na dnie każdej z nich robimy małą dziurkę, w celu odprowadzania wody. Skorupkę napełniamy ziemią i sadzimy nasionko. Kiedy sadzonki są wystarczająco duże i wymagają przesadzenia, po prostu łamiemy skorupki i umieszczamy rośliny w doniczkach.
  5. kawa lepiej smakuje – kilka rozgniecionych skorupek jaj dodajemy podczas parzenia mielonej kawy. Po zaparzeniu usuwamy skorupki. Dzięki temu napój staje się mniej gorzki.
  6. naturalny suplement – skorupki jaj pieczemy w piekarniku w najwyższej temperaturze przez ok. 8-10 minut. Kiedy ostygną, mielimy je na drobny proszek. Dodajemy raz dziennie jedną łyżeczkę do ulubionego koktajlu.
  7. wybielanie firanek – doskonałą biel firanek gwarantuje wrzucenie do prania lnianego woreczka ze skorupkami jajek. Dzięki temu odzyskamy pierwotną biel firan, a materiał nie straci swoich właściwości ani trwałości.
  8. lekarstwo dla psów – jeśli pies ma biegunkę, warto dodać jedną łyżeczkę proszku ze skorupek do jego karmy. Biegunka mija, proszek ze skorupek łagodzi sensacje żołądkowe.
  9. materiał do zabaw – skorupki, zarówno mniejsze, jak i większe kawałki spodobają się dzieciom. Po wczesniejszym umyciu, ugotowaniu lub wyparzeniu można je pomalować i stworzyć wspaniałe mozaiki.
  10. pokarm dla ptaków – wyparzone i zmielone skorupki można wysypywać do karmnika dla ptaków.

Źródło: healthandnaturalliving.com
Foto