10 wyjątkowo bogatych superfoods prosto z… Polski!
| 10 wyjątkowo bogatych superfoods prosto z… Polski!

10 wyjątkowo bogatych superfoods prosto z… Polski!

Może nie mają egzotycznych nazw, może wieje od nich pospolitością, ale… są lokalne, świeże i do tego co najmniej tak samo zdrowe jak przysmaki ze światowej listy superfoods. Poznaj polskie odpowiedniki najzdrowszych pokarmów świata. Oto one:

1. Jarmuż

Jedno z najpopularniejszych warzyw w średniowiecznej Europie, które powoli wraca do łask. A to dzięki swoim niezwykłym właściwościom – nie dość, że jedna szklanka jarmużu zaspokaja 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 100 proc. na witaminę A i 450–600 proc. na witaminę K (zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę E), to jest to również bogate źródło cennych składników. Należą do nich: białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk czy magnez. Dodatkowo w zielonych liściach jarmużu znajdziemy też przeciwutleniacze takie jak: chlorofil, luteina czy sulforafan, które eliminują z organizmu substancje uszkadzające DNA i powodujące nowotwory. Naukowo udowodniono, że powstrzymują one wzrost komórek rakowych.

Warto jednak pamiętać, że jarmuż nie jest wskazany dla osób chorujących na tarczycę.

Jak jeść?

Najlepiej – w jarmużowych koktajlach (z bananem i cytryną), piec w piekarniku jako czipsy jarmużowe lub przyrządzać z niego zielone pesto.

Przeczytaj więcej: Jarmuż – chroni przed chorobami i oczyszcza organizm

2. Siemię lniane

Jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów ALA, znanych z tego, że obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Siemię to najbogatsze źródło lignanów, mających drogocenny wpływ na pracę jelit. Przeciwdziała chorobom serca, stanom zapalnym i nowotworom. Ponadto to bogate źródło witamin z grupy B, witamin A i E oraz łatwo przyswajalnego białka. W jednej łyżce siemienia znajdziemy aż 3 gramy błonnika.

Jak jeść?

By organizm mógł przyswoić jak największą ilość kwasów tłuszczowych i lignanów, ziarna lnu należy zmielić tuż przed spożyciem. Siemię można dodawać do wypieków (chleba, ciast, ciasteczek), do koktajli, posypywać nim kanapki, dorzucać do porannej owsianki.

Przeczytaj więcej: Siemię lniane, olej lniany. Wszystko, co warto o nich wiedzieć

3. Orzech włoski

Pod względem wartości odżywczych nie ustępują żadnym innym orzechom. Wystarczy zjeść trzy orzechy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 (w związku z tym spokojnie mogą one zastąpić ryby w diecie). Dodatkowo orzech włoski jest bogatym źródłem wartościowego białka (w siedmiu orzechach znajdują się 4 g białka), błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu. Jest też źródłem antyoksydantów – selenu, polifenoli, witaminy E oraz L-argininy, czyli substancji, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. W orzechach znajdziemy też kwas elagowy, który podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakowe.

Jak jeść?

Najlepiej – na surowo, dorzucając orzechy do koktajli, sałatek, owsianek i ciast. Orzechy włoskie świetnie zastępują też orzeszki piniowe w pesto.

4. Dynia

Jeśli szukasz pokarmu na wzmocnienie odporności – dynia jest pokarmem dla ciebie. Wszystko to dzięki bogatej zawartości witaminy C. Szklanka dyniowego puree zawiera jej aż 10 mg, jednocześnie siedmiokrotnie pokrywając zapotrzebowanie na witaminę A. Dynia ma też sporo białka, błonnika (7 g na szklankę), karotenoidów, które chronią przed chorobami serca, nowotworami oraz chorobami oczu, a także magnezu, wapnia i potasu. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w niej witamin.
Warto spożywać również pestki dyni, które składają się w 30–40 proc. z oleju zawierającego dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak jeść?

Z samej dyni można przyrządzić pyszną zupę, ciasta, sos do makaronu. Pestki świetnie nadają się do koktajli i wypieków. Warto również włączyć do diety olej z pestek dyni tłoczony na zimno, który jest bogatym źródłem kwasu linolowego i olejowego oraz witamin: E, B1, B2, B6, A, C i D, do tego zawiera też beta-karoten, potas, selen i cynk. Dodawaj go do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno.

Przeczytaj więcej: Wszystko co musimy wiedzieć o… dyni!

5. Kasza jaglana

Nie bez powodu zwana królową kasz. Jest jednym z nielicznych produktów zbożowych o właściwościach zasadotwórczych (a ponieważ przeciętna dieta obfituje w kwasotwórcze produkty takie jak mięso, nabiał czy cukier – jest bardzo pożądanym składnikiem). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo (to najlepsze jego źródło ze wszystkich kasz). Dodatkowo jaglanka zawiera też sporo tryptofanu, pełnowartościowego białka i krzemionki, która leczy stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Jak jeść?

Wystarczy ją ugotować i serwować jako samodzielne danie z owocami lub bakaliami. Świetnie smakuje także w postaci kremu, nadaje się do wypieków, zapiekanek i słodkich przekąsek.

Przeczytaj więcej: Kasza jaglana – królowa kasz

6. Rokitnik

Uznawany za jedną z najcenniejszych roślin rosnących w naszym klimacie, dorównującą swoimi właściwościami jagodom goji czy acai. W zależności od odmiany rokitnik może dostarczyć dziesięć razy więcej witaminy C niż cytryna (uznawana za jedno z najbogatszych jej źródeł). Zawiera sporo karotenoidów, witaminy E (posiada jej cztery razy więcej niż nasiona słonecznika) i K. W nasionach i miąższu rokitnika występuje dużo oleju, w którym znajdują się nasycone i jednonasycone kwasy tłuszczowe. Owoce zawierają zaś stosunkowo mało cukrów prostych i nieznaczne ilości pektyn. Wśród minerałów obecnych w rokitniku warto wymienić magnez, potas i wapń. Ma on również działanie lecznicze – olej rokitnikowy zawiera bardzo duże ilości flawonoidów i beta-karotenu, które są silnymi antyoksydantami, chroniącymi komórki przed nowotworami. Flawonoidy wszechstronnie wpływają także na układ krwionośny.

Jak jeść?

Zarówno owoce rokitnika, jak i sok są dość cierpkie, dlatego sok najlepiej wkomponować w koktajle i soki ze słodkich owoców. Tymczasem ze świeżych owoców warto przygotować konfitury, nalewki, a nawet… musztardę.

7. Natka pietruszki

Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne – wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Jedna łyżka stołowa pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, jest też dobrym źródłem witaminy A i żelaza. Zawiera sporo beta-karotenu, witamin z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i błonnika.

Jak jeść?

Fantastycznie smakuje koktajl z natki pietruszki i truskawek (bądź innych słodkich owoców). Ale listki można również wrzucać do zupy, miksować z dodatkiem orzechów i oliwy na pesto bądź przyrządzać z niej kanapkowe pasty.

8. Aronia

Jest świetnym źródłem witamin (C, B, E, P i prowitaminy A), składników mineralnych (molibdenu, manganu, miedzi, boru, kobaltu oraz jodu) i związków o charakterze antyoksydacyjnym. To najbogatsze źródło polifenoli spośród wszystkich owoców jagodowych. Znajdziemy ich tu około dziesięć razy więcej niż w truskawkach. Zapobiega rozwojowi stanów zapalnych, infekcji, chorobom metabolicznym, nowotworom. Sprzyja również podnoszeniu ogólnej odporności.

Jak jeść?

Owoce aronii są mało soczyste i bardzo cierpkie, ale rewelacyjnie sprawdzają się w przetworach – można z nich przyrządzać galaretki, dżemy czy soki. Warto dorzucać je do innych przetworów owocowych – z jabłek czy porzeczek, gdyż poprawiają smak i kolor.

Przeczytaj więcej: Aronia – uodparnia i leczy

9. Jagody

Podobnie jak aronia są one bogatym źródłem antocyjanów, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu. Od wielu lat uznaje się je za skuteczny lek na biegunki i inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Mają właściwości bakteriobójcze, zapobiegają infekcjom układu moczowego, chronią przed nowotworami. Są doskonałym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B, PP oraz selenu, cynku i miedzi.

Jak jeść?

Wyborny przysmak wszystkich owocowych smakoszy – najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka. Można je dodawać do naleśników, koktajli, deserów, wypieków.

Przeczytaj więcej: Czarne jagody – jak zrobić kurację zdrowotną

10. Czarna porzeczka

Jest niezwykle bogata w witaminę C – 100 g owoców czarnej porzeczki dostarcza jej cztery razy więcej, niż wynosi norma dla dorosłych. Dodatkowo to znakomite źródło witaminy P, która ułatwia przyswajanie witaminy C, a także witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego. Znajdziemy w niej też sole mineralne, m.in. potas, żelazo, wapń i magnez, rzadkie mikroelementy (mangan, bor i jod) oraz cenne kwasy organiczne. Czarna porzeczka oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie wątroby i nerek, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Jak jeść?

Porzeczka to świetna baza do słodkich przekąsek – chłodzących sorbetów, domowych koktajli, galaretek. Można ją dodać również do ciast, zamrozić lub przygotować z niej przetwory na zimę – dżemy, konfitury i soki.

Przeczytaj więcej: Jedzmy porzeczki garściami

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Rodzicielstwo bliskości a starsze dzieci

„Jaś zapnie kurteczkę”, czyli o zwracaniu się do dziecka w trzeciej osobie

Baby blues, depresja poporodowa, zespół stresu pourazowego – co warto o nich wiedzieć?

Przejdz do: