Kategorie
Karmienie piersią

11 niesamowitych właściwości mleka kobiecego

Karmienie piersią to niesamowite doświadczenie. Choć coraz więcej wiemy o tym, w jaki sposób pokarm jest produkowany, i poznajemy jego skład coraz dokładniej, wiele rzeczy nadal budzi zdumienie i fascynację. To doprawdy niesamowite, w jaki sposób Matka Natura to wszystko zorganizowała! Te ciekawostki są na to kolejnym dowodem.

1. Produkcja pokarmu zaczyna się mniej więcej ok 16 tygodnia ciąży (tzw. prepartum milk).

Wiele kobiet już w trakcie ciąży może zaobserwować żółte plamy na biustonoszu. To właśnie krople mleka. Sygnałem do pełnego uruchomienia laktacji jest jednak dopiero moment oddzielenia łożyska od ściany macicy. Rodzaj porodu nie ma tu znaczenia!

2. Na każdym etapie ciąży mleko najlepiej dopasowuje się do dziecka w łonie

Nie ma znaczenia, w którym momencie dziecko się urodzi, czy to będzie 26 tydzień czy 42 – mleko jego mamy będzie zawierało wszystkie potrzebne mu składniki. W trakcie ciąży skład mleka w piersiach się zmienia zgodnie z rozwojem dziecka w łonie.
Pokarm dla wcześniaka (tzw. premature milik) zawiera więcej białka, immunoglobuliny SIgA, laktoferryny, wapnia, fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu, sodu, chlorków, prawdopodobnie więcej tłuszczów, w tym cholesterolu, fosfolipidów i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), mniej laktozy. Mleko wcześniacze ma także wyższą wartość energetyczną (58–70 kcal/dl) niż mleko dojrzałe.

[ksiazki id=”18,14,2″]

3. Skład mleka kobiecego nie jest stały

Zmienia się nie tylko wraz z rozwojem dziecka, ale też w ciągu dnia. Dopasowuje się do potrzeb dziecka na każdym etapie. Mleko dla dziecka karmionego w wieku dwóch lub więcej jest niemalże tak bogate w składniki odpornościowe, witaminy, składniki mineralne i kalorie jak mleko dla noworodka. Z racji faktu, że starsze dziecko je z piersi coraz rzadziej, organizm matki chce wyposażyć je we wszystkie składniki, które są mu potrzebne do sprawnego funkcjonowania, stąd zintensyfikowanie składników w mleku.

4. Możliwe jest karmienie piersią dziecka adopcyjnego

Brzmi niewiarygodnie, ale jest to wykonalne, wymaga jednak olbrzymiej determinacji, czasu i wsparcia. Pracując z laktatorem odpowiednio wcześnie, można postarać się o laktację. Można też pić zioła mlekopędne (są specjalne herbatki laktacyjne), wspomagać się farmakologią i medycyną naturalną.

5. Na podobnej zasadzie możliwa jest także relaktacja

Jeśli z jakiegoś powodu kobieta odstawiła dziecko od piersi, sytuacja nie jest z góry przesądzona. Podobnie jednak jak karmienie dziecka adopcyjnego wymaga dużo samozaparcia i pracy z laktatorem. Biorąc pod uwagę jednak fakt, że produkcja pokarmu odbywa się na zasadzie popytu i podaży, istnieje szansa, że w wyniku intensywnej stymulacji piersi pokarm wróci.

6. Mamine piersi są w stanie wyprodukować podczas jednego karmienia mleko zarówno dla noworodka, jak i dla starszaka

Wiele mam obawia się karmienia tandemu. Podświadomie boi się, że starszak będzie podkradał mleko noworodkowi. Zupełnie bezpodstawnie! Wbrew pozorom skład mleka nie różni się tak bardzo, bo i potrzeby są zbliżone, choć brzmi to niewiarygodnie. Zarówno małe, jak i większe ciało potrzebuje kalorii, białka jako budulca, witamin i mikroelementów, a także składników odpornościowych i bakterii probiotycznych. Receptory znajdujące się w kobiecym sutku przy kontakcie ze śliną dziecka rozpoznają jej skład, wyłapują bakterie i natychmiast wytwarzają odpowiedź.
Również kobiety karmiące piersią w ciąży potrafią wyprodukować w jednej piersi mleko dojrzałe dla starszaka, a w drugiej siarę dla dziecka w łonie.

7. Karmienie piersią chroni przed chorobami nowotworowymi

I to nie tylko dziecko, ale także mamę. Pokarm kobiecy zawiera białko o nazwie alfa-laktoalbumina, które wchodząc w reakcję ze znajdującym się w żołądku niemowląt kwasem oleinowym, tworzy substancję (nazwano ją HAMLET) niszczącą komórki rakowe. Z kolei kobiety karmiące piersią są o wiele mniej narażone na zachorowanie na przedmenopauzalnego raka piersi i raka jajnika, niż te, które nigdy nie karmiły.

8. Prawa pierś zazwyczaj produkuje więcej mleka

I nie ma tu znaczenia, czy mama jest lewo- czy praworęczna. Badania przeprowadzone w 2006 r. na Uniwersytecie Australii Zachodniej potwierdzają, że 76% mam ma w prawej piersi więcej mleka. Ci sami naukowcy udowodnili, że mamy synów produkują o 30 g więcej mleka od kobiet, które urodziły córkę. Mleko dla chłopców jest również bardziej kaloryczne, a dla dziewczynek jest bogatsze w wapń.

9. Karmienie piersią zwiększa inteligencję dzieci!

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim pokazują, że liczba punktów IQ uzyskanych w testach inteligencji rośnie wraz ze stażem karmienia piersią. Jeśli maluch był karmiony przez trzy miesiące, to zdobywał o 2,1 punktu więcej niż dzieci karmione z butelki. Przy karmieniu piersią przez cztery do sześciu miesięcy różnica w punktacji wynosiła 2,6, a gdy dzieci ssały pierś ponad sześć miesięcy, uzyskiwały o 3,6 punktu więcej niż pociechy karmione butelką. Naukowcy brali pod uwagę także inne czynniki (wykształcenie matki, płeć dziecka, posiadanie rodzeństwa oraz wzrost wagi w czasie ciąży). Badania wykazały jednak, że głównym czynnikiem jest sposób karmienia. Podobne spostrzeżenia były czynione już w latach 70.

10. Mleko mamy to nie tylko pokarm, to także lekarstwo na wiele dolegliwości

Katar, ból gardła, zapalenie ucha, skaleczenia i wiele innych: 100 i więcej zastosowań mleka kobiecego

11. Kobiece mleko świetnie sprawdza się również jako kosmetyk

Nawilża, wykazuje działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Jest niezrównanym środkiem na problemy skórne.

Foto: flikr.com/donnieray

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.