11 przepisów na niesamowite batony domowej roboty
| 11 przepisów na niesamowite batony domowej roboty

11 przepisów na niesamowite batony domowej roboty

Jeśli brakuje ci energii, energetyczny baton doda ci kopa. Ale wcale nie musi być to niezdrowy baton z reklamy, który – poza kopem, dostarczy organizmowi niezdrowych tłuszczy, cukru i konserwantów.

Batony w łatwy i szybki sposób możesz przygotować w domu. I to nie tylko w klasycznej wersji z płatków owsianych i bakalii, ale też bardziej zakręconej – z fasoli, buraków lub komosy ryżowej. Poniżej prezentujemy kilka wybranych przepisów.

1. Baton mocy

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych,
  • 8 łyżek płatków żytnich,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • garść żurawiny,
  • garść pestek dyni,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • ½ soku i skórki z cytryny,
  • 8 łyżek miodu.

Przygotowanie:

Na patelni podpraż płatki owsiane, żytnie i otręby, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodaj sezam, siemię lniane i przez około 1 minutę trzymaj na ogniu. Następnie zawartość patelni przesyp do miski. Do mieszaniny dodaj wszystkie pozostałe, sypkie składniki. Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj rozgrzany wcześniej na patelni miód, podgrzej wszystko na patelni i dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się ze sobą. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę możesz pokroić na mniejsze bloczki.

2. Witariańskie batony czekoladowe

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 szklanka orzechów nerkowca,
  • ½ szklanki daktyli, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie,
  • 1 łyżka kakao bądź karobu,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Orzechy, kako/karob i sól wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Dodaj odcedzone daktyle, wanilię i nadal miksuj, aż do uzyskania kleistej masy. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemnika, wyrównaj i mocno dociśnij. Posyp kakao bądź jagodami goji i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Schłodzony blok delikatnie wyjmij z pojemnika i pokrój w prostokątne batoniki dowolnej wielkości.

Najlepsze książki dla dzieci i rodziców - księgarnia Natuli.pl

3. Wegański baton bananowy

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe banany,
  • 1 i ½ kubka płatków owsianych,
  • garść orzechów laskowych,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki ksylitolu,
  • garść suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj rozgniecione banany z płatkami owsianymi. Dodaj olej kokosowy, ksylitol, wymieszaj ponownie i dodaj resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.

4. Orzechowa rozkosz

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 1 szklanka mieszanki a’la studencka (orzechy włoskie, daktyle, sezam, siemię lniane, rodzynki),
  • ½ szklanki syropu klonowego,
  • ½ szklanki masła orzechowego,
  • łyżka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

W garnku podgrzej masło orzechowe z syropem klonowym. Dodaj resztę produktów, wymieszaj i przelej do formy. Kiedy całość ostygnie, pokrój na kawałki.

5. Batoniki amarantusowe

Składniki:

  • 300 g daktyli, moczonych wcześniej przez 30 minut w ciepłej wodzie,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego.

Przygotowanie:

Daktyle zblenduj na gładką masę, orzechy w osobnym naczyniu zblenduj na mąkę. Obie masy połącz ze sobą, dodaj kakao i ekspandowany amarantus. Zagnieć na jednorodną masę i uformuj z niej podłużne batoniki. Gotowe przechowuj w lodówce.

6. Baton a’la Bounty

Składniki:

  • 8 łyżek wiórków kokosowych,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza czekoladą) dokładnie wymieszaj. Przełóż do płaskiego naczynia i delikatnie ugniataj na gładko. Włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmij, delikatnie odkrój masę kokosową od krawędzi i wyłóż z naczynia. Pokrój na kawałki i polewaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włóż do lodówki na 20 minut.

7. Crunch

Składniki:

  • 110 g masła,
  • 120 g cukru, np. ksylitolu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 225 g drobnych płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • płatki migdałowe do posypania.

Przygotowanie:

Podgrzej w garnuszku masło, dodaj ksylitol i mód. Wymieszaj na gładką masę, następnie dodaj płatki owsiane i imbir. Wymieszaj ponownie, przełóż na blachę wysmarowaną masłem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia w formie, a następnie pokrój w kwadraty bądź prostokąty.

8. Dyniowe batoniki owsiane

Składniki:

  • 40 dag upieczonej dyni,
  • 1/5 szklanki płatków owsianych,
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżka suchego maku,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 10 posiekanych, suszonych moreli.

Przygotowanie:

Dynię zmiksuj na gładki mus, wymieszaj ją z ksylitolem i resztą składników. Ciasto zostaw na około 30 minut. Po tym czasie przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w mniejsze bloczki.

9. Owsiane batoniki z komosą ryżową

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki komosy ryżowej,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 1 kopiasta łyżka wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 2 łyżki melasy,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • ½ wydrążonej laski wanilii,
  • 2 łyżki siemienia lnianego + kilka łyżek ciepłej wody.

Przygotowanie:

Komosę ryżową i płatki owsiane upraż na patelni. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku, dodaj melasę, ksylitol i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rodzynki sparz wrzątkiem, siemię lniane zalej wodą i szybko wymieszaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i zagniataj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wygładź i piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut. Krój ostudzone.

10. Batony orzechowe z czerwonej fasoli i karobu

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej, czerwonej fasoli,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka nerkowców,
  • 1 szklanka sezamu,
  • 4 łyżki karobu,
  • 20 daktyli,
  • 2 szklanki orzechów ziemnych z dodatkiem soli,
  • ½ szklanki mleka roślinnego,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • syrop daktylowy.

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć wiórki kokosowe i nerkowce. Miksuj do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodaj fasolę, namoczone i odciśnięte daktyle, karob i sezam. Ponownie zmiksuj, aż masa stanie się zbita i lekko kleista. Następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wysyp dość równomiernie orzechy, które lekko wgniataj w masę. Orzechy polej na koniec cienką warstwą syropu daktylowego. Formę wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę – do garnka wlej mleko i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Polej orzechy czekoladą i ponownie wstaw formę do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. Następnie pokrój w prostokąty i serwuj jako smaczne, pożywne batony.

11. Batony buraczane

Składniki:

  • 2 średnie buraki,
  • 50 ml wody,
  • 4 łyżki kakao lub karobu,
  • 1 kubek świeżo mielonego siemienia lnianego,
  • 1 kubek wiórków kokosowych + kilka łyżek do obtoczenia batonów,
  • stewia do smaku.

Przygotowanie:

Ugotowane lub upieczone buraki obierz a następnie rozdrobnij w dużej, głębokiej misce wraz z 50 ml wody. Oddzielnie wymieszaj suche składniki i wsypuj je partiami do buraków. Dokładnie wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj odrobinę stewii. Masę podziel na osiem części, z których uformujesz batoniki. Możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych i oblać gorzką, roztopioną wcześniej czekoladą. Odstaw na 30 minut, do zastygnięcia. Batony można przechowywać 2-3 dni w lodówce.

Foto: flikr.com/awhiskandaspoon

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego nuda jest potrzebna?

Naturalne czy stylizowane? Jakie zdjęcia warto zrobić noworodkowi

Kiedy dziecko ciągle mówi “nie”. Rozmowa Moniki Szczepanik i Eweliny Adamczyk

Przejdz do: