Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na ciasta lodowe dla zaawansowanych

Lubisz domowe ciasto i lody? A gdyby tak połączyć oba desery i stworzyć jeden – niesamowity, wegański i pyszny? Co prawda domowe słodkości nie są tak proste w przygotowaniu jak lody, ale zdecydowanie warto poświęcić kilka chwil, by zaserwować swoim dzieciom prawdziwe smakołyki.

ciasta-lodowe

1. Ciastolody jagodowe

Ciasto:

  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 3 daktyle bez pestek
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Jagodowy mus:

  • szklanka świeżych jagód
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

Lodowa masa:

  • 10-12 zamrożonych kostek lodu z mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca
  • 2-3 daktyle bez pestek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • 2 kostki lodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Naczynie ceramiczne smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, następnie rwiemy na małe kawałki, które później dodamy do lodów.

W międzyczasie przygotowujemy mus jagodowy. Wrzucamy trzy składniki do niedużego garnka, gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu, bez przykrywki. Od czasu do czasu mieszamy mus. Kiedy jagody staną się miękkie, zdejmujemy garnek z ognia.

Wszystkie składniki masy lodowej wsypujemy do miski i blendujemy na wysokich obrotach. Czyste naczynie napełniamy warstwami: masa lodowa, pokruszone kawałki ciasta, mus jagodowy. Jeśli chcemy dodatkowo schłodzić deser, wkładamy go na pół godziny do lodówki. Ciastolodami wypełniamy muszelki lub pucharki.

Inspiracja: cravingnature.com

2. Prażone truskawki

Składniki:

  • 0,5 kg umytych, oczyszczonych truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki surowych orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki mrożonych truskawek
  • 5-6 mrożonych kostek mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z  wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie: dwa daktyle bez pestek
  • opcjonalnie: liście bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wrzucamy świeże truskawki do płaskiego naczynia do pieczenia, mieszamy z octem balsamicznym. Pieczemy ok. 25 minut, w połowie mieszając masę. Wyjmujemy i studzimy.

W misce łączymy orzechy i sok z cytryny. Blendujemy na wysokich obrotach, co kilkanaście sekund robiąc przerwy, by urządzenie się nie przegrzało. Dodajemy upieczone truskawki, zostawiając kilka sztuk do dekoracji. Wsypujemy także pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Łopatką przekładamy masę do płaskiego naczynia. Ciasto gotowe! Jeśli chcemy, by było bardziej orzeźwiające, wstawiamy je na około godzinę do zamrażalki. Podając masę w pucharkach dekorujemy ją kilkoma prażonymi truskawkami i listkiem bazylii.

Inspiracja: cravingnature.com

3. Mrożone ciasto

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 42 migdałów
  • ok.13 daktyli bez pestek
  • szczypta soli morskiej

Nadzienie:

  • 4 średnie banany (pokrojone na kawałki, lekko schłodzone, najlepiej organiczne)
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • po 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i z migdałów (ewentualnie aromatu pomarańczowego, miętowego)
  • 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

W naczyniu blendujemy migdały do momentu, aż zostaną drobno posiekane, ale nie zmielone na mąkę. Dodajemy daktyle i sól. Blendujemy do momentu, aż daktyle zostaną rozdrobnione. Masę wylewamy do średniej wielkości płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do zamrażalki. W misce mieszamy rozgniecione widelcem banany, mleko migdałowe, ekstrakty, kakao. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na ciasto migdałowe, wygładzając powierzchnię. Ponownie wkładamy do zamrażalki. Po ok. 45 minutach ciasto będzie gotowe.

 Inspiracja: recipes.sparkpeople.com

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.