Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na domowe ciasteczka bez cukru

Domowe desery muszą być smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Dobrze, jeśli są łatwe do zapakowania i wygodne w transporcie, bo to także świetna przekąska na drugie śniadanie, w czasie podróży lub spaceru.

1. Domowe lizaki jabłkowe

Składniki:

  • kilka dużych jabłek
  • gęsty jogurt naturalny
  • mielony cynamon, wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, płatki czekoladowe, posiekane nasiona dyni, sezamu i słonecznika
  • kilkanaście patyczków do szaszyków

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdy kawałek nabijamy na patyczek do szaszłyków, by powstał lizak. Następnie zanurzamy lizaki w jogurcie naturalnym i kładziemy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do zamrażalki na ok. 10 minut, by jogurt nieco stężał i nie spływał z jabłek. Następnie na płaskie talerzyki wysypujemy dowolne składki, które będą dekorowały lizaki, np. mielony cynamon, wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, płatki czekoladowe, posiekane nasiona dyni, sezamu i słonecznika. Każdy lizak obtaczamy w wybranej posypce. Rada: jeśli deser jest za mało słodki dla dzieci, można dosłodzić jogurt łyżką miodu.

2. Ciastka kokosowe

Składniki:

  • szklanka niesłodzonych płatków kokosowych
  • szklanka wiórków kokosowych
  • dwie szklanki mleka roślinnego
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 białka jaj
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Na ok. 7 minut wkładamy do niego płatki kokosowe umieszczone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po uprażeniu płatki wsypujemy do miski, w której wcześniej ubiliśmy dwa białka jajek, mleko roślinne, wanilię i sól. Dodajemy wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy masę, by składniki dobrze się połączyły. Z pomocą łyżki do lodów formujemy niewielkie kulki z masy i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 150 stopniach, przez około 20 minut, zaglądając bo kulek, by się nie przypaliły.

3. Czekoladowe kulki

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 łyżki kakao w proszku
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa czekoladowa

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki czystego syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 szklanki surowego kakao w proszku

Przygotowanie:

W rondelku roztapiamy olej kokosowy, podgrzewając go na małym ogniu. Dodajemy syrop klonowy (lub miód), energicznie mieszamy, by składniki się dobrze połączyły. Następnie dodajemy kakao i znów mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 90 stopni, wykładamy dwie blachy papierem do pieczenia. Gdy piekarnik nagrzeje się, na obie blachy wykładamy orzechy laskowe i pieczemy przez około 5 do 8 minut, aż skórki lekko zbrązowieją (łatwo je wtedy usunąć). Uprażone orzechy układamy na czystej ściereczce, zawijamy je w nią i energicznie pocieramy, by usunąć skórki. Większość orzechów wsypujemy do blendera i miksujemy do momentu, aż staną się gładką masą. Zostawiamy kilkanaście do dekoracji. Dodajemy kakao, mleko kokosowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Blendujemy, by składniki się dobrze połączyły. Masę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie, np. za pomocą łyżki do lodów, napełniamy masą papierowe formy na muffiny, tak by przykryła dno. Do każdej muffinki wkładamy łyżkę polewy czekoladowej, wygładzamy ją i wkładamy babeczki do zamrażalki na ok. 10 minut.  Po tym czasie uzupełniamy babeczkę resztą nadzienia i na wierzchu dekorujemy polewą czekoladową. Na czubku kładziemy orzech. Ponownie wkładamy na zamrażalki, tym razem na 1 godzinę. Przed jedzeniem lekko rozmrażamy.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.