Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na superzupy

Istnieją pyszne letnie zupy, które świetnie wpłyną na cerę, włosy i sylwetkę, a którymi możemy się zajadać do woli. Ich składniki mają działanie oczyszczające. Papryka nadaje skórze piękniejszego koloru. Zioła pozwalają zachować młodość. Imbir wzmacnia włosy i paznokcie. Oto łatwe, szybkie przepisy na zupy, które będą smakowały małym i dużym

Istnieją pyszne letnie zupy, które świetnie wpłyną na cerę, włosy i sylwetkę, a którymi możemy się zajadać do woli. Ich składniki mają działanie oczyszczające. Papryka nadaje skórze piękniejszego koloru. Zioła pozwalają zachować młodość. Imbir wzmacnia włosy i paznokcie. Oto łatwe, szybkie przepisy na zupy, które będą smakowały małym i dużym.

zdrowe-zupy

Młodość

Mięta i pietruszka opóźniają efekty starzenia.

  • 3 pęczki pietruszki
  • pęczek mięty
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • 75 g ugotowanej kaszy bulgur lub jaglanej
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • sok z 2 cytryn
  • sól morska

Miętę i pietruszkę myjemy i suszymy. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy z nich pestki i wodę. Obieramy i siekamy cebulę, dodajemy kaszę, oliwę, sok z cytryny oraz sól do smaku. Miksujemy wszystkie składniki. Można dodać też pokruszone migdały. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną.

Oczyszczanie

Dzięki tej zupie usuniemy nadmiar wody z organizmu, a to za sprawą cebuli, pora, cukinii i groszku.

  • 150 g groszku
  • por
  • 2 małe cukinie
  • 350 g ziemniaków
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • pęczek dymki
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz

Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę, białą część pora i cukinię pokrojoną w kostkę. Po 5 minutach dodajemy plasterki ziemniaków i lekko wszystko podsmażamy, a następnie podlewamy ciepłym bulionem. Gotujemy 15 minut, dodajemy groszek. Pozostawiamy na ogniu na kolejne 3-5 minut i dodajemy soli i pieprzu do smaku. Można podać z posiekaną zieloną częścią pora.

Opalenizna

Czerwona papryka i ananas pobudzają produkcję melatoniny, a dzięki temu świetnie wpływają na koloryt skóry. Limonka wzmocni układ odpornościowy.

  • 2 czerwone papryki
  • 800 g ananasa
  • 4 łyżki soku z limonki
  • łyżka chili lub pasty harrisa, opcjonalnie sól

W rozgrzanym do 220°C piekarniku pieczemy papryki, aż ich skórka się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy pestki. Miksujemy paprykę z ananasem i dodajemy sok z limonki oraz łyżkę chili. Podawać mocno schłodzoną – najlepiej z lodówki z plasterkami limonki.

Foto

Autor/ka: Agnieszka Pocztarska

Mama dwóch cudownych chłopców, żona niesamowitego faceta, właścicielka najwspanialszego psa na świecie – japońskiego samuraja. Przez wiele lat pracowałam w dużych korporacjach, ale od momentu kiedy została mamą postanowiła nie wracać do dawnego życia. Chcąc dać swojej rodzinie to co najlepsze, założyła sklep z ekologicznymi produktami z całego świata: www.jestem-eko.pl. W wolnych chwilach marzy o podróżach i czyta książki, które pozwalają jej odpocząć od codzienności.

1 odpowiedź na “3 przepisy na superzupy”

lekkostrawne to one nie są:( a ja przez męża z okropnymi problemami żołądkowymi, tylko tak mogę gotować :( ale spróbuję, jak tylko będę dla siebie tylko gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.