Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na wegetariańskie pasztety

Pasztet to potrawa, która świetnie spisze się jako dodatek do domowej roboty pieczywa albo jako element dania obiadowego. Co ważne, zyskuje dodatkowe walory smakowe wraz z wydłużonym czasem leżakowania – najlepszy jest, kiedy ma 2 dni. Lubią go dzieci i dorośli, a do tego w wersji wegetariańskiej jest znacznie zdrowszy od swoich mięsnych odpowiedników. No i ta chrupiąca skórka i kremowy środek… Smacznego!

pasztet

1. Szybki pasztet z ciecierzycy

Składniki:

  • ½ szklanki zielonych oliwek
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki ugotowanej ciecierzycy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

2. Pasztet z komosą ryżową

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej quinoi
  • szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki wody
  • łyżka miso (tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży)
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki bazylii i tymianku
  • cebula posiekana w drobną kostkę
  • szklanka drobno pokrojonej marchewki
  • szklanka różyczek brokuła
  • kilka łyżek ziaren słonecznika
  • jajko
  • natka pietruszki
  • łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Ugotowaną komosę mieszamy z mąką. Dodajemy przyprawy, roztrzepane jajko, słonecznik, rozpuszczone w letniej wodzie miso. Marchewkę i brokuł dusimy w niewielkiej ilości wody, cebulkę szklimy na maśle klarowanym, następnie warzywa łączymy i miksujemy na gładką masę. Masę dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Przelewamy do blachy oprószonej otrębami. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy natką.

[reklama_col id=”57567, 57570, 57571″]

3. Pasztet z soczewicą i orzechami

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej ciecierzycy
  • ½ szklanki wywaru, który pozostał z gotowania soczewicy
  • cebula, drobno posiekana
  • łyżka oliwy z oliwek
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ szklanki razowej bułki tartej
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • tymianek, pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę i bulion mieszamy z pestkami słonecznika. Cebulkę szklimy na maśle klarowanym, po przygotowaniu doprawiamy pieprzem i solą oraz czosnkiem. Łączymy z soczewicą, dodajemy bułkę tartą, orzechy i tymianek. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy masę do blachy obsypanej otrębami, posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.

Foto: pinterest.com

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.