Pasztet to potrawa, która świetnie spisze się jako dodatek do domowej roboty pieczywa albo jako element dania obiadowego. Co ważne, zyskuje dodatkowe walory smakowe wraz z wydłużonym czasem leżakowania – najlepszy jest, kiedy ma 2 dni. Lubią go dzieci i dorośli, a do tego w wersji wegetariańskiej jest znacznie zdrowszy od swoich mięsnych odpowiedników. No i ta chrupiąca skórka i kremowy środek… Smacznego!
1. Szybki pasztet z ciecierzycy
Składniki:
- ½ szklanki zielonych oliwek
- ½ szklanki czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ½ filiżanki ugotowanej ciecierzycy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
2. Pasztet z komosą ryżową
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej quinoi
- szklanka mąki orkiszowej
- ½ szklanki wody
- łyżka miso (tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży)
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki bazylii i tymianku
- cebula posiekana w drobną kostkę
- szklanka drobno pokrojonej marchewki
- szklanka różyczek brokuła
- kilka łyżek ziaren słonecznika
- jajko
- natka pietruszki
- łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Ugotowaną komosę mieszamy z mąką. Dodajemy przyprawy, roztrzepane jajko, słonecznik, rozpuszczone w letniej wodzie miso. Marchewkę i brokuł dusimy w niewielkiej ilości wody, cebulkę szklimy na maśle klarowanym, następnie warzywa łączymy i miksujemy na gładką masę. Masę dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Przelewamy do blachy oprószonej otrębami. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy natką.
[reklama_col id=”57567, 57570, 57571″]
3. Pasztet z soczewicą i orzechami
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej ciecierzycy
- ½ szklanki wywaru, który pozostał z gotowania soczewicy
- cebula, drobno posiekana
- łyżka oliwy z oliwek
- wyciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ szklanki razowej bułki tartej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki pestek słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- tymianek, pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę i bulion mieszamy z pestkami słonecznika. Cebulkę szklimy na maśle klarowanym, po przygotowaniu doprawiamy pieprzem i solą oraz czosnkiem. Łączymy z soczewicą, dodajemy bułkę tartą, orzechy i tymianek. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy masę do blachy obsypanej otrębami, posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Foto: pinterest.com