3 przepisy na zdrowe desery
| 3 przepisy na zdrowe desery

3 przepisy na zdrowe desery

Przygotowywanie posiłków w domu ma tę zaletę, że wiemy, co w nich jest. Nawet jeśli do deseru dodajemy cukier, to mamy świadomość, jak dużo go użyliśmy. Tymczasem wybierając gotowe przekąski, wiemy niewiele – nawet jeśli ufamy informacjom umieszczonym na opakowaniach. Warto przy tym wiedzieć, że składniki produktu wymienione są na etykiecie w nieprzypadkowej kolejności. Na pierwszym miejscu znajdziemy te, których jest najwięcej. Niestety, w przypadku słodkości to zwykle cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słabej jakości tłuszcze, czekolada o niskiej zawartości kakao, jajka w proszku… Na szczęście są inne możliwości.

Przygotowanie domowego deseru jest proste, a co ważne, do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku (zdrowych) składników!

1. Bananowy deser trzyskładnikowy

Składniki:

  • 4 średniej wielkości banany (najlepiej organiczne)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 6 łyżek naturalnego masła orzechowego

Polewa (opcjonalnie):

  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20×30 cm smarujemy nierafinowanym olejem kokosowym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym. Ilość dodawanych płatków zależy od wielkości bananów, dlatego lepiej wsypywać je powoli. Ciasto powinno mieć mokrą konsystencję. Rozprowadzamy je w naczyniu. Pieczemy około 18–20 minut. Pod koniec sprawdzamy patykiem: jeśli jest suchy – ciasto gotowe. Możemy je pokroić na dowolne kształty. Posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.

Inspiracja:superhealthykids.com

Reklama sponsora artykułu

2. Karmelowe jabłuszka

Składniki:

  • 2 małe jabłka
  • sos karmelowy na bazie daktyli (przepis poniżej)
  • kilka kostek czekolady o dużej zawartości kakao
  • ⅓ szklanki posiekanych orzechów
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Delikatnie wycinamy rdzeń jabłek i wbijamy w nie patyczek (jeśli jest za długi, można go przyciąć). Za pomocą noża równomiernie pokrywamy owoce sosem karmelowym na bazie daktyli. Następnie obtaczamy posiekanymi orzechami i polewamy odrobiną rozpuszczonej czekolady. Wkładamy do lodówki na około 10 minut. Gotowe!

Sos karmelowy na bazie daktyli

Składniki:

  • 5 daktyli bez pestek, posiekanych
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach aż do momentu powstania gładkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy łyżeczkę wody.

Inspiracja: kitchendaily.com

3. Budyń czekoladowy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki surowego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • migdały do dekoracji

Przygotowanie:

W średniej wielkości garnku mieszamy mleko kokosowe, żółtka i sól. Podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut. Mieszaninę obserwujemy i często mieszamy, tak by się nie spaliła. Dodajemy miód i podgrzewamy przez kolejne 5 minut.

Do dużej miski wsypujemy proszek kakaowy. Lekko przestudzoną mieszaninę wlewamy do proszku, przecedzając ją przez sito. Na sitku pozostaną grudki. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Budyń przechowujemy w lodówce około 4 godziny. Dekorujemy płatkami migdałowymi (lub posiekanymi orzechami, rodzynkami, żurawiną).

Inspiracja: mindbodygreen.com

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego nuda jest potrzebna?

Naturalne czy stylizowane? Jakie zdjęcia warto zrobić noworodkowi

Kiedy dziecko ciągle mówi “nie”. Rozmowa Moniki Szczepanik i Eweliny Adamczyk

Przejdz do: