Przygotowywanie posiłków w domu ma tę zaletę, że wiemy, co w nich jest. Nawet jeśli do deseru dodajemy cukier, to mamy świadomość, jak dużo go użyliśmy. Tymczasem wybierając gotowe przekąski, wiemy niewiele – nawet jeśli ufamy informacjom umieszczonym na opakowaniach. Warto przy tym wiedzieć, że składniki produktu wymienione są na etykiecie w nieprzypadkowej kolejności. Na pierwszym miejscu znajdziemy te, których jest najwięcej. Niestety, w przypadku słodkości to zwykle cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słabej jakości tłuszcze, czekolada o niskiej zawartości kakao, jajka w proszku… Na szczęście są inne możliwości.
Przygotowanie domowego deseru jest proste, a co ważne, do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku (zdrowych) składników!
1. Bananowy deser trzyskładnikowy
Składniki:
- 4 średniej wielkości banany (najlepiej organiczne)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 6 łyżek naturalnego masła orzechowego
Polewa (opcjonalnie):
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- olej kokosowy do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20×30 cm smarujemy nierafinowanym olejem kokosowym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym. Ilość dodawanych płatków zależy od wielkości bananów, dlatego lepiej wsypywać je powoli. Ciasto powinno mieć mokrą konsystencję. Rozprowadzamy je w naczyniu. Pieczemy około 18–20 minut. Pod koniec sprawdzamy patykiem: jeśli jest suchy – ciasto gotowe. Możemy je pokroić na dowolne kształty. Posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.
Inspiracja:superhealthykids.com
[reklama_col id=”57474, 57475, 57476″]
2. Karmelowe jabłuszka
Składniki:
- 2 małe jabłka
- sos karmelowy na bazie daktyli (przepis poniżej)
- kilka kostek czekolady o dużej zawartości kakao
- ⅓ szklanki posiekanych orzechów
- drewniane patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Delikatnie wycinamy rdzeń jabłek i wbijamy w nie patyczek (jeśli jest za długi, można go przyciąć). Za pomocą noża równomiernie pokrywamy owoce sosem karmelowym na bazie daktyli. Następnie obtaczamy posiekanymi orzechami i polewamy odrobiną rozpuszczonej czekolady. Wkładamy do lodówki na około 10 minut. Gotowe!
Sos karmelowy na bazie daktyli
Składniki:
- 5 daktyli bez pestek, posiekanych
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnego masła orzechowego
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach aż do momentu powstania gładkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy łyżeczkę wody.
Inspiracja: kitchendaily.com
3. Budyń czekoladowy
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- ¼ szklanki surowego kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
- migdały do dekoracji
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku mieszamy mleko kokosowe, żółtka i sól. Podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut. Mieszaninę obserwujemy i często mieszamy, tak by się nie spaliła. Dodajemy miód i podgrzewamy przez kolejne 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy proszek kakaowy. Lekko przestudzoną mieszaninę wlewamy do proszku, przecedzając ją przez sito. Na sitku pozostaną grudki. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Budyń przechowujemy w lodówce około 4 godziny. Dekorujemy płatkami migdałowymi (lub posiekanymi orzechami, rodzynkami, żurawiną).
Inspiracja: mindbodygreen.com