Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na zdrowe desery

Przygotowywanie posiłków w domu ma tę zaletę, że wiemy, co w nich jest. Nawet jeśli do deseru dodajemy cukier, to mamy świadomość, jak dużo go użyliśmy. Tymczasem wybierając gotowe przekąski, wiemy niewiele – nawet jeśli ufamy informacjom umieszczonym na opakowaniach. Warto przy tym wiedzieć, że składniki produktu wymienione są na etykiecie w nieprzypadkowej kolejności. Na pierwszym miejscu znajdziemy te, których jest najwięcej. Niestety, w przypadku słodkości to zwykle cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słabej jakości tłuszcze, czekolada o niskiej zawartości kakao, jajka w proszku… Na szczęście są inne możliwości.

Przygotowanie domowego deseru jest proste, a co ważne, do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku (zdrowych) składników!

1. Bananowy deser trzyskładnikowy

deser1

Składniki:

  • 4 średniej wielkości banany (najlepiej organiczne)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 6 łyżek naturalnego masła orzechowego

Polewa (opcjonalnie):

  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20×30 cm smarujemy nierafinowanym olejem kokosowym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym. Ilość dodawanych płatków zależy od wielkości bananów, dlatego lepiej wsypywać je powoli. Ciasto powinno mieć mokrą konsystencję. Rozprowadzamy je w naczyniu. Pieczemy około 18–20 minut. Pod koniec sprawdzamy patykiem: jeśli jest suchy – ciasto gotowe. Możemy je pokroić na dowolne kształty. Posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.

Inspiracja:superhealthykids.com

[reklama_col id=”57474, 57475, 57476″]

2. Karmelowe jabłuszka

deser2

Składniki:

  • 2 małe jabłka
  • sos karmelowy na bazie daktyli (przepis poniżej)
  • kilka kostek czekolady o dużej zawartości kakao
  • ⅓ szklanki posiekanych orzechów
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Delikatnie wycinamy rdzeń jabłek i wbijamy w nie patyczek (jeśli jest za długi, można go przyciąć). Za pomocą noża równomiernie pokrywamy owoce sosem karmelowym na bazie daktyli. Następnie obtaczamy posiekanymi orzechami i polewamy odrobiną rozpuszczonej czekolady. Wkładamy do lodówki na około 10 minut. Gotowe!

Sos karmelowy na bazie daktyli

Składniki:

  • 5 daktyli bez pestek, posiekanych
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach aż do momentu powstania gładkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy łyżeczkę wody.

Inspiracja: kitchendaily.com

3. Budyń czekoladowy

deser3

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki surowego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • migdały do dekoracji

Przygotowanie:

W średniej wielkości garnku mieszamy mleko kokosowe, żółtka i sól. Podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut. Mieszaninę obserwujemy i często mieszamy, tak by się nie spaliła. Dodajemy miód i podgrzewamy przez kolejne 5 minut.

Do dużej miski wsypujemy proszek kakaowy. Lekko przestudzoną mieszaninę wlewamy do proszku, przecedzając ją przez sito. Na sitku pozostaną grudki. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Budyń przechowujemy w lodówce około 4 godziny. Dekorujemy płatkami migdałowymi (lub posiekanymi orzechami, rodzynkami, żurawiną).

Inspiracja: mindbodygreen.com

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.