Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na zdrowe drugie śniadanie

Drugie śniadanie do szkoły lub do pracy najlepiej przygotować dzień wcześniej, by rano tylko spakować je do plecaka czy torebki. Odradzamy słodkie jogurty, drożdżówki i gotowe sałatki. Przygotowanie domowego drugiego śniadania trwa niecałą godzinę i może być okazją do spędzenia wspólnego czasu z dzieckiem.

1. Batoniki granola z pięciu składników

  • 1 szklanka daktyli i ulubionych pestek, np. słonecznika, dyni,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/4 szklanki masła orzechowego albo słonecznikowego (przepis na masło z nasion słonecznika),
  • 1 szklanka posiekanych migdałów – prażonych, niesolonych,
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • opcjonalne dodatki: czekolada gorzka, suszone owoce, orzechy, chipsy bananowe, wanilia.
drugie-sniadania

Podstawą dania są daktyle – naturalny słodzik. Do nich dodajemy płatki owsiane (mogą być surowe, choć jeśli granolę będą jadły dzieci, polecamy namoczenie ich przez ok. 10 minut w w gorącej lub zimnej wodzie lub krótkie przegotowanie, aby nie wchłaniały tak dużej ilości płynów z układu pokarmowego), lekko podgrzany w rondelku miód i masło orzechowe lub słonecznikowe, opcjonalnie wybrane dodatki. Wszystkie składniki mieszamy w misce.

Następnie umieszczamy masę w niewielkim naczyniu wyłożonym folią lub papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy masę, by szczelnie pokryła dno. Przykrywamy pergaminem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy granolę, kroimy na mniejsze batoniki.

2. Ciasteczka buraczane

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • po łyżce pestek słonecznika, siemienia lnianego, miodu
  • szczypta cynamonu
  • słód do smaku (syrop klonowy, daktylowy, z agawy, melasa)

Buraki gotujemy w skórce. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce z pozostałymi składnikami. Miksujemy. Z ciasta formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 150 st (ostatnie 5 minut w 180 st.).

3. Marchwiaczki

  • 3-4 średniej wielkości marchewki, starte,
  • 1 szkl. mąki mąki gryczanej,
  • ok. 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1/3 szkl. mleka roślinnego, np. sojowego lub migdałowego,
  • 1 szkl. dowolnych suszonych owoców, np. rodzynek, żurawiny, moreli,
  • 1/4 szkl, wiórków kokosowych,
  • 1/2 szkl. dowolnych orzechów,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,dyni, sezamu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka dowolnego octu.

Suszone owoce drobno kroimy i wrzucamy do mleka roślinnego. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W misce mieszamy marchewkę, wiórki kokosowe, namoczone bakalie, sok z cytryny, olej, orzechy, pestki i łyżkę octu. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z cynamonem, dodajemy proszek do pieczenia z sodą i szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości keksówki.  Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.  na ok. 40 – 50 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy na mniejsze kawałki (wielkości batonów).

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.