Kategorie
Dieta naturalna

4 przepisy na potrawy z siemieniem lnianym

Nasiona lnu są bardzo pożywne. Zawierają dużo błonnika i zdrowego tłuszczu, a niewiele węglowodanów. Są smaczne, mają delikatny, orzechowy smak. A jednak wciąż siemię lniane nie zajmuje mocnej pozycji w naszych jadłospisach. A przecież siemię to tzw. super food, czyli „superpożywienie”! A do tego kosztuje dosłownie grosze.

Siemię lniane można dodać do:

  • jogurtu naturalnego i owoców,
  • ryżu na słodko,
  • koktajli,
  • naleśników i wypieków,
  • sałatek,
  • sosów,
  • kanapek.

Warto pamiętać, że siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika. Dlatego podczas spożywania nasion lnu należy pić dużo wody. Dzienne spożycie siemienia lnianego nie powinno przekraczać 3 łyżek.

Kupować całe czy mielone?

Związki zawarte w siemieniu łatwo się utleniają, dlatego nie warto kupować siemienia mielonego fabrycznie. Lepiej wybierać całe ziarenka i w razie potrzeby mielić w młynku do kawy. Siemię w postaci ziarenek przechowujemy w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Zmielone należy spożyć możliwie szybko, by zawarte w nim tłuszcze nie zjełczały.

[natuli]

Jak usunąć związki cyjanogenne?

Należy wiedzieć, że nasiona lnu zawierają substancje cyjanogenne, czyli takie, które w pewnych okolicznościach mogą przekształcić się w cyjanowodór (kwas pruski) – bardzo niebezpieczną truciznę. Dopóki nasiona lnu pozostają niezmielone, substancje te nie są dla nas groźne, ponieważ znajdują się w innych częściach nasiona niż aktywizujące je enzymy. W momencie pęknięcia łupiny (np. podczas mielenia) następuje ich aktywacja zapoczątkowująca cyjanogenezę. Związków cyjanogennych jest w siemieniu lnianym niewiele i trzeba zjeść ich naprawdę dużo, żeby się zatruć. Jednak jeśli podajemy je dzieciom, warto pamiętać o tym, by tuż po zmieleniu zalać siemię gorącą wodą albo dodać ziarna do świeżo wyciśniętego soku.

Przeczytaj: Siemię lniane, olej lniany. Wszystko, co warto o nich wiedzieć

Przepisy na dania z siemieniem lnianym

1. Owsianka lniana

Składniki:

  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 owoc, np. truskawka, plasterek pomarańczy, malina, kilka jagód, kawałek jabłka lub gruszki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 suszony daktyl
  • 1 suszona figa albo morela
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 goździk
  • szczypta cynamonu, imbiru, kurkumy

Przygotowanie:

Zagotowujemy pół szklanki wody w małym garnku. Dodajemy łyżkę opłukanej kaszy jaglanej, łyżkę siemienia lnianego, szczyptę cynamonu. Mieszamy i gotujemy chwilę. Następnie dodajemy płatki owsiane i przyprawy: imbir i goździk. Mieszamy i chwilę gotujemy. Dolewamy ok. 2 łyżki zimnej wody, po czym owsiankę mieszamy i znów przez chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojony owoc, mieszamy. Następnie dolewamy gorącej wody – tyle, żeby sięgała ok. 1.5 cm powyżej poziomu kaszy. Dodajemy szczyptę kurkumy. Mieszamy, gotowujemy przez chwilę. Dodajey daktyla, figę lub morelę pocięte w paseczki, rodzynki, nasiona dyni i słonecznika. Mieszamy, gotujemy przez ok. 20 minut, aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę. Gotowe!

2. Batoniki

Składniki:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki słodu
  • ¼ szklanki melasy
  • 2 ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki prawdziwej wanilii

Przygotowanie:

W średniej wielkości garnku łączymy olej, melasę i słód. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą, cały czas delikatnie mieszając i pilnując, by całość się nie przypaliła. Gotujemy od 30 sekund do minuty. Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Starannie mieszamy. Blachę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż krawędzie zaczną zmieniać kolor na ciemniejszy. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na trójkąty.

3. Muffinki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 i ½ szklanki słodu
  • ⅔ szklanki siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki dowolnych owoców świeżych lub suszonych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.  W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, słód, siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy jajka, olej kokosowy, maślankę i ¾ szklanki wody. Mieszamy, aż składniki suche i mokre połączą się, a następnie dodajemy owoce (np. jagody, maliny, pokrojone jabłka, suszone morele). Łyżką ciasta wypełniamy każdy otwór na blasze do pieczenia muffinek. Pieczemy od 20 do 25 minut, aż włożona w babeczki wykałaczka będzie czysta. Przed podaniem odstawiamy do ostygnięcia.

4. Koktajl

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego lub ryżowego
  • ½ pęczka jarmużu
  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka prawdziwej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki lodu

Przygotowanie:

Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gotowe!

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.