Produkty roślinne bogate w białko:
- soczewica
- fasola
- soja
- sezam
- migdały
- nieoczyszczone zboża
- komosa ryżowa
- nasiona chia
- amarantus
- wodorosty
Przeczytaj: 9 produktów, którymi możemy zastąpić mięso w diecie
5 przepisów na dania o dużej zawartości białka
1. Zupa fasolowa
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 i ½ łyżeczki chili w proszku
- 1 i ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta soli i pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 100 g czarnej fasoli
- 3 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- ½ szklanki świeżej posiekanej kolendry
- jogurt naturalny typu greckiego
- opcjonalnie: plasterki awokado
Przygotowanie:
Jeśli wybieramy suche nasiona fasoli, przed dodaniem ich do zupy namaczamy je, najlepiej przez całą noc, a następnie gotujemy do 2 godzin. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę (na średnim ogniu). Wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do smaku sól i pieprz oraz posiekany czosnek. Gotujemy jeszcze od 1 do 2 minut. Następnie wrzucamy do garnka fasolę, mieszamy, by składniki się dobrze połączyły, gotujemy kolejne 2 minuty. Dolewamy wodę, wrzucamy liść laurowy. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu ok. 25 minut. Następnie blendujemy na kremowe puree. Dodajemy kolendrę. Po wyłożeniu na talerz możemy dodać łyżkę jogurtu i plaster awokado.
2. Pasta z zielonego groszku
Składniki:
- ⅓ szklanki posiekanej, świeżej kolendry
- 40 dag zielonego groszku
- 1 awokado, obrane, bez pestek i posiekane
- 4 cebule, pokrojone
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Łyżkę kolendry odkładamy, a w misce mieszamy pozostałe składniki. Blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Przekładając do mniejszych miseczek, dekorujemy kolendrą.
3. Krem z awokado
Składniki:
- ½ szklanki naturalnego jogurtu typu greckiego
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka drobno posiekanej papryczki jalapeno
- 2 łyżki soku z limonki
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado myjemy, obieramy, usuwamy pestkę i kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Podajemy z pieczywem, warzywnymi frytkami albo czipsami.
4. Komosa ryżowa z dodatkami
Składniki:
- ½ szklanki quinoa
- ½ szklanki fasoli adzuki
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sos:
- ¼ szklanki posiekanych orzechów, np. włoskich
- ¼ szklanki posiekanych jabłek
- 1 łyżka siemienia lnianego
- szczypta mielonego cynamonu
- odrobina syropu klonowego
Jak ugotować fasolę adzuki?
Fasolę przed dodaniem do potrawy moczymy przez minimum 12 godzin. Następnie gotujemy ją przez godzinę na wolnym ogniu, stosując proporcje: 1 filiżanka fasolki do 5 filiżanek wody. Po tym czasie odlewamy wywar, a fasolkę dogotowujemy, by była miękka.
Przygotowanie:
Komosę ryżową, ugotowaną fasolę adzuki, wanilię i mleko umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje. Orzechy, jabłka, siemię lniane, cynamon i syrop łączymy w misce, rozgniatamy widelcem. Komosę przekładamy do miseczek i dodajemy pozostałe składniki. Jeśli potrawa ma zbyt gęstą konsystencję, polewamy ją odrobiną mleka roślinnego.
5. Zapiekanka z komosą
- 1 szklanka quinoa (niegotowanej)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- 2 jajka
- 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
- ¼ szklanki słodu, np. miodu, syropu klonowego, syropu z daktyli, melasy
- 1 i ½ szklanki owoców leśnych, np. jagód, jeżyn, malin, borówek
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- ½ szklanki drobno posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy surową (dobrze wypłukaną) quinoę, cynamon, ziele angielskie. Masę wykładamy na blachę. W tej samej misce ubijamy jajka, dodajemy mleko i słód. Mieszamy, by składniki się połączyły. Owoce myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, drobno kroimy i rozprowadzamy na blasze. Całość zalewamy mlekiem z dodatkami. Pieczemy do 1 godziny. Podajemy na ciepło, a resztki przechowujemy w lodówce.
Foto: flikr.com/sweetonveg