1. Napój dyniowy
Składniki:
- ½ szklanki puree z dyni lub puree ze słodkich ziemniaków (np. resztki z obiadu),
- 1 szklanka zielonych liści, np. szpinaku, jarmużu,
- 1 łyżeczka melasy,
- 1 gruszka pozbawiona nasion,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka świeżo obranego imbiru,
- 2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego lub migdałowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub ½ awokado,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Gotowe!
2. Mleko kurkumowe
Składniki:
- 2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 2 łyżki surowego miodu,
- 1 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- szczypta cayenne,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie: 1 łyżka nasion chia.
Przygotowanie:
Składniki łączymy w wysokim naczyniu, miksujemy ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Napój przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu by był ciepły, ale nie gorący.
3. Tonik cynamonowy
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 1/4 łyżeczki goździków,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki prawdziwej wanilii,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 1 torebka herbaty Rooibos,
- opcjonalnie: jedna kropla czystego olejku cynamonowego.
Przygotowanie:
W małym rondelku łaczymy składniki, z wyjątkiem olejku cynamonowego. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Zdjemujemy z ognia i dodajemy olejek. Wyjmujemy torebkę herbaty. W razie potrzeby tonik przecedzamy.
4. Napój cytrynowy
Składniki:
- 1 do 1 1/2 szklanki wrzącej wody,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- szczypta pieprzu cayenne,
- szczypta grubej soli morskiej,
- szczypta melasy.
Przygotowanie:
Napój można przygotować w słoiku z przykrywką. Wszystkie składniki łączymy i energicznie potrząsamy słoikiem.
5. Pomarańczowy napój (polecany dzieciom)
Składniki:
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 1 pomarańcza pokrojona na cienkie plasterki,
- kilka ząbków czosnku,
- szczypta zmielonych goździków,
- szczypta mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Przygotowanie:
Składniki łączymy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu, chwilę dusimy. Przed podaniem dzieciom napój chłodzimy.
Foto: flikr.com/dlee13