5 tradycyjnych, mniej znanych potraw wigilijnych
| 5 tradycyjnych, mniej znanych potraw wigilijnych

5 tradycyjnych, mniej znanych potraw wigilijnych

Dzisiaj, kiedy możemy kupić w sklepie wszystkie gotowe potrawy, gotowe słodycze i gotowe prezenty – warto poświęcić kilka (lub więcej) godzin na samodzielne przygotowanie potraw wigilijnych. Jak sprawić, aby Święta były prawdziwe, magiczne i miały w sobie nutę tradycji? Przygotować potrawy, które przygotowywały nasze mamy czy babcie.

1. Wodzonka

W tradycyjnym śląskim domu w dzień Wigilii nie je się do czasu uroczystej wieczerzy. Gdy dzieci domagały się jednak czegoś do jedzenia, raczyło się je wodzonką, czyli zupą z czerstwego chleba, wody, masła i czosnku.

Składniki:

  • czerstwy chleb, najlepiej żytni razowy – ok. 1 do 2 kromek na osobę,
  • 2 szklanki wrzącej wody – może też być rosół czy bulion warzywny,
  • szczypta soli – np. różowej, himalajskiej,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki świeżego masła.

Masło należy rozetrzeć z czosnkiem i solą aż do uzyskania jednolitej masy; chleb należy pokroić w kostkę. Masę maślano – czosnkową i chleb wkładamy do głębokiego talerza i zalewamy wrzątkiem lub wrzącym rosołem (bulionem). Czekamy, aż chleb wchłonie wodę lub rosół. Możemy dodać soli i pieprzu do smaku.

Ta prosta zupa ma cudowne właściwości oczyszczające przewód pokarmowy, dzięki zawartości czosnku – wspiera odporność i niszczy pasożyty (także grzyby czy pleśnie, które mogą mieszkać w jelitach). Dodatek razowego pieczywa sprawia, że wodzonka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

2. Makówki

Pierwszą potrawą, którą w wielu polskich domach należy zrobić w dzień Wigilii są makówki. Tradycyjnie podawało się je na deser, po kolacji wigilijnej.

Składniki:

  • 1 litr mleka migdałowego,
  • 200 g mielonego maku niebieskiego,
  • po 10 g – suszone morele, daktyle, figi, rodzynki,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • czerstwa bułka orkiszowa lub chałka (plecionka) pokrojona uprzednio na kromeczki,
  • miód,
  • 3 łyżki świeżego masła,
  • wiórki koksowe i płatki migdałowe do ozdobienia.

Mleko migdałowe wlewamy do garnka, gdy zacznie się gotować wsypujemy mak, pokrojone w kostkę bakalie i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, często mieszając, aż mak zgęstnieje i wchłonie całe mleko. To może zająć nawet dwie godziny. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu makówek, gdyż mak lubi się przypalać. Gdy makówki zgęstnieją – dodajemy świeże masło i dosładzamy miodem. Wylewamy część makówek do miski, na ciepły jeszcze mak kładziemy kromeczki czerstwej bułki i znowu przykrywamy je masą makową – robimy tort, górną warstwę stanowi masa makowa. Dekorujemy makówki wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Podaje się je w temperaturze pokojowej.

Mak jest źródłem białka, błonnika oraz wapnia. Wspiera układ pokarmowy. Niestety – jest bardzo kaloryczny i zawiera sporo tłuszczu – dlatego należy jeść go z umiarem.

3. Siemieniotka

Już od listopada możemy spotkać się z reklamami barszczu instant, zupy grzybowej instant.. Tradycyjna, śląska zupa wigilijna to siemieniotka. Zupa, którą przygotowuje się kilka godzin, wielokrotnie zalewając i tłukąc tłuczkiem nasiona konopne.

Nazwa siemieniotka pochodzi od siemienia konopnego, które stanowi bazę potrawy. Siemię konopne według wierzeń dawało siłę, moc – ciała i ducha, na cały nadchodzący rok, a także na ciężką i srogą zimę, która przychodziła w styczniu i lutym.

W XXI wieku możemy kupić obłuskane nasiona konopi, dzięki czemu przygotowanie siemieniotki zajmuje mniej czasu, a nadal możemy się cieszyć bogatymi wartościami odżywczymi tej zupy.

Konopie są bogate w białko, we wspaniałe, antyzapalnie kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, mają dużo wapnia, potasu, fosforu, magnezu. Budują układ odpornościowy. Regenerują błonę przewodu pokarmowego, wzmacniają perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn.

Składniki:

  • 500 g łuskanych nasion konopi,
  • szklanka mleka, np. migdałowego,
  • 1 łyżka świeżego masła,
  • 1 pokrojona w kostkę cebula,
  • cukier trzcinowy,
  • sól himalajska,
  • pieprz czarny mielony,
  • 10 g zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej,
  • 40 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • około jeden litr wody (można dać więcej, w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać).

Konopie gotujemy w wodzie z dodatkiem szklanki mleka około pół godziny. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do konopi. W szklance wody roztrzepujemy mieloną kaszę jaglaną, tworząc zawiesinę, którą powoli i stopniowo wlewamy do zupy. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Często mieszamy. Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną.

4. Moczka

W okolicach świąt, w tradycyjnych piekarniach często pojawia się w ofercie tak zwany „piernik do mocki”. Jest to piernik, który wykorzystuje się do dania mającego dwie odmienne odsłony – słodką i słoną. Tę słodką robi się z suszonych owoców i orzechów z dodatkiem piernika i czerwonego wina. Wspaniałe danie deserowe, rewelacyjnie smakuje schłodzone.

Składniki:

  • 4 szklanki kompotu z różnych owoców,
  • 5 dag płatków migdałowych,
  • 3 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 3 dag orzechów laskowych,
  • 5 dag rodzynek,
  • 5 dag suszonych moreli,
  • 5 dag suszonych śliwek,
  • 5 dag suszonych jabłek,
  • 20 dag piernika „do moczki” / jeżeli nie ma go w sprzedaży w waszej okolicy – można użyć toruńskich „katarzynek”, wtedy nie dodajemy czekolady pod koniec gotowania,
  • 1 obrana ze skórki mandarynka,
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • sok z połowy cytryny,
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina.

Czerstwy piernik należy pokruszyć i zalać szklanką zimnej wody. Kompot wlać do garnka, mocno podgrzać, dodać bakalie pokrojone w kostkę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając (proces zajmuje ok. godzinę). Miękki piernik przetrzeć przez sito i dodać do garnka razem z wodą, w której się moczył. Gotować jeszcze 15 minut. Wrzucić kawałki czekolady, mandarynkę podzieloną „na uszka” , doprawić sokiem z cytryny oraz wlać szklankę czerwonego wina. Wyłączyć gaz. Mocka najlepiej smakuje schłodzona.

5. Sok oczyszczający

W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, można wypić rano, na czczo sok, który oczyści i zregeneruje przewód pokarmowy i przygotuje go na kolejne godziny ucztowania.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • pół dużego buraka,
  • 3 gałązki selera naciowego,
  • 1 jabłko.

Wszystkie składniki umieścić w sokowirówce. Pić świeży sok, ze względu na krótki czas trwania enzymów.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Anna Szydlik

Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dietetyk. Na terenie Śląska prowadzi warsztaty, seminaria dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Jako dietoterapeuta stara się połączyć tradycyjną, empiryczną wiedzę wschodu z naukowym podejściem świata zachodniego.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.tmch.com.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jak uczy się mózg i dlaczego szkoła nie wspiera naturalnych procesów uczenia się?

Juul na poniedziałek, cz. 67 – Diagnozy – mogą być pomocne, ale mogą także stygmatyzować

Bliskość wspiera mowę. Rozmowa z Wiolą Wołoszyn

Przejdz do: