Kategorie
Dieta naturalna

5 zdrowych deserów z kaszą jaglaną

Kasza jaglana. O jej niezwykłych właściwościach zdrowotnych i szerokim wachlarzu zastosowań kulinarnych pisaliśmy wielokrotnie. Królowa kasz podana w towarzystwie owoców i bakalii to zdrowa alternatywa dla gotowych przekąsek i deserów z półproduktów.

1. Budyń

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego)
  • 3-4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • garść migdałów bez skórek

Mus brzoskwiniowy:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni prażymy kaszę jaglaną, cały czas mieszając, by się nie spaliła. Dodajemy dwie szklanki mleka oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20-25 minut. Dodajemy miód i szczyptę soli. Mieszamy. Po krótkim czasie budyń zgęstnieje. Odstawiamy go z ognia do ostudzenia. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję – dolewamy mleka roślinnego.

Brzoskwinie moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund, po czym ostrożnie obieramy je ze skórki. Wkładamy owoce oraz resztę składników musu do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmiejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 10-15 minut. Płyn zacznie odparowywać, a mus nabierze gęstej konsystencji. Budyń podajemy na ciepło lub na zimno, z kilkoma plasterkami brzoskwiń i migdałami.

2. Babeczki

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka (lekko roztrzepane)
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę na babeczki smarujemy lekko roztopionym olejem kokosowym. W dużej misce mieszamy mąkę, kaszę jaglaną, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji jogurt, jajka, masło, miód, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Dodajemy mieszaninę z jogurtem do mieszaniny z mąką. Mieszamy ciasto, by składniki dobrze się połączyły. Dużą łyżką przekładamy masę do otworów w blasze do pieczenia babeczek (do 3/4 wysokości; jeśli nie mamy specjalnej blachy, można wykorzytać papilotki). Pieczemy aż babeczki się zarumienią, czyli ok. 15 minut.

3. Koktajl

Składniki:

  • 1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka dowolnych owoców, np. jeżyn, jagód, truskawek, malin
  • 1 mały banan, najlepiej organiczny
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka orzechów nerkowca (wcześniej moczymy je kilka godzin w wodzie)
  • 1 łyżeczka melasy
  • 1-2 kostki lodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Jaglanka

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • opcjonalnie: kawałki czekolady z dużą zawartością kakao, prażone orzeszki pistacjowe, syrop klonowy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy. Zmniejszamy ogień i dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczek. Podajemy ze startą na tarce czekoladą i orzeszkami. Deser możemy dosłodzić syropem klonowym.

5. Lody

Składniki:

  • 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka roślinnego (do ugotowania kaszy)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • garść dowolnych owoców, np. jagód, malin, jeżyn, porzeczek, wiśni
  • łyżeczka miodu lub 2 daktyle

Kaszę przepłukujemy i gotujemy do miękkości w szklance mleka roślinnego. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem (do końca szklanki) i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wiórki blendujemy (aby uzyskać mleko kokosowe, wiórki możemy przelać przez gęste sitko). Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie dosładzamy miodem. Przekładamy masę do foremek na lody albo kubeczków z patyczkiem i wstawiamy do zamrażalki na min. 2 godziny.

Foto: flikr.com/photos_mp

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.