Kategorie
Ekowiadomości

6 ozdób wielkanocnych do przygotowania z dziećmi

Jak połączyć wielkanocne przygotowania z dobrą zabawą? Oto propozycje radosnych dekoracji świątecznych do przygotowania wspólnie z dziećmi

Jak połączyć wielkanocne przygotowania z dobrą zabawą? Oto propozycje radosnych dekoracji świątecznych do przygotowania wspólnie z dziećmi.

1. Kolorowe jajeczka

Materiały: jajka styropianowe, szpilki, cekiny, klej, papier kolorowy, dziurkacz ozdobny, różne nasiona.

Jajko z cekinami – najlepiej zaopatrzyć się w ozdoby w pasmanterii: cekiny, wstążki, kwiatuszki itp.
Jajko „papierowe” – wycinamy dziurkaczem ozdobnym jeden wzór z różnych papierów kolorowych i przyklejamy do styropianowego jajeczka.

jajka

2. Baranki z masy solnej

Ulepić baranki nie tak trudno, ale jak zrobić im wełniane loczki? Robimy małe kuleczki, które umieszczamy jedna obok drugiej, a następnie we wszystkich robimy dziurki wykałaczką. Malujemy, ozdabiamy sznureczkami i wstążkami.

baranek

3. Girlanda wielkanocna

Potrzebne będą: kolorowy papier, nożyczki, dziurkacz i sznurek ozdobny.
Na papierze rysujemy zajączka i wycinamy jego kształt w różnych kolorach. Następnie robimy dziurki w uszach zajączka i przeplatamy sznurek. Zawieszamy przy oknie lub w innym ciekawym i widocznym miejscu.

zajaczki

4. Koguciki

Potrzebne będą: kolorowy papier, nożyczki, rolki po papierze toaletowym.
Rolki owijamy i oklejamy papierem, wycinamy kształt głowy, dzioba. Z cienkich kolorowych paseczków, różnej długości robimy kolorowy ogon. Wszystko łączymy, składamy i przyklejamy.

koguciki

5. Rzeżuchowe jajeczka

Musimy uzbierać parę skorupek po jajkach. Najlepiej aby pozostało 2/3 skorupki w całości, niepopękanej. Wkładamy do skorupek watę i wysiewamy rzeżuchę.

rzezucha

6. Baranki „owsiane”

Potrzebne będą: papier, nożyczki, klej, sznurek i płatki owsiane.

baranki

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.