Kategorie
Dieta naturalna

6 powodów, dla których warto jeść fasolę

Fasola – bogate źródło białka, solidny fundament diety wegańskiej i wegetariańskiej. Wiele korzyści zdrowotnych wynikających z obecności fasoli i warzyw strączkowych w diecie powinno przykuć także mięsożerców. Włączenie fasoli do diety jest bardzo proste – jest łatwo dostępna, tania, prosta w przygotowaniu

Fasola – bogate źródło białka, solidny fundament diety wegańskiej i wegetariańskiej. Wiele korzyści zdrowotnych wynikających z obecności fasoli i warzyw strączkowych w diecie powinno przykuć także mięsożerców. Włączenie fasoli do diety jest bardzo proste – jest łatwo dostępna, tania, prosta w przygotowaniu. Może być świetną bazą dla głównego posiłku, jak i przekąski. Już pół szklanki fasoli kilka razy w tygodniu pomoże nam cieszyć się dobrym zdrowiem.

fasola

Korzyści wynikające z obecności fasoli i innych warzyw strączkowych w diecie:

  1. zapobieganie chorobom serca – dieta bogata w ziarna i warzywa strączkowe pomaga zachować zdrowe serce i zapobiegać chorobom.
  2. ochrona przed cukrzycą – badania naukowców z University of Toronto pokazują, że rośliny strączkowe chronią przed cukrzycą typu 2 i pomagają chorym utrzymać poziom cukru na właściwym poziomie.
  3. obniżenie poziomu cholesterolu – wiele osób nie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości błonnika. Aby zapewnić dobre zdrowie jelit, należy jeść ziarna! Około szklanka fasoli dziennie dostarcza ok. 10 gram błonnika. Taka ilość gwarantuje zmniejszenie poziomu złego cholesterolu nawet o 10 procent.
  4. utrata wagi – w tym pomaga błonnik, który wpływa na uczucie sytości i dostarcza energii.
  5. pomoc diabetykom – ze względu na ich unikalne połączenie białka i węglowodanów złożonych w fasoli, glukoza jest uwalniana wolniej.
  6. wyciszenie, uspokojenie – warzywa strączkowe zawierają dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Warzywa strączkowe w diecie dziecka mogą pojawić się, kiedy skończy 10 miesięcy. A to, że powodują bóle brzucha, to mit! Sekret tkwi w gotowaniu – najpierw kilka godzin należy moczyć fasolę w wodzie, potem odlać, zalać świeżą wodą, gotować pół godziny, znowu odlać, zalać ponownie wodą i tym razem gotować fasolę aż do miękkości.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “6 powodów, dla których warto jeść fasolę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.