Kategorie
Dieta naturalna

6 przepisów na orzeźwiające napoje bez cukru

Oczywiście, najzdrowszy i zarazem najtańszy wybór to woda. Czasem miło urozmaicić sobie letnie popołudnie innym napojem – równie zdrowym, domowej roboty i przyjemnie orzeźwiającym.

1. Napój ogórkowy

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ogórek, umyty, obrany i pokrojony w plasterki
  • 2 litry czystej wody

Ogórki wrzucamy do dzbanka, zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę. Gotowe.

2. Bazyliowa lemoniada

Składniki:

  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii
  • stewia do smaku

Lekko rozgniecione liście bazylii wrzucamy do dzbanka, zalewamy sokiem z cytryny i wodą. W razie potrzeby dosładzamy stewią. Podajemy z kostkami lodu.

3. Napój miętowy

Składniki:

  • 1 szklanka liści świeżej mięty
  • 2 łyżeczki liści lawendy ogrodowej
  • 1 i ½ łyżeczki rumianku (lub 4 torebki)

Zioła zalewamy 8 szklankami wody, zagotowujemy. Pozostawiamy na 30 min. do zaparzenia. Zioła wyjmujemy, napój ostudzamy. Dodajemy kostki lodu. Gotowe.

4. Napój truskawkowy

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • ¾ szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
  • 2 cytryny pokrojone w plasterki
  • 2 szklanki wody
  • słód do smaku

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera razem z sokiem z cytryn i słodem. Miksujemy. Sok przecedzamy przez sito i wlewamy do dzbanka. Dodajemy wodę, by wypełnić połowę naczynia. Wrzucamy cytryny i kotki lodu.

5. Herbata miętowa

Składniki:

  • 2 litry wody
  • garść liści suszonej lub świeżej mięty
  • kilka łyżeczek miodu
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie: 2 czubate łyżki pigwy w syropie

Miętę parzyć w litrze gorącej wody przez około 10 minut. Przelać przez sitko do 2 dzbanków. Suszoną miętę lepiej odcedzić, natomiast jeśli przygotowujemy napar ze świeżej – można ją pozostawić. W ciepłej herbacie rozpuszczamy miód, ilość według uznania. Do jednego dzbanka dodajemy sok z cytryny, do drugiego pigwę. Jeśli nie mamy pigwy, możemy użyć cytryny (sezon na pigwę zaczyna się dopiero jesienią, więc jeśli nie mamy zeszłorocznej, to ciężko będzie ją zdobyć). Do dzbanków dolewamy wodę, dodajemy kostki lodu. Otrzymaliśmy dwa dzbanki napojów.

6. Herbata orzeźwiająca

Składniki:

  • 6 torebek herbaty rooibos
  • cytryna, umyta i pokrojona  w plasterki
  • kilka liści świeżej mięty
  • stewia do smaku
  • ok. 3 litry wrzącej wody

Torebki herbaty wrzucamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Kiedy napój nieco ostygnie, usuwamy torebki i dodajemy cytrynę i stewię do smaku oraz liście mięty. Napój przechowujemy w lodówce i podajemy na zimno.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.