6 przepisów na świąteczne pierniczki
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| 6 przepisów na świąteczne pierniczki

6 przepisów na świąteczne pierniczki

Kilka przepisów na pyszne, zdrowe, naturalne pierniczki świąteczne.

1. Pierniczki pełnoziarniste:

Składniki:

  • 55 dag mąki drobnomielonej orkiszowej  lub pszennej z pełnego ziarna,
  • 30 dag miodu naturalnego, ale lejącego się,
  • 10 dag melasy lub zmielonego cukru trzcinowego,
  • 12 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • przyprawa do piernika – około 40-50g,
  • kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki).

Roztopić masło wraz z melasą, dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Ciasto można włożyć do  lodówki na godzinę, można też wałkować od razu, podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wykrawać różnych kształtów pierniczki.

2. Pierniczki Orkiszowe

Składniki:

1) ciasto:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (najlepiej zmielonego, ale może być także kryształ),
  • 2 jaja,
  • 1 duża łyżka miodu (najlepiej spadziowego),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka goździków (mielonych).

2) Lukier:

  • 1 szklanka cukru-pudru trzcinowego,
  • 2-3 białka.

Suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło (miękkie, ale nie rozpuszczone) i siekamy nożem, tak by wymieszać je z mąką. Formujemy górkę, na środku której robimy wgłębienie. Dodajemy do niego jajka oraz miód i zagniatamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest mało plastyczne, można na chwilę zostawić je w ciepłym miejscu (np. położyć na grzejniku). Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy w temperaturze  180˚C przez 5 minut. Gdy wystygną, lukrujemy je i dekorujemy orzechami lub skórką pomarańczową. Lukier wykonujemy ucierając cukier-puder z białkiem na jednolitą masę. W celu uzyskania koloru można dodać kakao, karob lub szafran.

Autor: Katarzyna Stós; orkiszowepola.pl

3. Pierniczki karobowe

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 filiżanka mleka sojowego,
  • 6 łyżek melasy z karobu,
  • 3 łyżki proszku z karobu,
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie przypraw do piernika.

Wymieszać olej, mleko sojowe i melasę. Suche składniki wymieszać razem i  dodać powoli do mokrych składników, ciągle mieszając. Ugniatać ciasto, a po jego wyrobieniu odstawić do lodówki na 30 minut. Pierniczki wycięte w świątecznych kształtach piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Autor: ANFI – Adrian Krawczyk

4. Szybkie Pierniczki

Składniki:

  • 30 dag mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 100g oleju roślinnego (np. kokosowego),
  • pół łyżeczki sody.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach C.

Autor: Marta Grzybek; kuchnianaturalna.pl

4. Pierniczki dla Alergików (bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe)

Składniki:

  • mąka jaglana (1/2 szklanki),
  • mąka ryżowa (1/2 szklanki),
  • mąka gryczana (1/2 szklanki),
  • skrobia kukurydziana (1/2 szklanki),
  • siemię lniane (2 łyżki),
  • 1/2 szklanki wody,
  • olej nierafinowany (lub inny tłuszcz, np. kokosowy, masło klarowane, 6 łyżek),
  • syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki, wedle gustu),
  • karob (2 łyżeczki),
  • cynamon (2 łyżeczki),
  • goździki (otarte, 1/2 łyżeczki),
  • kardamon (1/2 łyżeczki),
  • gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
  • kolendra (otarte ziarna, 1/2 łyżeczki),
  • sól (szczypta).

Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo „glutowata”, zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto, które otrzymasz, będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko (u mnie 2-3 milimetry).

Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok. 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.

Autor:  Iwona Zasuwa; smakoterapia.pl

5. Pierniczki korzenne

Składniki:

  • 2 2/3 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki melasy (agawy, miodu),
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/3 szklanki  cukru,
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego (ryżowego, owsianego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przesiać suche składniki razem w dużej misce.  Wymieszać olej, melasę cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.  Wykroić ciasteczka. Piec 8 min w 180 stopniach Celsjusza.

Autor: Marta Grzybek; kuchnianaturalna.pl

6. Pierniczki dla Alergików bez dodatku cukru, mleka i jajek

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałowe),
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego,
  • 60 g syropu daktylowego/miodu lub innego słodu,
  • 50 ml oleju ryżowego lub innego oleju jednonienasyconego,
  • 80 – 85 ml mleka roślinnego,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki pszennej

lub przyprawy:

  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków,
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
  • szczypta soli.

Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości okołó 1/2 cm i wykroić pierniki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut. Gotowe.

Autor: Magdalena Gembacka; ammniam.pl

Nie zalecamy stosowania kolorowych, słodkich posypek, dlatego do dekorowania pierniczków polecamy:

  • sezam, słonecznik, amarantus, żurawinę, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe;
  • rozpuszczoną gorzką czekoladę;
  • lukier z cukru trzcinowego.

Przepis na kolorowy lukier

Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionym z cukru trzcinowego w młynku od kawy) z dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem na jednolitą gęstą masę. Żeby zrobić kolorowy lukier, należy dodać odrobinę:

  • soku z buraków (czerwony);
  • soku z jagód (niebieski);
  • soku z marchewki (pomarańczowy).

Inna wersja:

  • 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych;
  • łyżka cukru trzcinowego;
  • łyżka wody;
  • pół łyżki oliwy/oleju;
  • można też spróbować dodać odrobinę soku z cytryny.

Wszystko dobrze ucierać.

Wspólne pieczenie pierniczków

Zachęcamy przedszkola i rodziców do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych „Świąteczne Pierniczki ze Zdrowym Przedszkolakiem.org”.

Więcej informacji: zdrowyprzedszkolak.org

Warsztaty kulinarne „Świąteczne pierniczki ze Zdrowym Przedszkolakiem.org” pozwolą dzieciom na:

  • uczestnictwo w przygotowaniu posiłku i poznawanie zasad kulinarnych;
  • zapoznanie się z tradycją przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, z jednoczesną zachętą do aktywnych przygotowań we własnych domach;
  • pobudzenie wszystkich zmysłów: zapach, smak, wzrok, dotyk;
  • doskonalenie sprawności manualnej, samodzielności i jednocześnie umiejętności współpracy w grupie;
  • zapoznanie się z podstawowymi zasadami higieny i bezpieczeństwa podczas prac kulinarnych;
  • wzbogacenie słownictwa poprzez wyrażenie odczuć zmysłowych, opowiadanie o produktach;
  • wzbudzenie umiejętności twórczego myślenia poprzez tworzenie własnych
  • kompozycji dekoracyjnych na pierniczkach.

W okresie świątecznym pod naszym patronatem w całej Polsce odbędą się również otwarte warsztaty kulinarne. Tematyką warsztatów będą pierniczki, sposoby ich wypieku oraz dekorowania. Serdecznie zapraszamy!

Foto

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Emilia Lorenc

Łącząc starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej w praktyce pomaga pacjentom pielęgnować i utrzymać zdrowie (wraz z mężem, lekarzem Markiem). Dodatkowo organizuje i prowadzi spotkania z myślą o dzieciach, młodzieży, rodzicach, upowszechniając zdrowie oraz życie w zgodzie z przyrodą. Prywatnie mama w radosnej rodzinie z trójką dzieci. Wykształcenie: Wydział Farmaceutyczny Oddział Analityki Medycznej w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Biologii Molekularnej Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.integrativemedicine.eu




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Płacz dziecka – o czym mówi, jak reagować, jak towarzyszyć?

Jak pomóc dziecku radzić sobie z porażką?

Poranki – co zrobić, żeby nie były przepełnione stresem i nerwami?

Przejdz do: