6 przepisów na świąteczne pierniczki
| 6 przepisów na świąteczne pierniczki

6 przepisów na świąteczne pierniczki

Kilka przepisów na pyszne, zdrowe, naturalne pierniczki świąteczne.

1. Pierniczki pełnoziarniste:

Składniki:

  • 55 dag mąki drobnomielonej orkiszowej  lub pszennej z pełnego ziarna,
  • 30 dag miodu naturalnego, ale lejącego się,
  • 10 dag melasy lub zmielonego cukru trzcinowego,
  • 12 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • przyprawa do piernika – około 40-50g,
  • kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki).

Roztopić masło wraz z melasą, dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Ciasto można włożyć do  lodówki na godzinę, można też wałkować od razu, podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wykrawać różnych kształtów pierniczki.

pierniczki

2. Pierniczki Orkiszowe

Składniki:

1) ciasto:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (najlepiej zmielonego, ale może być także kryształ),
  • 2 jaja,
  • 1 duża łyżka miodu (najlepiej spadziowego),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka goździków (mielonych).

2) Lukier:

  • 1 szklanka cukru-pudru trzcinowego,
  • 2-3 białka.

Suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło (miękkie, ale nie rozpuszczone) i siekamy nożem, tak by wymieszać je z mąką. Formujemy górkę, na środku której robimy wgłębienie. Dodajemy do niego jajka oraz miód i zagniatamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest mało plastyczne, można na chwilę zostawić je w ciepłym miejscu (np. położyć na grzejniku). Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy w temperaturze  180˚C przez 5 minut. Gdy wystygną, lukrujemy je i dekorujemy orzechami lub skórką pomarańczową. Lukier wykonujemy ucierając cukier-puder z białkiem na jednolitą masę. W celu uzyskania koloru można dodać kakao, karob lub szafran.

Autor: Katarzyna Stós; orkiszowepola.pl

3. Pierniczki karobowe

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 filiżanka mleka sojowego,
  • 6 łyżek melasy z karobu,
  • 3 łyżki proszku z karobu,
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie przypraw do piernika.

Wymieszać olej, mleko sojowe i melasę. Suche składniki wymieszać razem i  dodać powoli do mokrych składników, ciągle mieszając. Ugniatać ciasto, a po jego wyrobieniu odstawić do lodówki na 30 minut. Pierniczki wycięte w świątecznych kształtach piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Autor: ANFI – Adrian Krawczyk

4. Szybkie Pierniczki

Składniki:

  • 30 dag mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 100g oleju roślinnego (np. kokosowego),
  • pół łyżeczki sody.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach C.

Autor: Marta Grzybek; kuchnianaturalna.pl

4. Pierniczki dla Alergików (bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe)

Składniki:

  • mąka jaglana (1/2 szklanki),
  • mąka ryżowa (1/2 szklanki),
  • mąka gryczana (1/2 szklanki),
  • skrobia kukurydziana (1/2 szklanki),
  • siemię lniane (2 łyżki),
  • 1/2 szklanki wody,
  • olej nierafinowany (lub inny tłuszcz, np. kokosowy, masło klarowane, 6 łyżek),
  • syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki, wedle gustu),
  • karob (2 łyżeczki),
  • cynamon (2 łyżeczki),
  • goździki (otarte, 1/2 łyżeczki),
  • kardamon (1/2 łyżeczki),
  • gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
  • kolendra (otarte ziarna, 1/2 łyżeczki),
  • sól (szczypta).

Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo „glutowata”, zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto, które otrzymasz, będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko (u mnie 2-3 milimetry).

Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok. 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.

Autor:  Iwona Zasuwa; smakoterapia.pl

5. Pierniczki korzenne

Składniki:

  • 2 2/3 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki melasy (agawy, miodu),
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/3 szklanki  cukru,
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego (ryżowego, owsianego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przesiać suche składniki razem w dużej misce.  Wymieszać olej, melasę cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.  Wykroić ciasteczka. Piec 8 min w 180 stopniach Celsjusza.

Autor: Marta Grzybek; kuchnianaturalna.pl

6. Pierniczki dla Alergików bez dodatku cukru, mleka i jajek

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałowe),
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego,
  • 60 g syropu daktylowego/miodu lub innego słodu,
  • 50 ml oleju ryżowego lub innego oleju jednonienasyconego,
  • 80 – 85 ml mleka roślinnego,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki pszennej

lub przyprawy:

  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków,
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
  • szczypta soli.

Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości okołó 1/2 cm i wykroić pierniki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut. Gotowe.

Autor: Magdalena Gembacka; ammniam.pl

Nie zalecamy stosowania kolorowych, słodkich posypek, dlatego do dekorowania pierniczków polecamy:

  • sezam, słonecznik, amarantus, żurawinę, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe;
  • rozpuszczoną gorzką czekoladę;
  • lukier z cukru trzcinowego.

Przepis na kolorowy lukier

Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionym z cukru trzcinowego w młynku od kawy) z dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem na jednolitą gęstą masę. Żeby zrobić kolorowy lukier, należy dodać odrobinę:

  • soku z buraków (czerwony);
  • soku z jagód (niebieski);
  • soku z marchewki (pomarańczowy).

Inna wersja:

  • 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych;
  • łyżka cukru trzcinowego;
  • łyżka wody;
  • pół łyżki oliwy/oleju;
  • można też spróbować dodać odrobinę soku z cytryny.

Wszystko dobrze ucierać.

Wspólne pieczenie pierniczków

Zachęcamy przedszkola i rodziców do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych „Świąteczne Pierniczki ze Zdrowym Przedszkolakiem.org”.

Więcej informacji: zdrowyprzedszkolak.org

Warsztaty kulinarne „Świąteczne pierniczki ze Zdrowym Przedszkolakiem.org” pozwolą dzieciom na:

  • uczestnictwo w przygotowaniu posiłku i poznawanie zasad kulinarnych;
  • zapoznanie się z tradycją przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, z jednoczesną zachętą do aktywnych przygotowań we własnych domach;
  • pobudzenie wszystkich zmysłów: zapach, smak, wzrok, dotyk;
  • doskonalenie sprawności manualnej, samodzielności i jednocześnie umiejętności współpracy w grupie;
  • zapoznanie się z podstawowymi zasadami higieny i bezpieczeństwa podczas prac kulinarnych;
  • wzbogacenie słownictwa poprzez wyrażenie odczuć zmysłowych, opowiadanie o produktach;
  • wzbudzenie umiejętności twórczego myślenia poprzez tworzenie własnych
  • kompozycji dekoracyjnych na pierniczkach.

W okresie świątecznym pod naszym patronatem w całej Polsce odbędą się również otwarte warsztaty kulinarne. Tematyką warsztatów będą pierniczki, sposoby ich wypieku oraz dekorowania. Serdecznie zapraszamy!

zp-kampania

Foto

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Emilia Lorenc

Łącząc starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej w praktyce pomaga pacjentom pielęgnować i utrzymać zdrowie (wraz z mężem, lekarzem Markiem). Dodatkowo organizuje i prowadzi spotkania z myślą o dzieciach, młodzieży, rodzicach, upowszechniając zdrowie oraz życie w zgodzie z przyrodą. Prywatnie mama w radosnej rodzinie z trójką dzieci. Wykształcenie: Wydział Farmaceutyczny Oddział Analityki Medycznej w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Biologii Molekularnej Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.integrativemedicine.eu




11 niesamowitych właściwości mleka kobiecego

Gorączka to sprzymierzeniec w walce z chorobą. Rozmowa z dr Monika Gołębiewską

Jesper Juul – „Dzieci nie potrzebują wychowania, ale przyjaznego przewodnictwa”

Przejdz do: