1. Sałatka buraczana
Składniki:
- 2-3 buraki
- 1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
- 2 łodygi selera
- 1 mały posiekany ogórek
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół pęczka posiekanej kolendry (może być suszona)
- sok z jednej cytryny
- opcjonalnie: szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
- opcjonalnie: łyżeczka suszonego kminku
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wkładamy buraki i gotujemy 10-12 minut, do miękkości. Studzimy, a następnie obieramy i dość drobno kroimy. Siekamy wszystkie warzywa i owoce, mieszamy w misce razem z przyprawami. Opcjonalnie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i kminku.
2. Koktajl oczyszczający
Składniki:
- 2 starte buraki
- 1 mały starty seler
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- łyżeczka startego chrzanu
- szczypta soli morskiej i pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w misce i blendujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolewamy odrobinę wody.
3. Koktajl dla dzieci
Składniki:
- 2 buraki
- duża marchewka
- duże jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone buraki, marchewkę i pozbawione gniazda jabłko wkładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny i natkę. Blendujemy.
4. Quinoa z burakami i pomarańczą
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 łodyga selera, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 2-3 buraki
- 1 mała pomarańcza, obrana i pokrojona na małe kawałki
- sok z jednej cytryny
- 1 cm startego imbiru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy pokrojoną cebulę i dolewamy ocet jabłkowy. Odkładamy na bok. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy obrane buraki i gotujemy je ok. 12 minut. Buraki odcedzamy, zachowując w osobnym garnku wywar, w którym się gotowały. Następnie studzimy je i drobno kroimy. Przygotowujemy komosę ryżową według przepisu na opakowaniu, używając do gotowania wody z buraków. Po ugotowaniu zostawiamy komosę do wystygnięcia. Mieszamy z cebulą zamoczoną w occie, dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek. Wreszcie dodajemy pomarańcze. Potrawę delikatnie mieszamy, opcjonalnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
5. Czipsy buraczane
Składniki:
- kilka buraków
- roztopiony olej kokosowy
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 190 stopni. Umyte i obrane buraki kroimy na cienkie plasterki. W dużej misce mieszamy je z olejem kokosowym. Blachę wykładamy pergaminem i równomiernie rozkładamy na niej plasterki buraków. Pieczemy ok. 20 minut. Następnie czipsy obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Czipsy możemy przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
6. Wegańskie burgery
Składniki:
- 1 średni burak
- 3 marchewki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 liście dowolnej kapusty, ewentualnie jarmużu
- 1/4 szklanki mielonych nasion lnu
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka ząbku czosnku
- odrobina musztardy Dijon
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce łączymy siemię lniane i wodę, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aż mieszanina konsystencją będzie przypominała żel. Posiekane i obrane buraki, marchew, wybraną kapustę lub sałatę oraz natkę pietruszki przepuszczamy przez sokowirówkę. Jeśli nie mamy sokowirówki, możemy zblendować składniki, odlewając nadmiar płynu z warzyw. Łączymy warzywa z „żelem” z lnu. Dodajemy czosnek i cebulę w proszku, szczyptę soli, musztardy i ewentualnie odrobinę pieprzu cayenne. Z masy formujemy prostokąty na wzór małych pasztecików i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25-30 minut, w połowie pieczenia obracamy burgery na drugą stronę. Po upieczeniu wkładamy burgery w liście kapusty i zawijamy.
inspiracja (i zdjęcie): http://www.mindbodygreen.com/0-7674/how-to-make-beet-burgers-vegan-recipe.html
7. Zupa
Składniki:
- 2 duże buraki ze skórką, pokrojone w grubą kostkę
- 1 duża marchewka ze skórką, pokrojona w plasterki
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy zupę około 25-30 minut, aż buraki staną się miękkie. Zupę blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Podajemy na ciepło lub jako chłodnik. Dekorujemy kolendrą.
Foto: flikr.com/matupplevelser