7 powodów, dla których warto unikać współczesnej pszenicy
Święta, święta, święta... zobacz PREZENTY dla dzieci
| 7 powodów, dla których warto unikać współczesnej pszenicy

7 powodów, dla których warto unikać współczesnej pszenicy

Pszenica. Jedno z trzech najpopularniejszych zbóż na świecie. Jej uprawy zajmują pierwsze miejsce pod względem zajmowanej powierzchni i jest podstawowym produktem spożywanym przez człowieka. Pszenica to nie tylko biały chleb, bułki, makaron czy ciasta. Znajdujemy ją w sosach, proszku do pieczenia, a nawet niektórych mrożonych frytkach! Pod postacią syropu glukozowego kryje się także w czekoladzie. Jest wszechobecna.

7 powodów, dla których warto unikać współczesnej pszenicy:

1. To najbardziej genetycznie zmodyfikowany produkt spożywczy

W starożytności przodkini współczesnej pszenicy, czyli samopsza była bogata w wartości odżywcze. Zawierała 14 chromosomów, a ówcześni ludzie cenili jej bogactwo składników. Obecnie pszenica nie ma nic wspólnego ze swoją poprzedniczką. Jest najbardziej genetycznie zmodyfikowanym produktem na ziemi, zawiera 42 chromosomy, sztucznie stworzone przez genetyków w latach 50 i 60. Początek genetycznych modyfikacji pszenicy miał miejsce w Międzynarodowym Ośrodku Uszlachetniania Kukurydzy i Pszenicy w Meksyku. W ten sposób chciano uzyskać bardziej wydajne zboże, odporne na zmiany klimatyczne, pleśń i pasożyty.

2. Człowiek nie jest w stanie całkowicie jej strawić

Za szybkimi modyfikacjami nie nadążał ludzki organizm. Zawierająca o kilkadziesiąt chromosomów więcej niż jej poprzedniczka współczesna pszenica tym samym zawiera niezliczoną ilość nowych białek, z których wiele nie podlega trawieniu przez człowieka. Aby dane białko mogło zostać strawione, układ pokarmowy musi produkować odpowiednie enzymy, które będą zdolne je rozłożyć.

3. Proces modyfikacji pszenicy może być szkodliwy dla człowieka

Niektórzy eksperci twierdzą, że otręby i zarodki pszenicy są bardzo korzystne dla zdrowia. Niestety, produkty pełnoziarniste bazują na szczepach współczesnej pszenicy, których nasiona i zarodki są poddawane działaniu wielu substancji chemicznych i napromieniowywane promieniami gamma i rentgenowskim, a wszystko po to, aby stworzyć kolejną, wydajniejszą i odporniejszą mutację. Oczywistym jest, że jedzenie takiej żywności może nieść szkodliwe skutki dla człowieka. Dr Marcia Alvarez, specjalistka do walki z otyłością, a także dr William Davis, kardiolog i autor książki “Dieta bez pszenicy”, uważają, że każda ilość spożywanej obecnie pszenicy jest po prostu szkodliwa dla zdrowia.

4. Kolejne odmiany pszenicy są wynikiem następnych modyfikacji

By uczynić pszenicę jeszcze bardziej wydajną i zwiększyć zyski z jej produkcji, a zminimalizować straty, genetycy wciąż pracują nad jej nowymi odmianami. Firma Monsanto Canada Inc. złożyła wniosek o zatwierdzenie zmodyfikowanej pszenicy odpornej na glifosat (aktywny składnik Roundupu) do Ministerstwa Zdrowia Kanady w lipcu 2002 r. i do Kanadyjskiej Agencji Kontroli Żywności (CFIA) w grudniu 2002 roku. W skutek wielu protestów w 2004 roku zaprzestano jej produkcji, jednak w 2009 firma ogłosiła nowe badania nad odporną na herbicydy pszenicą i nadal trwa szeroka akcja promocyjna, by wprowadzić ją na rynek. Australijscy naukowcy wyprodukowali pszenicę odporną na sól, co pozwala rolnikom na hodowlę tej rośliny w glebie o wysokim zasoleniu, co wcześniej było niemożliwe. Zwiększa to możliwość produkcji pszenicy na terenach, które dotąd były bezużyteczne. Amerykańscy naukowcy natomiast pracują obecnie nad modyfikacją pszenicy, która będzie odporna na grzyby. Wszystkie te zabiegi zabijają kolejne wartości odżywcze, a także wymagają ogromnej ilości środków chemicznych i zewnętrznych interwencji (np. naświetlania), by uzyskać oczekiwane efekty.

5. Działa jak narkotyk

Jak uważa dr William Davis, a także potwierdzają kolejne badania*, pszenica zawiera peptydy opioidowe – substancje, które wywołują uzależnienie. Już w starożytności znane i wykorzystywane były jej właściwości halucynogenne. Pszenica zawiera też gliadynę, którą przewód pokarmowy człowieka rozkłada na związki morfinopodobne, działające w organizmie jak narkotyk. To one nasilają apetyt, napady głodu i uzależniają od jedzenie chleba i najróżniejszych wypieków.

Dr William Davis udokumentował kilkaset badań klinicznych, które dowodzą negatywnych skutków spożywania pszenicy. Pokazują one związek pszenicy z zaburzeniami neurologicznymi takimi jak ataksja lub demencja, a także z chorobami serca, akumulacją tłuszczu trzewnego i wszystkimi towarzyszącymi jej skutkami zdrowotnymi, w tym zaćmą, cukrzycą i zapaleniem stawów.

6. Podnosi poziom cukru we krwi

Pszenica jest węglowodanem niepodobnym do innych. Dowiedziono, że podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż jakikolwiek inny węglowodan, szybciej nawet niż biały cukier! Dwie kromki pszennego chleba podnoszą poziom cukru we krwi szybciej niż 6 łyżeczek białego cukru. Jeśli jemy pszenicę na każdy posiłek, skoki insuliny szybko mogą doprowadzić do insulinooporności, a stamtąd już niedaleka droga do cukrzycy.

7. Jest pozbawiona wartości odżywczych

Współczesna pszenica, zdecydowanie uboższa w porównaniu do swojej poprzedniczki, kolejne właściwości odżywcze traci także w procesie jej przetwarzania w białą mąkę, a resztę witamin B1, B2, B3, E, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, cynku, miedzi, żelaza i błonnika – w procesie przetwarzania jej z białej mąki na pokarm.

W związku z tym pszenica wiązana jest z wieloma zmianami chorobowymi w organizmie człowieka. Otyłość, zespół jelita drażliwego, cukrzyca, zapalenie stawów, zaćma, a nawet choroby serca są udokumentowanymi objawami jej spożywania.

Czym zastąpić pszenicę?

Na szczęście istnieje szeroka gama zbóż, którymi możemy zastąpić pszenicę. Od nas zależy, czy będą to zboża glutenowe czy bezglutenowe.

Reklama sponsora artykułu

Kaszka pełnoziarnista owsiana

Kaszka owsiana została wyprodukowana z pełnego przemiału ziarna, nie zawiera mleka, oraz cukru.

ZOBACZ

Grysik orkiszowy

Ekologiczna kasza orkiszowa pełnoziarnista jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna, wzmacnia ciało oraz pozytywnie wpływa na krążenie krwi.

ZOBACZ

Organiczna kaszka owies jasna gryka jęczmień

Surowce kaszki są starannie dobrane i tylko najwyższej jakości – organiczne, z wiarygodnych ekologicznych gospodarstw.

ZOBACZ

Orkisz

Jednym z najwygodniejszych zamienników są stare odmiany orkiszu prawdziwego. To zboże nie poddaje się genetycznym modyfikacjom, więc zachowało swoją prastarą formę. Jest w pełni przyswajalne przez organizm ludzki. Badania naukowe dowiodły, że orkisz prawdziwy zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, wspomaga system immunologiczny.

W celu zwiększenia jego odporności przez lata próbowano go łączyć z pszenicą, co spowodowało powstanie zboża wydajniejszego, ale będącego orkiszem tylko z nazwy. Dlatego ważne jest sprawdzanie źródeł pochodzenia i odmiany orkiszu. Niestety nie znajdziemy tego na opakowaniu mąki, dlatego należy dopytać producenta. Jest w Polsce kilka firm zajmujących się hodowlą orkiszu prawdziwego.

Prastare, prawdziwe odmiany orkiszu to: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Wykazują się one także brakiem reakcji u osób uczulonych na gluten i z nietolerancją glutenu.

W kuchni orkisz prawdziwy zachowuje się jak pszenica (można z niego piec chleb, robić placki, naleśniki, ciasta, kaszki, bez specjalnej potrzeby modyfikacji przepisów).

Inne zamienniki pszenicy to:

Ziarna zbóż: jęczmień, proso, owies, ryż, żyto, sorgo i dziki ryż.

Wszystkie mąki, które pochodzą z ziaren zbóż, mogą być stosowane jako substytut pszenicy. Powszechnie dostępne są: jęczmień, kasza gryczana, ryż, mąka żytnia i mąka jaglana. Mniej popularne mąki można nabyć przez Internet lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Uwaga: osoby z alergią na gluten muszą również unikać jęczmienia, owsa i żyta.

Ziarna niezbożowe: amarantus, quinoa, gryka

To trzy zbożopodobne ziarna niezwiązane z ziarnami zbóż. Są bezglutenowe, więc trudno z nich zrobić zakwas chleba, doskonałe nadają się jednak na ciastka.

Przetwory z orzechów

– mielone orzechy, np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie lub kasztany jadalne. To najbogatsze substytuty mąki na ciasta i ciasteczka. Można je zamówić przez Internet.

Mąka fasolowa

– suszona fasola, czyli np. fasola biała czy ciecierzyca mogą być mielone i używane w połączeniu z innymi mąkami jako alternatywa dla pszenicy. Należy jednak z nimi uważać, gdyż są ciężkostrawne.

Mimo że pszenica jest najtańszym i najłatwiej dostępnym człowiekowi zbożem, warto rozważyć wyeliminowanie lub przynajmniej ograniczenie jej spożycia na rzecz zamienników. Z pewnością wyjdzie to z pożytkiem dla naszego zdrowia.

Źródła:
*ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6099562
„Dieta bez pszenicy” William Davis

Dużą listę badań opisujących wpływ pszenicy i glutenu na zdrowie człowieka można znaleźć na stronach:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=leaky+gut
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=wheat+allergy

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)

Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

15 prezentów dla kobiety w ciąży i po porodzie

10 powodów, dlaczego dając prezenty będziesz bogatszy!

8 zabawek na dłużej niż 5 minut!

Przejdz do: