7 przepisów na wartościowe śniadania (nie tylko dla dzieci;)
| 7 przepisów na wartościowe śniadania (nie tylko dla dzieci;)

7 przepisów na wartościowe śniadania (nie tylko dla dzieci;)

Mądre powiedzenie prawi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”. Wartościowe śniadanie to podstawa udanego dnia. Natura oferuje nam bardzo dużo produktów, które nasycą nas oraz nasze dziecko i nie pozostawią organizmu bez niezbędnego wsparcia. Przedstawiamy propozycje śniadań, które zachwycą dziecko smakiem, a rodzicowi dadzą pewność, że daje swojemu brzdącowi to, co najzdrowsze.

1. Mix zbożowych płatków z ogromem suszonych owoców

  • szklanka ulubionego mleka roślinnego
  • łyżka płatków jęczmiennych
  • łyżka płatków jaglanych
  • łyżka amarantusa ekspandowanego
  • łyżka płatków orkiszowych
  • garść suszonych niesiarkowanych owoców (śliwka, morela, jagody goji, żurawina)
  • kiwi
  • listki melisy

Wszystkie płatki i amarantus zalewamy mlekiem roślinnym (by całość była przykryta mlekiem) i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną. W trakcie gotowania dorzucamy pokrojone na małe kawałki suszone owoce. Całość gotujemy tak długo, aż uzyskamy gęstą, klejącą się konsystencję (to sprawi, że dziecko jedzące rączką z łatwością chwyci garść płatków, a jedzące sztućcami nie będzie miało problemu z nabieraniem pokarmu i utrzymaniem go na łyżce). Po ugotowaniu wrzucamy w masę pokrojone w kostkę kiwi.

Śniadanie jest słodkie, smaczne, zawiera dużo witamin i reguluje pracę układu pokarmowego.

2. Jaglany pasztet bez pieczenia

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka ziaren amarantusa
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 dużej papryki
  • koperek, natka pietruszki
  • jajko (można 2)
  • oliwa z oliwek

Jajko (jajka) gotujemy na twardo. Kaszę i amarantus gotujemy (razem) do miękkości w wodzie. Cebulę i paprykę kroimy na drobne kawałki i lekko podsmażamy na patelni. Pod koniec gotowania dodajemy do kaszy – gotujemy je razem do wchłonięcia wody. Powinniśmy osiągnąć gęstą konsystencję, ale nie sypką kaszę. Całość przekładamy do miski i mieszamy z drobno posiekanymi koperkiem i natką pietruszki.

Pojemnik lub blachę smarujemy oliwą z oliwek, jajko kroimy na ćwiartki. Wykładamy połowę masy. Na niej, wzdłuż, układamy ćwiartki jajka i przykrywamy pozostałą porcją masy. Uderzamy pojemnikiem lub blaszką o blat, aby masa się zbiła. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie chowamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) – do całkowitego zastygnięcia.

3. Błyskawiczna pasta z awokado i gruszki

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 miękkiej, słodkiej gruszki
  • kilkanaście kropel soku z cytryny do smaku
  • łyżeczka sezamu uprażonego na suchej patelni (opcjonalnie)

Awokado i gruszkę rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Nakładamy na ulubione pieczywo, posypujemy sezamem i smaczna zdrowa pasta śniadaniowa gotowa.

4. Jaglane naleśniki

  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 suszone morele
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, migdałowego)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy posiekane suszone morele i gotujemy dalej (dzięki suszonym owocom kasza zyska słodki smak). Ciepłą kaszę mieszamy z mlekiem i mąką, miksujemy blenderem. Dodajemy rozbełtane jajo i nadal miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika patelnię możemy delikatnie natłuścić, np. oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Kolejne naleśniki smażymy już na suchej patelni (ważne, by była dobrze rozgrzana). Naleśniki podajemy z ulubionymi owocami.

5. Zielona jajecznica z płatkami owsianymi

  • 2 jajka
  • łyżka płatków owsianych (lub innych)
  • koper
  • szczypior
  • listek szpinaku
  • łyżeczka zmielonych pestek dyni
  • oliwa z oliwek

Płatki zalewamy gorącą wodą. Szczypior, koper i szpinak drobno siekamy. Gotujemy wodę w garnku i kładziemy na nim talerzyk z hartowanego szkła. Na talerzyk wlewamy kilka kropel oliwy. Jajka wbijamy na talerzyk i czekamy, aż się zetną pod wpływem pary wodnej (czekamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając). Pod koniec dodajemy miękkie już płatki, szczypior, koper i szpinak. Mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy zmielonymi pestkami dyni, odrobiną koperku i szpinaku.

6. Ziarna amarantusa z płatkami gryczanymi i owocami

  • szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki ziaren amarantusa
  • 2 łyżki płatków gryczanych
  • owoce (np. gruszka, banan, truskawki, mango)

Ziarna amarantusa i płatki gotujemy na mleku do miękkości (ziarna gotują się dość długo, ok. 25 minut, więc płatki można dodać po 10 minutach). Gdy zboża zmiękną, wykładamy masę na talerzyk i dodajemy pokrojone truskawki lub inne owoce.

7. Pasta z ziaren

  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • natka pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek

Pestki zalewamy wieczorem wodą. Cebulę drobno siekamy i szklimy chwilkę na patelni. Pestki odsączamy i blendujemy z oliwą z oliwy, cebulką i natką pietruszki. Podajemy na pieczywie (chlebie, bułce, waflu gryczanym czy ryżowym). Pastę posypujemy poppingiem z amarantusa.

Nasze samopoczucie w dużej mierze zależy od tego, jakie śniadanie zjemy. Dlatego jeśli nasze dziecko rozpocznie dzień od posiłku, który go wzmocni i doda energii, nie będziemy musieli martwić się o to, czy jego organizm nadąża za kolejnymi umiejętnościami, które z taką pasją zdobywa.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Joanna Anger i Anna Piszczek

Joanna Anger - Z wykształcenia pedagożka, doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Z wyboru żona i mama Alicji, właścicielka dwóch kotów. Miłośniczka spania do południa i czytania książek. Dzięki macierzyństwu zafascynowała się rodzicielstwem bliskości i chustonoszeniem. Na co dzień pochłonięta pokazywaniem świata córce i wymyślaniem prostych i szybkich dań dla rodziny. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji, która pokochała BLW, współtworzy z koleżanką z Wrocławia blog kulinarny ALA'ANTKOWE BLW, na którym znaleźć można łatwe, zdrowe i szybkie potrawy dla całej rodziny. http://alaantkoweblw.blogspot.com/Anna Piszczek - Z wykształcenia polonistka, historyczka. Z zawodu nauczycielka w podwrocławskiej szkole podstawowej, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Pasjonuje się tańcem towarzyskim, który stara się zaszczepić w swoich podopiecznych. Prywatnie żona i mama, zakochana po uszy w swoim synku, Antku. Wierząca w pozytywne skutki metody BLW, wprowadza swojego syna w świat smaków, zapachów i kolorów różnorodnych potraw, które z radością przygotowuje. By móc dzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem, założyła wraz z koleżanką blog kulinarny Ala’Antkowe BLW, bogaty w menu ich dzieci. http://alaantkoweblw.blogspot.com/
Odwiedź stronę autorki/autora: http://alaantkoweblw.blogspot.com/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Noszone dzieci płaczą mniej

Breast Crawl, czyli o podróży noworodka do piersi

10 przepisów na zdrowe zamienniki mniej zdrowych dań i przekąsek

Przejdz do: