Kategorie
Dieta naturalna

8 przepisów na batony i ciasteczka mocy

Kiedy w ciągu dnia zaczyna brakować nam energii, często sięgamy po słodkie przekąski, wierząc, że będą dla nas ratunkiem. Że pozwolą nam dłużej pracować, efektywniej się uczyć i lepiej skupić.

Gdzie jest prawdziwa moc?

Dostęp do małego słodkiego “co nieco” jest dzisiaj zupełnie nieograniczony. Sklepowe półki wprost uginają się pod ciężarem produktów, które według producentów dodają mocy na wiele godzin nauki czy pracy. Tymczasem niemalże wszystkie batony i ciastka, które kupujemy w sklepach, zawierają tonę rafinowanego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i niekorzystnego dla nas tłuszczu. Taki zestaw składników nie tylko kiepsko wpływa na nasze zdrowie, lecz także nie przyczynia się do rzeczywistego wzrostu energii.

Świetną alternatywą dla ogólnodostępnych niezdrowych słodyczy są batony i ciasteczka mocy, które relatywnie łatwo i szybko można przyrządzić samemu w domu, a fakt, że są pyszne i jednocześnie zdrowe, dodatkowo pozytywnie wpływa na nasze emocje i ogólne samopoczucie.

Co sprawia, że domowe batony i ciasteczka mocy dostarczają nam dużo dobrej energii?

Ich dobroczynnego wpływu należy upatrywać przede wszystkim w wartościowych składnikach, z których są przyrządzane. Należą do nich m.in.:

Ziarna słonecznika

– wzmacniają układ odpornościowy, system nerwowy oraz pracę serca; zawierają dużo białka, nienasyconych kwasów tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku.

Daktyle

– składają się m.in. z cukrów prostych, które dają dużo energii na długi czas; wzmacniają funkcjonowanie układu nerwowego (z uwagi na obecny w nich magnez), ponadto zawierają potas (warto uzupełniać go po wysiłku fizycznym), witaminy: A, B1, B2, PP, wapń, miedź, luteinę, siarkę, żelazo i fosfor.

Płatki owsiane

– zawierają dużo błonnika, który pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Błonnik trawiony jest powoli, dzięki czemu poziom cukru we krwi utrzymuje się przez długi czas na stałym poziomie. Nie dochodzi tutaj do gwałtownego wyrzutu insuliny, z którym mamy do czynienia, spożywając sklepowe słodycze. Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy E, PP i B oraz minerały takie jak: cynk i magnez; wspierają sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

Jagoda goji

– nazywane “chińską viagrą” – szybko zwiększają energię, są świetnym źródłem białka, złożonych węglowodanów i nienasyconych tłuszczów – wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę C, a także dużo składników mineralnych: żelazo, wapń, miedź, cynk, selen, fosfor.

[reklama_col id=”57571, 58199, 58215″]

Migdały

– poprawiają pamięć, koncentrację i nastrój (działają nawet antydepresyjnie), zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo dużo witaminy B2, E i błonnika oraz potas i magnez.

Olej kokosowy

– polepsza m.in. funkcje pracy mózgu i układu nerwowego. Znajdziemy w nim dobroczynne kwasy tłuszczowe nasycone, np. kwas laurynowy czy palmitynowy, oraz nienasycone, m.in. kwas oleinowy, linolenowy. Zawiera witaminy B6, B2 i C, ponadto magnez, foliowy, potas, wapń, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Suszone morele

– to idealne połączenie zdrowych tłuszczów, błonnika i białka. Podobnie jak daktyle dostarczają nam dużo energii (ale też na długi czas). Są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminy C, E, P, B1 i PP oraz sporo magnezu, fosforu, boru, wapnia, manganu i związków jodu.

Stewia, ksylitol, tagatoza

– wszystkie trzy słodzidła maja stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu przez dłuższy czas w ciągu dnia pozwalają utrzymać wysoki poziom energii. Nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi, jak to jest w przypadku spożycia cukru. Dodatkowo tagatoza (choć najkrócej obecna na polskim rynku) przywraca właściwy skład flory bakteryjnej jelit.

8 przepisów na batony i ciasteczka mocy:

1. Wegańskie batony bananowo-kokosowe

Składniki:

  • 4 mniejsze lub 3 większe dojrzałe banany
  • 1½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki jagód goji (mogą być również rodzynki lub posiekane suszone śliwki)
  • 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem. Wiórki połączyć z płatkami owsianymi, jagodami goji i proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, dolewając do nich roztopiony (i przestudzony) tłuszcz kokosowy. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na płasko, uformować z niego duży kwadrat bądź prostokąt o grubości około 1 cm (może być nieco więcej).
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być lekko zarumienione, ale nie spieczone (przesuszone). Po całkowitym wystudzeniu pokroić blok w małe prostokąty bądź inne kształty, zgodne z upodobaniami.

2. Wegańskie batony daktylowo-migdałowe bez pieczenia

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Namoczyć daktyle w przegotowanej, gorącej wodzie. Po upływie 30 minut odcedzić. W blenderze zmiksować drobno migdały, a następnie dosypać do nich daktyle, wiórki kokosowe i cynamon. Zmiksować wszystkie składniki, tak by powstała z nich „kula”. Włożyć ciasto do lodówki na około 20 minut. Następnie rozwałkować je (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na dowolną grubość i pokroić w batoniki. Jeśli w trakcie krojenia rozwałkowana masa będzie za bardzo się kleić, warto wstawić ją jeszcze na kilka chwil do lodówki.

3. Ciastka makowe z bakaliami

Składniki:

  • 2 szklanki mielonego maku
  • 3 białka (jajek kurzych)
  • 3 kopiaste łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki tagatozy lub stewii albo 1,4 szklanki syropu daktylowego
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Białka jaj roztrzepać i połączyć z ksylitolem. Rodzynki namoczyć na kilka minut w gorącej wodzie. Orzechy posiekać, morele pokroić w kostkę lub drobne paski. Do mielonego maku wsypać suche składniki (w tym odcedzone rodzynki) i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mokre składniki, czyli sok z cytryny, przestudzony olej kokosowy oraz białka połączone wcześniej z ksylitolem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć równomiernie na blachę na grubość około 1 cm. Piec 25 minut w 150 stopniach. W trakcie pieczenia sprawdzić, czy ciasto jest nieprzesuszone i dopieczone w środku. Po wyjęciu z piekarnika i całkowitym wystudzeniu pokroić w małe kwadraty.

4. Szybkie ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki (np. mieszanka ryżowo-kokosowa)
  • ½ szklanki syropu daktylowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek lub pokrojonych bardzo drobno suszonych moreli
  • 2 kopiaste łyżki roztopionego oleju kokosowego (może to być także olej ryżowy lub masło klarowane)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W dużym naczyniu wymieszać i połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich olej i jajka.
Formować z ciasta niewielkie kulki i delikatnie dociskając (tak, by powstały ciasteczka), nakładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. By ciasto nie kleiło się do rąk, warto każdorazowo nakładać je dłonią zanurzoną uprzednio na chwilę w zimnej wodzie. Piec około 15–20 minut w 180 stopniach. Po upływie 15 minut sprawdzić, czy ciastka się nie przesuszyły.

5. Bezglutenowe ciasteczka z amarantusem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki stewii (lub 1 łyżka miodu)
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego (lub masła klarowanego)

Przygotowanie:

Roztrzepać widelcem jajka, dodać amarantus ekspandowany, słonecznik, żurawinę, wybrany tłuszcz i ksylitol. Połączyć składniki, by powstała z nich delikatnie lepiąca się kula. Zwilżonymi (w zimnej wodzie) dłońmi formować z ciasta kulki średniej wielkości, a następnie delikatnie rozpłaszczając, rozkładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Kakaowe ciasteczka z płatków jaglanych

Składniki:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 duże, starte na dużych oczkach jabłko
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 kopiaste łyżki jagód goji lub rodzynek
  • 1 płaska łyżka kakao lub karobu

Przygotowanie:

Płatki jaglane i mąkę zalać mlekiem i odstawić na 5 minut. Do płatków połączonych z mlekiem dodać kolejno jabłka, słodzidło, jagody goji oraz kakao. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Z ciasta formować niewielkie kulki i spłaszczając, rozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach.

7. Wegańskie babeczki (muffiny) z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
  • 4 jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki posiekanych drobno suszonych śliwek
  • 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (uprzednio rozpuszczone i przestudzone)
  • 1½ –2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego bądź ryżowego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Rodzynki zalać na 10 minut gorącą wodą, następnie odcedzić. Zmiksować je razem z suszoną śliwką. Dodać starte jabłka i olej. Osobno połączyć i dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie wsypać je do wilgotnej masy, powoli mieszając. Powstałe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec 25–30 minut w temperaturze 190 stopni.

8. Szybkie muffiny marchewkowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (np. mieszanka kukurydzianej i ryżowej)
  • ¼ szklanki stewii lub tagatozy
  • 2 duże marchewki starte na tarce o małych oczkach
  • ½ szklanki rodzynek bądź suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki oleju ryżowego lub roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie dowolne orzechy

Przygotowanie:

Do startej uprzednio marchewki dodać olej i roztrzepane jajka. Połączyć ze sobą dokładnie wszystkie suche składniki i dosypać je do marchewki. (Opcjonalnie dodać dowolne posiekane orzechy). Wymieszać. Przełożyć ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.