Kategorie
Dieta naturalna

Babie lato, czyli co jeść we wrześniu?

Babie lato – czyli w Polsce koniec sierpnia i wrzesień – to czas zbiorów. Jest to pora równowagi i harmonii między kończącym się letnim gorącem a nadchodzącym jesiennym chłodem. Śledziona, trzustka i żołądek, związane z tą porą roku, mają silny wpływ na poziom energii całego organizmu

Babie lato – czyli w Polsce koniec sierpnia i wrzesień – to czas zbiorów. Jest to pora równowagi i harmonii między kończącym się letnim gorącem a nadchodzącym jesiennym chłodem. Śledziona, trzustka i żołądek, związane z tą porą roku, mają silny wpływ na poziom energii całego organizmu. To dzięki nim pożywienie zmieniane jest w substancje budujące ciało oraz w energię.

Gotowanie późnym latem – co jeść?

Warzywa
Podobnie jak latem, jemy dużo warzyw, które są w tym czasie bardzo dojrzałe. Babie lato to czas różnorodności i sezon na wiele odmian warzyw; warto wykorzystać to bogactwo, aby jak najbardziej urozmaicić jadłospis. Zjadamy warzywa zarówno na surowo jak i w postaci potraw gotowanych na parze, duszonych w małej ilości wody oraz blanszowanych. Warzywa kroi się na duże i grubsze kawałki i układa warstwami do gotowania lub duszenia. W ten sposób uzyskuje się słodszy smak niż w przypadku innych sposobów krojenia. Tak przygotowana potrawa ma bardziej wyraziste właściwości należące do babiego lata.

Zboża
Szczególnie w okresie babiego lata należy spożywać wszystkie pełne ziarna zbóż. Jedzenie zbóż harmonizuje cały organizm, działa odżywczo i wzmacniająco. Wiążą one toksyczne substancje i złogi w ciele i sprzyjają ich wydaleniu.
Zaletą zbóż jest ich powolne trawienie, dzięki czemu nie odczuwa się głodu, ok. 3-4 godziny. Dlatego są one doskonałym pokarmem przy odchudzaniu. Niestety ludzie z osłabionym układem pokarmowym nie najlepiej je trawią. Aby wzmocnić układ trawienny, przez pewien czas stosować następujące sposoby:

  • namoczyć zboża na kilka godzin, dzięki czemu szybciej się gotują i są lżej strawne,
  • lekko podkiełkować zboża przed ugotowaniem – jest to bardzo dobra metoda przygotowania zbóż dla małych dzieci i osób starszych,
  • bardzo długo gotować, aż ziarno rozgotuje się na kleik.

Kasza jaglana i kukurydziana (zwłaszcza w formie polenty) najskuteczniej wzmacniają układ trawienny.

Oprócz zbóż gotujemy w tym czasie zupy (nieco bardziej gęste niż latem), lekkie potrawy zbożowo-warzywne, leczo, makarony z warzywami, dania z dodatkiem roślin strączkowych. Potrawy wzbogacamy, dodając przy końcu gotowania czy duszenia niewielką ilość roślin zielonych – np. liście brokułów, rzodkiewek, kalarepy, selera, pietruszki a także świeże zioła.

Gotowane, łagodnie słodkie, pożywne i sycące potrawy powinny stanowić większą część posiłku. Tak przygotowane jedzenie wzmacnia śledzionę i  żołądek oraz reguluje pracę całego organizmu. Jakiś czas po posiłku pijemy cieple napoje. Dla osób z dolegliwościami żołądkowymi bardzo ważne jest picie gorącej wody, czasami ze świeżym imbirem.

Naturalna słodycz późnego lata zawiera się w różnorodnych odmianach dyni, marchwi i kukurydzy, a także w pietruszce, morelach i innych. Dopiero po wyeliminowaniu cukru z diety możemy w pełni docenić bogactwo smaków produktów naturalnych.

Cenne są wszystkie wysokiej klasy oleje tłoczone na zimno (sezamowy, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz masło naturalne niepasteryzowane. Te tłuszcze mają właściwości budujące, odżywcze i dostarczają energii ciału. Pamiętajmy, aby używać ich w niewielkich ilościach, ale codziennie. W chłodnych porach roku dodawane do potraw sklarowane masło bardzo dobrze rozgrzewa narządy trawienne i usprawnia ich funkcje.

Żołądek

Żołądek to centrum naszego ciała. Jego zadaniem jest przede wszystkim wydzielanie soku trawiennego, przechowywanie pokarmu, zamienianie go w płynną masę i przemieszczanie go do dwunastnicy. Żołądek sam wytwarza śluz, który chroni jego ściany przed działaniem kwasów trawiennych. Oczyszczone ziarna zbóż, kawa, herbata, tytoń, cukier, alkohol, przyprawy i potrawy smażone zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego. Tak samo działa stres i niektóre leki (aspiryna i sterydy). Główną przyczyna zaburzeń żołądkowych jest nadmiar kwasu. Wraz z obniżeniem produkcji śluzu ochronnego, nadmiar kwasów przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka.

Drugą częstą chorobą żołądka jest rak. Jego przyczyną jest spożywanie pokarmów przetworzonych, rafinowanych, z dużą ilością środków konserwujących, słonych i mocno przyprawionych, smażonych.

Inne bardzo rozpowszechnione problemy z żołądkiem to niestrawność, zgaga i duża ilość gazów. Przyczynami tej dysfunkcji są: zbyt szybkie zjadanie pokarmu, za duże jego ilości, żywność o wysokiej zawartości białka zwierzęcego, tłuszczu oraz stres.

Żołądek jest najbardziej aktywny w porze śniadaniowej w godzinach 7.00 do 9.00.

Śledziona i trzustka

Śledziona jest głównym narządem trawienia. Przemienia ona pokarm w energię, zapewnia odpowiedni poziom krwi w ciele, a także kontroluje jej prawidłowy skład. Spełnia ważną rolę w systemie odpornościowym: przechowuje komórki immunologiczne przeznaczone do niszczenia obcych antygenów, wprowadza je do krwi i w ten sposób zwiększa odporność. Ludzie z usuniętą śledzioną mają osłabiony układ immunologiczny.

Jakość energii, którą śledziona przesyła do jelita cienkiego i grubego, ma wpływ na szybkość i dokładność trawienia. Wszystkie problemy trawienne (czkawka, biegunka, zaparcia, wzdęcia, niestrawność, zgaga, mdłości i burczący żołądek) świadczą o zaburzeniach funkcji śledziony.

Najsilniejszy wpływ na śledzionę ma smak słodki. Umiarkowanie słodki smak wzmacnia śledzionę, ale silna słodycz stymuluje ją, prowadząc do jej wyczerpania. Najbardziej szkodzi jej cukier rafinowany oraz węglowodany proste. Śledziona pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi – kiedy zamiast węglowodanów złożonych jemy węglowodany proste i rafinowany cukier, rozpoczyna się błędne koło wznoszenia i opadania cukru we krwi. Dlatego należy jeść węglowodany złożone (zboża pełnoziarniste, strączkowe i warzywa).

Pora dnia, w której śledziona jest najbardziej aktywna to 9.00-11.00 rano. W tym czasie u schyłku lata może być najskuteczniej uzdrawiana.

Jak uzdrawiać układ trawienny?

Należy wyeliminować lub ograniczyć do minimum:

  • produkty przetwarzane przemysłowo z dodatkiem środków konserwujących, smakowych i barwników
  • pokarmy pochodzenia zwierzęcego, obfitujące w białko i tłuszcze nasycone (czerwone mięso, wieprzowina, przetwory mleczne)
  • biały rafinowany cukier
  • białą mąkę i białe pieczywo
  • alkohol
  • sól rafinowaną
  • marynaty
  • produkty silnie kwasowe
  • ryż oczyszczony, biały
  • ostre przyprawy
  • kawę, nikotynę i leki psychotropowe.

Przepis Babiego Lata

Polenta:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki soku z cytryny.

Autor/ka: Anna Krasucka

Doradca żywieniowy, dietetyk TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.
Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.
Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ (www.piecsmakow.com.pl), w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.
Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej" u Iny Diolosa, sygnowanej przez niemiecko - francuski Avicenna Instytut. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).
Ukończyła studia magisterskie „Komunikacja interpersonalna” w Niemczech oraz we Francji. Jest tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.
Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.
Współtwórczyni projektu Kobieta Piękna z Natury – www.pieknaznatury.pl


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

1 odpowiedź na “Babie lato, czyli co jeść we wrześniu?”

Autor artykułu – Anna Krasucka ?????
to jakieś jaja chyba , przecież to żywcem wszystko przepisane z książki Bożena Cyran Żak

„Jedz i żyj zgodnie z porami roku” , jak Ci babo nie wstyd ???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.