Kategorie
Dieta naturalna

Bezglutenowe święta (3 przepisy)

Czy da się zrobić pierogi bezglutenowe? A jeśli tak, to czy mogą mieć inną formę, niż rozpadające się ciasto z mąki gryczanej? Da się, i mogą! Pierogi bezglutenowe mogą wyglądać niemal identycznie jak te popularne, z mąki pszennej, a do tego są zdrowsze i lepiej smakują. Zachęcamy do przetestowania poniższych przepisów bez glutenu – na pierogi i nie tylko.

1. Pierniczki bezglutenowe

Inspiracja: food.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru lub słodu do smaku
bezglutenowe-swieta3

Wykonanie:

W misce ucieramy masło z cukrem lub słodem. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich składniki mokre i zagniatamy wszystko na jednolitą masę, którą następnie chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ciasto na placek o grubości do 0,4-0,5 mm. Wycinamy pierniczki. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po ostudzeniu pierniczków możemy je polukrować.

2. Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Inspiracja: glutenfreerecipebox.com

Składniki:

  • ¾ szklanki tapioki
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki z białego ryżu
  • ¼ szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej (naturalnej!)
  • szczypta soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5-10 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz
bezglutenowe-swieta2

Wykonanie:

Grzyby zalewamy na noc wodą. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i dokładnie zagniatamy, aby uzyskać jednolitą masę. Wkładamy do lodówki. Grzyby gotujemy 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, następnie odcedzamy. Wodę z grzybów wykorzystujemy ponownie do gotowania kapusty. Przed gotowaniem kapustę należy przepłukać i poszatkować, a następnie dusić do miękkości. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju, aż lekko się zeszkli (uwaga! Nie przesmażamy kapusty, powinna być lekko chrupiąca). Grzyby szatkujemy na drobniutkie kawałeczki i wrzucamy na patelnię z cebulą. Do cebuli i grzybów dodajemy odcedzoną, ugotowaną kapustę. Całość przesmażamy, dodając do smaku pieprz i sól. Po przesmażeniu farsz zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienkie płaty, a następnie szklaneczką wycinamy w nim koła. Na każde koło nakładamy mniej więcej łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy dokładnie ciasto, formując pierogi. Gotujemy we wrzącej wodzie do momentu, aż pierogi zaczną wypływać na powierzchnię. Następnie odcedzamy je i podajemy ze smażoną cebulą.

3. Bezglutenowy Stollen z Marcepanem

Inspiracja: icedgembakes.co.uk

Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, najczęściej przygotowywane na Boże Narodzenie. Charakteryzuje je aromatyczny zapach i marcepanowy smak.

Składniki:

  • 100 g mąki bezglutenowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (naturalnej!)
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g cukru waniliowego
  • 160 ml rumu
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 50 g rodzynek
  • 20 g suszonych wiśni
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 25 g pokrojonych migdałów
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 120 g bezglutenowego marcepanu
bezglutenowe-swiata4

Wykonanie:

Dzień przed planowanym pieczeniem zalewamy rumem rodzynki, migdały i wiśnie. Następnego dnia bakalie odsączamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały, gumę ksantanową, sól, cukier, startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie formujemy dołek, do którego wlewamy masło, mleko z drożdżami oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, zagniatając je ok. 15 minut na gładką, jednolitą masę. Kiedy ciasto przestaje się kleić do rąk, dodajemy do niego bakalie i wszystko razem jeszcze raz zagniatamy. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 2-3 godziny. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Gdy ciasto podrośnie, jeszcze raz je zagniatamy i ponownie odstawiamy do podrośnięcia (na ok. 1 godzinę). Po jej upływie ciasto lekko rozwałkowujemy, w środku rozkładamy rulonik z marcepanu. Następnie formujemy roladę, której środek wypełnia marcepan. Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C.

Zawinięte w papier Stollen może leżakować nawet 3 miesiące. Najsmaczniejsze jest po ok. 5 tygodniach.

Avatar photo

Autor/ka: Maja Falkiewicz-Gancarz

Z wykształcenia psycholog, pasjonujący się rozwojem osobistym i technikami motywacyjnymi. Nie potrafi usiedzieć w miejscu, lubi być zaangażowana i jest szczęśliwa, gdy działa. Zawsze chciała pracować z kobietami i robić coś dla nich. Kiedy zaszła w ciążę postanowiła, że stworzy blog o tym, jak dbać nie tylko o wygląd zewnętrzny, ale i o własny rozwój. Pisze dla mam po to, aby myśląc o innych, nigdy nie zapomniały o sobie!


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.