Candida - jak ją rozpoznać i leczyć domowymi sposobami
| Candida – jak ją rozpoznać i leczyć domowymi sposobami

Candida – jak ją rozpoznać i leczyć domowymi sposobami

Candida albicans – drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka od urodzenia. Przy zachowaniu prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego są raczej niegroźne – a wręcz pomocne, wspomagają procesy trawienne i wchłanianie składników pokarmowych. Problem pojawia się wówczas, gdy candida zaczyna w organizmie potężną kolonizację – niszcząc ściany przewodu pokarmowego produkując toksyny.

Nadmiar drożdży w organizmie prowadzi do licznych problemów zdrowotnych, począwszy od tych związanych z układem trawiennym, na depresji kończąc. Gdy dieta jest bogata w węglowodany rafinowane oraz cukier (stanowiący pożywienie dla drożdży), gdy spożywamy duże ilości alkoholu, przyjmujemy doustne środki antykoncepcyjne i jemy produkty fermentowane, do tego żyjemy w stresie i często poddajemy się terapiom antybiotykowym, ryzyko zachorowania na candidę jest całkiem spore.

Jak rozpoznać candidę?

Rozrostu drożdży w naszym organizmie nie da się sprawdzić za pomocą standardowych badań krwi czy moczu. Aby zdiagnozować kandydozę, najlepiej udać się na biorezonans. Zanim jednak to zrobimy, warto sięgnąć po domowy test ślinowy. Polega on na tym, że rano, tuż po wstaniu z łóżka nabieramy w ustach śliny i plujemy do napełnionej wodą szklanki. Wodę sprawdzamy co 15 minut przez około godzinę. Ze śliny osoby zainfekowanej grzybem, która pływa w szklance wody, po pewnym czasie zaczną sączyć się wąskie sznury w dół szklanki. Powyższy test daje pewną orientację czy jesteśmy w grupie ryzyka, ale by postawić diagnozę, należy udać się na badania laboratoryjne.

Leczenie candidy

Podstawowym sposobem walki z candidą jest ograniczenie spożywania węglowodanów, całkowite wyeliminowanie z diety cukru (można go zastąpić naturalnymi substancjami słodzącymi, np. ksylitolem czy stewią) oraz nabiału (stanowiącego pożywkę dla grzybów). W odstawkę idą też pokarmy odgrzewane, będące siedliskiem bakterii, żywność przetworzona, z dodatkiem konserwantów, wspomagana hormonami. Ważne jest unikanie grzybów, serów pleśniowych i produktów tworzonych w procesie fermentacji, ale również niektórych owoców i warzyw (tych szczególnie zagrożonych rozwojem pleśni). Z diety wyklucza się również wino, szampana, piwo oraz ocet.
Dieta osoby chorej na kandydozę powinna opierać się w głównej mierze na warzywach oraz bezglutenowych produktach spożywczych – również tych zwiększających sprawność układu odpornościowego, a więc bogatych w przeciwutleniacze (np. pomidory, buraki, marchew, szpinak).
W odbudowie mikroflory jelitowej bardzo pomocna jest witamina H, której doskonałym źródłem są orzechy włoskie, ziemne, mąka sojowa, brązowy ryż, ale też warzywa: szpinak, marchew, pomidory.

Ponadto do produktów wspomagających domowe oczyszczanie organizmu z grzybów zaliczamy:

  • czosnek – spożywanie 2-4 surowych ząbków czosnku dziennie pomaga skutecznie walczyć z grzybami candida. Wszystko ze względu na naturalnie występującą w czosnku allicynę, która ma właściwości przeciwgrzybiczne,
  • olej kokosowy – zawiera kwas kaprylowy, który ma działanie przeciwgrzybiczne i zapobiega rozrastaniu się grzybów candida oraz ich replikacji,
  • ocet jabłkowy – jedyny ocet dozwolony w diecie zwalczającej grzyby candida. Bogaty w enzymy, które pomagają rozkładać drożdżaki i hamują ich rozrost,
  • olejek z oregano – uznawany za jeden z najskuteczniejszych środków przeciwdrobnoustrojowych, skuteczny w walce ze wszystkimi gatunkami drożdży,
  • imbir – wspomaga wątrobę, podczas gdy ciało pozbywa się grzybów candida,
  • oliwa z oliwek, siemię lniane, awokado – czyli żywność bogata w polifenole, antyoksydanty skuteczne w walce z candidą,
  • brokuły, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rukola – warzywa bogate w izotiocjaninany, atakujące grzyby candida,
  • olejek cytrynowy – ma łagodne właściwości przecigrzybiczne, pomaga w detoksykacji wątroby, która jest głównym narządem walczącym z grzybami candida,
  • cynamon – działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
  • goździniki – zawierają eurgenol – olejek eteryczny będący skutecznym środkiem przeciwgrzybicznym,
  • soda oczyszczona – zmienia środowisko organizmu z kwasowego na zasadowe, którego nie tolelerują grzyby. Wystarczy spożywać łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie codziennie, pół godziny przed posiłkiem. Kuracja nie powinna trwać dłużej, niż 3 tygodnie.
Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Nauka jazdy na rowerze. Co warto o tym wiedzieć? Rozmowa z Wojciechem Kozłowskim

Stern na piątek, cz.1 – Czy brak szkoły – uczęszczania do placówki szkolnej – oznacza, że nie można zostać lekarzem?

Zupełnie inna nauka czytania

Przejdz do: