Kategorie
Ekowiadomości

Cudowna cebula

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Jest także łatwo dostępna i można ją uprawiać samemu w przydomowym ogródku

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Jest także łatwo dostępna i można ją uprawiać samemu w przydomowym ogródku. Większość dorosłych ją lubi i spożywa dość regularnie, sporo dzieci nie lubi jednak jej ostrego, wyrazistego smaku i zapachu. Czerwona cebula zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż każda jej inna odmiana. Dzięki temu jest cennym składnikiem diety i zdrowego stylu życia. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Może być wykorzystywana do zagęszczania sosów, do gotowania, duszenia, smażenia, czy też jako składnik surówek i różnego rodzaju dań.

Podstawową substancją bioaktywną czerwonej (i każdej innej odmiany) cebuli jest alliina (to przez nią płaczemy) a także kwercetyna – flawonoid. To oczywiście nie wszystko, to wspaniałe warzywo jest bogate w bioaktywne związki siarki, tiosiarczany i nie tylko. Zawiera także adenozynę. W cebuli znajdziemy trochę witamin (witamina C, A, E, B1 i B2) i minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń a także zawiera mangan, siarkę, miedź, krzem i cynk.
Zawarte w cebuli siarczki przyczyniają się do łagodzenia reakcji zapalnych poprzez blokowanie tworzenia się prostaglandyn, które są odpowiedzialne za ich powstawanie. Dzięki temu cebula pomaga przy bólach stawowych, reumatyzmie, oraz przynosi ukojenie przy ukąszeniu przez pszczołę.

Uwielbiamy cebulę, ponieważ:

  • ma działanie antyzakrzepowe, jedzenie jej to najlepsza profilaktyka antyzawałowa,
  • przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, tym samym chroniąc nas przed miażdżycą,
  • obniża poziom cukru we krwi a także obniża ciśnienie,
  • zawartość siarczków i flawonoidów przyczynia się do zmniejszenia zachorowania na choroby rakowe, zwłaszcza raka żołądka i jelit,
  • to wspaniały lek na wszelkie przeziębienia, kaszle i katary,
  • wpływa regulująco na pracę przewodu pokarmowego, trzustki, pęcherza żółciowego,
  • wpływa na gospodarkę wodną w organizmie, ma działanie moczopędne,
  • dzięki zawartości cynku, siarki i krzemu, zjadanie surowej cebuli wpływa korzystnie na cerę i włosy.

Związki siarki w czerwonej cebuli powodują także niższy poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia HDL. Takie działanie ma korzystny wpływ na czynności układu krążenia oraz poprawia metabolizm tłuszczów.

Wartości odżywcze na 100 g produktu:
Składniki pokarmowe

  • woda 89,11 g
  • energia 40 kcal
  • błonnik
  • białko 1,1 g
  • tłuszcze 0,1 g
  • węglowodany 4,24 g

Witaminy

  • witamina A b.d.
  • witamina B1 0,046 mg
  • witamina B2 0,027 mg
  • witamina B6 0,12 mg
  • witamina C 7,4 mg
  • witamina PP 0,116 mg

Składniki mineralne

  • magnez 0,129 mg
  • fosfor 29 mg
  • żelazo 0,21 mg
  • sód 4 mg
  • wapń 23 mg
  • potas 146 mg

Jak ocenić świeżość cebuli?
Świeża cebula nie powinna mieć żadnych objawów gnicia, które czyniły by ją niezdatną do zjedzenia. Nie powinna posiadać jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń. Warzywo powinno być jędrne i zwarte, bez zgrubień spowodowanych nieprawidłowym wzrostem. Może posiadać niewielkie wady kształtu oraz niewielkie wady barwy.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.