Kategorie
Dieta naturalna

Czarne jagody – jak zrobić kurację zdrowotną i przetwory na zimę

Owoce czarnej jagody (borówki brusznicy) mają bardzo wiele właściwości leczniczych. Nie da się ich zastąpić borówką amerykańską. Mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy i przemianę materii.

Kiedy stosujemy je regularnie, zapobiegają zaparciom i mają działanie przeciwpasożytnicze. Można je także stosować przy ostrych biegunkach: 1,5 -2 szklanek jagód zagotować w 1 litrze wody i popijać w ciągu dnia. Jagody mają działanie przeciwcukrzycowe i regulują poziom cholesterolu. Mają także działanie przeciwnowotworowe. Zawierają bardzo wiele przeciwutleniaczy, między innymi resveratrol, któremu przypisuje się działanie spowalniające starzenie się organizmu.

Bardzo dobrze wpływają  na naczynia krwionośne: działają przeciwmiażdżycowo, wzmacniają żyły i naczynia włosowate. Dlatego polecane są w chorobach krążenia, żylakach, hemoroidach, łamliwych naczynkach, pomagają zapobiegać powikłaniom cukrzycy i są polecane przy chorobach oczu.

Kuracja jagodowa i przetwory na zimę

Warto w sezonie zrobić kurację ze świeżych jagód w celu poprawienia przemiany materii i wzmocnienia naczyń krwionośnych: codziennie zagotować 1 szklankę (200 ml) czarnych jagód z niewielką ilością wody i zjeść/wypić (dla dzieci 1 i ¼  szklanki). Należy pamiętać o dokładnym umyciu jagód gorącą wodą.

Można również zrobić w bardzo prosty sposób przetwory na zimę: wsypać umyte jagody do garnka, zalać taką ilością wody, żeby je przykryć, zagotować i wlać do słoiczków, zakręcić i ustawić do góry nogami, przykrywając gazetami i ręcznikiem lub kocem (im dłużej stygną, tym lepiej się zamkną). Słoiczki należy wcześniej wyparzyć, a brzegi słoiczka i pokrywki przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem.

Autor/ka: Urszula Chorzępa

Lekarz medycyny rodzinnej, specjalista homeopatii klasycznej oraz medycyny chińskiej. Współautorka książki "Leczenie żywieniem".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.