Kategorie
Artykuł sponsorowany Rzeczy dla dzieci

Dieta bezglutenowa. Jak zaplanować menu dla dziecka? (Dania Babci Zosi firmy SyS)

Coraz więcej mówi się o celiakii oraz alergii na gluten. Gdy dotykają one najmłodszych, przygotowanie posiłków może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście w sklepach możemy znaleźć coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa. A gdy potrzebujemy sposobu na szybki posiłek, możemy sięgnąć także po dania gotowe. Warto wtedy poszukać tych, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także zdrowe.

Celiakia, czyli co?

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Całkowita nietolerancja glutenu, czyli inaczej celiakia, to choroba na całe życie. Dotyka ludzi w każdym wieku, może być więc także zdiagnozowana u naszych dzieci. Stanowi jedną z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Gluten jest także jednym z najczęściej występujących alergenów. Według danych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej aż 10%-25% osób z alergiami pokarmowymi ma objawy uczulenia na to białko. W odróżnieniu od celiakii, nadwrażliwość występująca u dzieci, wraz z wiekiem może minąć. Jednak problemem przy tych schorzeniach jest fakt, że często pozostają nierozpoznane. Bóle brzucha, głowy, wysypka, niski wzrost lub nieprzybieranie na wadze – to niektóre z objawów, które powinny zwrócić naszą uwagę. Kiedy zauważymy je u dziecka, warto zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, który w razie potrzeby zaleci wizytę u specjalisty. Pozwoli on nie tylko zdiagnozować chorobę, ale także podpowie, czy jest to celiakia, czy alergia na gluten.

Dieta bez glutenu

Choć to dwie różne jednostki chorobowe, podstawowym sposobem leczenia zarówno alergii na gluten, jak i jego całkowitej nietolerancji, czyli celiakii, jest odpowiednia dieta.

Gdy choroby dotyczą dzieci, jej zastosowanie i przestrzeganie to przede wszystkim prawdziwe wyzwanie dla rodziców. Trzeba poradzić sobie nie tylko z przygotowaniem odpowiednich posiłków, ale też wytłumaczyć pociechom, dlaczego nie mogą jeść wszystkiego, co ich koledzy, czy pilnować, aby nie podjadało niepolecanych na tej diecie produktów. Gluten to mieszanina białek roślinnych. Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą jeść pszenicy, jęczmienia, żyta, a także owsa, jeśli na opakowaniu nie ma znaku przekreślonego kłosa – wyjaśnia dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Zakazana lista

Planując dietę bezglutenową dla dzieci trzeba najczęściej zmienić całkowicie zwyczaje żywieniowe. Na zakazanej liście zakupów znajdą się więc m.in. płatki śniadaniowe, pieczywo, słodycze czy tradycyjny makaron, ale także produkty mleczne. W codziennej praktyce najlepiej komponować jadłospis z produktów nieprzetworzonych, naturalnie niezawierających glutenu. Takie produkty nie dostarczają dodatkowych emulgatorów, stabilizatorów i innych dodatków do żywności. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, sago, sorgo, orzechy, a także soczewica, fasola, ciecierzyca, ryby, mięso, owoce i warzywa – radzi Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Dieta dla najmłodszych

Dzieci na diecie bezglutenowej jako źródło węglowodanów powinny otrzymywać przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, komosę ryżową, ryż brązowy, bezglutenowe płatki owsiane, amarantus oraz wypieki z mąk naturalnie bezglutenowych – tłumaczy Agnieszka Ślusarska–Staniszewska i dodaje: Oczywiście nie należy zapominać o roślinach strączkowych, warzywach, owocach, rybach, chudym mięsie, nabiale oraz nasionach i orzechach, czyli podstawowych elementach zdrowej diety. Warto poszukać przepisów na ciekawe potrawy bezglutenowe. Sporo dobrze znanych nam dań, można podać, zamieniając składniki na odpowiednie w tej diecie.

Gdy brakuje nam czasu…

Kiedy jednak jesteśmy zapracowani, możemy sięgnąć po Dania Babci Zosi firmy SyS. Dla osób, które chcą wyeliminować gluten, rekomendowane są: placki ziemniaczane klasyczne, z suszonymi pomidoramize szpinakiem, barszcz ukraiński, botwinka, zupa grochowa, pomidorowa, koperkowa, kapuśniak, ryż z groszkiem i marchewką, z pomidorami i papryką, ze szpinakiem, jabłkami i rodzynkami oraz kasza gryczana z warzywami i z grzybami. Dania Babci Zosi są oparte na naturalnych składnikach. Dania warto także wykorzystać jako inspirację i przygotować potrawy wykorzystujące bogactwo smaków suszonych warzyw. Pulpety przygotowane z ryżu z marchewką i groszkiem firmy SyS uratują rodziców w przypadku braku pomysłu na obiad i z pewnością posmakują najmłodszym.

Pulpety z ryżu

4 dziecięce porcje, ok. 10-12 pulpetów; danie bezglutenowe, wegetariańskie; całkowity czas przygotowania 30-40 minut.

sys2

Pulpety

  • 1 torebka (125 g) ryżu z groszkiem i marchewką z serii Dania Babci Zosi
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • szczypta soli

Surówka

  • 2 marchewki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można też użyć oleju lnianego)
  • garść drobnych bezpestkowych winogron

Dodatkowo

  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki lub bazylii

Gotujemy 1 torebkę ryżu z groszkiem i marchewką zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy surówkę. Umytą i obraną marchewkę ucieramy na małych oczkach tarki. Do marchewki dodajemy sok z cytryny, słód i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Winogrona dokładnie myjemy, większe owoce kroimy na pół i dodajemy do marchewki. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody. Do ryżu dodajemy roztrzepane jajko, 3-4 łyżki mąki i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa się nie klei, można dodać jeszcze trochę mąki. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałej mące i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na małym ogniu ok. 4-6 minut. Pulpety podajemy polane roztopionym w małym garnuszku masłem, posypane zieleniną z dodatkiem marchewkowej surówki.

Firma SyS powstała w 1990 roku. Specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się susze warzywne i – pod marką Dania Babci Zosi – smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość – placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak,  otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień, m. in. Dobry Produkt – Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

Zajrzyj na: firma-sys.pl oraz facebook.com/firmasys.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.