Pisaliśmy już o tym, jak ważna jest dieta kobiet przygotowujących się do roli mamy oraz tych, które spodziewają się dziecka. Dziś, w nawiązaniu do naszego artykułu informujemy, jak sposób odżywiania kobiety w ciąży wpływa na DNA płodu. Otóż z raportu publikowanego w czasopiśmie Diabetes wynika, że niska zwartość węglowodanów w diecie matki oddziaływuje na rozwój dziecka i może w przyszłości warunkować takie choroby, jak otyłość lub cukrzyca.
Dowiedziono, że kobiety, które w ciąży ograniczały produkty zawierające skrobię, rodziły dzieci z otyłością zdiagnozowaną w latach późniejszych. Ponadto udowodniono, że waga urodzeniowa noworodka oraz to czy matka była szczupła lub otyła podczas ciąży, nie ma związku z jego chorobami w przyszłości. Zmiany jakie zachodzą u dziecka są epigenetyczne czyli takie, które powstają pod wpływem czynników zewnętrznych – w tym wypadku, według naukowców, jest to dieta.
Organizacja The British Heart Foundation (zajmująca się głównie profilaktyką chorób serca) w odpowiedzi na przeprowadzone badania apeluje do kobiet w ciąży, aby odżywiały się prawidłowo i prowadziły zdrowy styl życia dla dobra swojego dziecka.
Przeczytaj więcej: Jak naturalnie przygotować się do ciąży i porodu.
Źródło: BBC News Health
Foto