Dlaczego owoce są takie ważne? (I dlaczego nie warto wierzyć w slogan o "codziennej porcji owoców" w kupnych produktach?)
| Dlaczego owoce są takie ważne? (I dlaczego nie warto wierzyć w slogan o „codziennej porcji owoców” w kupnych produktach?)

Dlaczego owoce są takie ważne? (I dlaczego nie warto wierzyć w slogan o „codziennej porcji owoców” w kupnych produktach?)

Porcja świeżych owoców powinna codziennie gościć na dziecięcych talerzach. To element kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych i profilaktyki przeciwko chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, nadwadze i otyłości. Dlaczego dzieci powinny jeść świeże owoce i dlaczego przekąska reklamowana jako "codzienna porcja owoców" nie jest tym, czym być powinna?

Dlaczego owoce są ważne dla dzieci?

  • są bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, obniża wchłanianie cholesterolu, ciśnienie krwi oraz poziom glukozy, odpowiada za uczucie sytości a poza tym jest elementem profilaktyki antynowotworowej;
  • są skarbnicą witamin, które wzmacniają układ odpornościowy, nerwowy, wzrok, mięśnie; w przeciwieństwie do witamin syntetycznych dodawanych do słoiczków, soków, kaszek te występujące w owocach rzeczywiście wchłaniają się do organizmu;
  • zawierają dużo związków mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, jod czy selen, oraz makroelementów: wapnia, magnezu, fosforu czy sodu, które są odpowiedzialne m.in. za budowanie tkanek i kości oraz za regulację kwasowo-zasadową;
  • doskonale nawadniają organizm;
  • są stosunkowo niskokaloryczne.

Wybierając owoce, warto sięgać po te z upraw ekologicznych. Tym samym będziemy mieć pewność, że nie są nawożone chemicznie ani pryskane pestycydami czy herbicydami, które są bardzo niebezpieczne, w szczególności dla dzieci. Warto wybierać owoce sezonowe, z rynku lokalnego – daje nam to gwarancję świeżości.

Jak podawać dziecku owoce?

Najlepiej zwyczajnie – świeże i w całości. W ten sposób dostarczamy organizmowi nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także błonnika, który ułatwia trawienie cukrów zawartych w owocach. Błonnik „usieciowuje” glukozę, czyli spowalnia jej uwalnianie. Dzięki czemu cukier jedzony w świeżych owocach nie powoduje takiego wzrostu glukozy we krwi jak słodycze czy nawet sok owocowy. Świeże owoce w przeciwieństwie do dostępnych w sklepach słoiczków są pełne naturalnych, łatwo przyswajalnych witamin.
Soki owocowe (nawet te domowej roboty) – choć pełne witamin i składników mineralnych – nie zawierają błonnika i enzymów, dlatego cukry proste w nich zawarte trawione są tak samo, jak te pochodzące z innych źródeł, np. słodyczy.

Reklama sponsora artykułu

Bidon na wodę owocową

Poręczny, nieprzeciekający pojemnik na wodę owocową domowej roboty.

ZOBACZ

DRINK IN THE BOX

Wykonany z najwyższej jakości materiałów (bezpiecznych i wytrzymałych) bidon do przygotowania wody owocowej.

ZOBACZ

Bidon ze słomką

Do pojemnika wsyp świeże owoce i zalej wodą – otrzymasz pyszną wodę owocową.

ZOBACZ

„Codzienna porcja owoców”?

Wielu producentów żywności dla dzieci zapewnia nas, że ich produkty to zdrowa i dobrze zbilansowana przekąską i codzienna porcja owoców (plus oczywiście moc witamin i minerałów). Niestety niewiele ma to wspólnego z prawdą. Studiując etykiety chociażby jogurtów owocowych, można łatwo zauważyć, że owoce to przeważnie zaledwie kilka lub kilkanaście procent, a nierzadko zamiast tych prawdziwych jest sok z koncentratu. Wszystko to w towarzystwie wielkiej ilości cukru, aromatów i substancji zagęszczających. Podobną pułapką są soki owocowe. Cukier pochodzący z owoców jest już wystarczającą dawką cukru. Niestety, nierzadko nawet te dla dzieci są dodatkowo dosładzane. Bez względu jednak na to, jak dobry sok wybierzemy, i tak większą wartością będzie zjedzenie całego owocu – ze względu na zawarty w nim błonnik.

Oto kilka propozycji na podanie owoców w całości:

1. Saute

Kawałki arbuza, truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki doskonale sprawdzą się w podczas rozszerzania diety. Maluch będzie zachwycony, mogąc samemu odkrywać nowe smaki. Drobniejsze owoce to także doskonały sposób na ćwiczenie małej motoryki i doskonalenie chwytu szczypcowego. Przy bardzo małych dzieciach należy pamiętać o tym, by okrągłe owoce (winogrona, borówki) przekroić na pół – żeby zapobiec zadławieniu.

2. Koktajle owocowe

Domowe koktajle to świetny sposób, by przemycić owoce opornym jednostkom (niejeden rodzic się zgodzi, że czasem łatwiej wypić szklankę koktajlu niż zjeść pożądaną ilość owoców). To prawdziwa bomba witaminowa! Mają też tę przewagę nad sokami, że owoce są blendowane w całości (w sokach wiele cennych substancji się marnuje), zatem wszystkie enzymy i witaminy zostają zachowane!

Przepis na zielony koktajl z truskawek i brzoskwiń

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego jarmużu,
  • ½ szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • ¼ szklanki kiełków słonecznika,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 2 szklanki pokrojonych brzoskwiń,
  • 2 szklanki mleka migdałowego.

Wszystkie składniki zmiksować na gładko.

Koktajl owocowy

Składniki:

  • dojrzały banan,
  • szklanka owoców sezonowych (truskawki, maliny, borówki lub jagody),
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • garść szpinaku.

Wszystkie składniki zmiksować na gładko.

Koktajl czekoladowy

Składniki:

  • 1 banan,
  • garść szpinaku,
  • garść malin,
  • 2 łyżeczki kakao lub karobu,
  • 100 ml wody.

Wszystkie składniki zmiksować na gładko.

3. Domowe musy owocowe

Zamiast kupnych musów owocowych latem warto samemu przygotować świeże – z owoców sezonowych. W sprzedaży są specjalne saszetki do napełniania. Trzeba tylko zblendować ulubione owocowe i napełnić pojemnik!

4. Lody owocowe

Owoce mogą być także świetną bazą do lodów domowej roboty. Albo lody mogą być świetnym sposobem na przemycenie owoców! Wystarczy zblendować np. truskawki z bananem i zamrozić w foremkach, by powstał pyszny i zdrowy sorbet. Można też pokusić się o bardziej fantazyjne przysmaki.

Lody owocowo-kokosowe

Składniki:

  • 1 kiwi,
  • kilka truskawek,
  • garść borówek amerykańskich lub jagód,
  • 2 nektarynki,
  • 1–2 łyżeczki miodu,
  • 100–150 ml mleczka kokosowego.

Przygotowanie:
Owoce umyć, pokroić i włożyć do foremek na lody. Mleczko kokosowe zmieszać z miodem i zalać nim owoce. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Lody truskawkowe

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek bez szypułek,
  • ½ szklanki malin,
  • ½ szklanki wody,
  • ¼ szklanki suszu z liści stewii,
  • foremki do lodów i patyczki drewniane

Przygotowanie:
Zmiksować umyte truskawki i maliny. Dodać wodę i miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać ze stewią. Następnie wypełnić masą pojemniczki na lody i w każdy wbić patyczek. Mrozić minimum 2 godziny.

Lody jogurtowe

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, jagód, bananów, brzoskwiń,
  • 2 łyżki miodu lub innego słodu.

Przygotowanie:
W blenderze zmiksować owoce, miód i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa. Foremki na lody wypełnić do ¾ wysokości, wbić patyczek (z zestawu bądź drewniany). Mrozić kilka godzin.


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Co każda dziewczynka i kobieta powinna wiedzieć o higienie intymnej

Jak wprowadzać pokarmy stałe do diety niemowląt?

Jak wybrać dobrą kaszkę dla dziecka?

Przejdz do: