Dlaczego warto jeść śniadanie? {8 przepisów}
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| Dlaczego warto jeść śniadanie? {8 przepisów}

Dlaczego warto jeść śniadanie? {8 przepisów}

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie powinniśmy o nim zapominać, gdyż daje siłę, energię na cały poranek i południe. Rano układ pokarmowy jest najsilniejszy i jest w stanie wyekstrahować jak najwięcej wartości ze zjadanych posiłków. Badania pokazują, iż dzieci, które jedzą śniadanie przed szkołą, znacznie lepiej radzą sobie na lekcjach, ich pamięć jest lepsza i dłużej potrafią się skoncentrować. Mają również więcej energii i chęci do działania.

Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać nierafinowane węglowodany (np. w formie kaszy, ryżu, płatków zbożowych czy pełnoziarnistego chleba), białka (mogą być to orzechy, pestki np. słonecznika, siemię lniane, sezam, jajko ugotowane na miękko lub jajecznica) oraz tłuszcze (te znajdują się w orzechach, pestkach, nasionach, naturalnym maśle czy olejach roślinnych – jednak polecam stosować oleje z umiarem).

Dlaczego warto jeść śniadanie

  • po nocy spada poziom glukozy (cukru) we krwi – spożycie śniadania, zawierającego nierafinowane węglowodany i białko powoduje, iż poziom cukru łagodnie podnosi się, dzięki czemu jesteśmy w stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować;
  • godziny poranne są czasem maksymalnej aktywności energetycznej układu pokarmowego, w tym również żołądka, który wydziela duże ilości kwasu solnego, aby móc efektywnie strawić pożywienie. Jeżeli nie spożywamy rano śniadania – nadmiar kwasu żołądkowego może przyczynić się do powstania chorób takich jak zgaga, nadkwasota, refluks, nadżerki, a nawet wrzody żołądka;
  • w okolicy południa najbardziej aktywny jest nasz mózg, który, aby móc efektywnie pracować, potrzebuje paliwa – tym paliwem jest glukoza. Jeżeli nie spożyjemy zrównoważonego śniadania, mózg nie dostanie odpowiedniej dawki glukozy i w godzinach południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji, osłabienie pamięci – szczególnie narażone są na to dzieci, uczące się w szkole, dlatego tak ważne jest, aby dawać dzieciom do szkoły drugie śniadanie (w formie kanapki, np. razowe pieczywo posmarowane pastą z ciecierzycy czy z fasoli, garść suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych, świeże jabłko);
  • osoby jedzące śniadanie rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość.

Przepisy na zdrowe śniadania

1. Krem z kaszy jaglanej z suszonymi morelami, owocami kolcowoju (jagody goji)

Suchą kaszę jaglaną (1 szklanka) płuczemy na sicie. W garnku doprowadzamy do zagotowania 2,5 szklanki wody. Gdy woda się zagotuje, dodajemy obrane i pokrojone jabłko, kilka pokrojonych suszonych moreli, kilka owoców kolcowoju chińskiego. Następnie dodajemy wypłukaną kaszę, szczyptę kurkumy, szczyptę cynamonu, maleńką szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy łyżkę ghee (masło klarowane) i miksujemy całość na gładki krem.

2. Kakao na mleku ryżowym

Mleko ryżowe doprowadzamy do zagotowania. Następnie wsypujemy kakao lub karob w ilości około 1 łyżki na osobę. Dosładzamy do smaku syropem z agawy lub ksylitolem; dodajemy szczyptę mielonego cynamonu (w zimnych miesiącach). Podajemy ciepłe.

3. Kasza jaglana gotowana na soku jabłkowym

Składniki :

  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej (opłukanej na sicie)
  • 4 szklanki soku jabłkowego, najkorzystniej świeżo wytłoczonego
  • 100 g rodzynek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki masła klarowanego

Do garnka wlewamy sok jabłkowy, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy rodzynki, gdy się zacznie gotować – wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały sok (około 20 minut). Po ugotowaniu dodajemy klarowane masło. Podajemy ciepłe.

4. Kaszka śniadaniowa wg Pięciu Przemian

W garnku prażymy kaszę jaglaną i płatki owsiane, gdy już się uprażą, dodajemy gorącą wodę, następnie dodajemy świeże, obrane, pokrojone jabłko, szczyptę cynamonu i garść rodzynek. Czekamy, aż potrawa się zagotuje. Potem dodajemy łyżkę utartego świeżego imbiru, a gdy kasza się ponownie zagotuje – szczyptę soli morskiej; następnie po około 30 sekundach dodajemy kilka owoców suszonej żurawiny, mieszamy, szczyptę kurkumy, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę sklarowanego masła.

5. Owsianka

Do zimnej wody (około 3 szklanek)  dodajemy 1 średnie jabłko, doprowadzamy do zagotowania, następnie dodajemy rodzynki (około 100 g), a gdy woda się zagotuje wsypujemy płatki owsiane (około szklanki), następnie dodajemy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu oraz szczyptę (dosłownie kilka kryształków) soli. Po ugotowaniu, a gotuje się około 30 – 40 minut, dodajemy 2 -3 łyżki ghee.

6. Soczewica z ryżem

Pół szklanki zielonej soczewicy moczymy w szklance wody (przez ok. 3 godziny), następnie odcedzamy i płuczemy. W garnku na łyżce oliwy (extra virgin) dusimy 2 poszatkowane cebule, po kilku chwilach dodajemy do nich po łyżeczce nasion kminku i kminu. Następnie wrzucamy do garnka namoczoną, wypłukaną soczewicę i szklankę wypłukanego brązowego ryżu (najlepiej basmati). Dodajemy do wszystkiego kawałek wodorostu wakame, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki soli, 3 szklanki wody. Mieszamy. Doprowadzamy do gotowania, zakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Nie mieszamy podczas gotowania! Wybitnie smakuje posypane gomasio.

7. Rozgrzewająca kasza gryczana z pieczonymi jabłkami i orzechami

Niecałą szklankę kaszy gryczanej niepalonej lekko podprażyć w garnku, po czym dodać 2 szklanki wrzątku. Następnie dodać 5 suszonych moreli pokrojonych w paseczki. Pomieszać i chwilkę gotować. Następnie dodać kilka całych goździków, szczyptę soli, kapkę soku z cytryny, 1/4 łyżeczki kurkumy i łyżkę amarantusa (można amarantus pominąć, jeżeli ktoś nie lubi). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

W międzyczasie w piekarniku należy upiec jabłka z cynamonem (jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki, posypane lekko cynamonem). Potrawę posypać lekko podprażonymi orzechami włoskimi.

8. Kokosowa owsianka wg Pięciu Przemian

Do garnka wlewamy 3 szklanki wrzątku, wsypujemy pół łyżeczki kurkumy, czekamy aż się zagotuje. Dodajemy pokrojone suszone morele, około 4 sztuk i pokrojone słodkie jabłko lub gruszkę oraz pół łyżeczki cynamonu. Czekamy aż się zagotuje. Dodajemy 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych, szczyptę soli, kapkę soku z cytryny, 2 łyżki ziaren amarantusa lub garść orzechów włoskich. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Nie mieszamy!

Następnie dodajemy pół puszki mleka kokosowego i odstawiamy na 15 minut, żeby smaki mogły się połączyć.

Foto

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Anna Szydlik

Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dietetyk. Na terenie Śląska prowadzi warsztaty, seminaria dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Jako dietoterapeuta stara się połączyć tradycyjną, empiryczną wiedzę wschodu z naukowym podejściem świata zachodniego.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.tmch.com.pl/




Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Stern na piątek, cz. 8 – Nauczycielu, masz wielką moc!

Dzieci warto leczyć bezpiecznie – rozmowa z Michèle Boiron

Chcesz, żeby twoje dziecko się „lepiej uczyło”? Daj mu więcej wolnego czasu!

Przejdz do: