Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

Ocet w sprzątaniu i gotowaniu

Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wielu potraw bez odrobiny octu, który nadaje im szczególny charakter, zakwasza i konserwuje. Warto pamiętać, że ocet może mieć sporo innych zastosowań – gotowanie to jedynie wierzchołek góry lodowej

Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wielu potraw bez odrobiny octu, który nadaje im szczególny charakter, zakwasza i konserwuje. Warto pamiętać, że ocet może mieć sporo innych zastosowań – gotowanie to jedynie wierzchołek góry lodowej. Ocet powstaje w wyniku naturalnej fermentacji gorszych jakości win gronowych i owocowych. Zależnie od tego, jakich win używa się przy produkcji, otrzymujemy ocet: winny, owocowy, spirytusowy lub balsamiczny. Tak uzyskany płyn zawiera witaminy, enzymy, aminokwasy i mikroelementy

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Sprzątanie  – ocet spirytusowy:

  • dobrze sprawdza się jako środek dezynfekujący, szczególnie wnętrza lodówki, desek do krojenia i blatu kuchennego (wcześniej należy sprawdzić działanie w niewidocznym miejscu – nie każdy rodzaj blatu będzie tolerował ocet), skutecznie usuwa pleśń
  • usuwa nieprzyjemne zapachy ze sprzętów (np. lodówki) i pomieszczeń – wystarczy pozostawić w nich pojemnik z odrobiną octu
  • radzi sobie z osadem z kamienia i wody na grzałce czajnika elektrycznego – wlej do niego jedną szklankę octu i wody, zagotuj roztwór i pozostaw na kilkanaście godzin. Dzięki temu czajnik będzie nie tylko czystszy, ale podczas gotowania pochłonie mniej energii
  • czyści kuchenkę mikrofalową – roztwór z 1 szklanki wody i octu gotuj przez 5 minut w najwyższej temperaturze, następnie przetrzyj nim kuchenkę
  • usuwa kamień z bębna pralki – roztwór o proporcjach ? octu i ? wody wlej do pojemnika na proszek i pierz w temperaturze 95 stopni (bez prania wewnątrz pralki)
  • usuwa osad z kawy i herbaty, który odkłada się na ściankach termosu – wystarczy do 1 szklanki octu i wody dodać parę ziarenek ryżu, pozostawić na noc, a  przed ponownym użyciem dokładnie wypłukać termos zimną wodą
  • nadaje połyski podczas mycia okien, luster i innych szklanych powierzchni, a także elementów z mosiądzu i miedzi
  • roztwór z wodą w stosunku 1:1 czyści buty z plam soli, które powstają w kontakcie ze śniegiem
  • usuwa plamy z wykładziny dywanowej – 1 łyżka octu i 1 łyżka krochmalu utworzą  pastę, którą należy wetrzeć w plamę a po wyschnięciu odkurzyć
  • wybiela skarpety – 1 szklanka octu i 1 1 litra wody po zagotowaniu utworzy roztwór, w którym należy namoczyć skarpetki przez noc, a rano wyprać w pralce
  • odświeża i poprawia wygląd boazerii – zmieszaj 2 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek i 4 łyżki, tak przygotowaną emulsją przetrzyj boazerię, następnie wytrzyj ścierką
  • usuwa naklejki i etykiety z opakowań szklanych, plastykowych i innych gładkich powierzchi – namocz rogi etykiety octem i powoli zacznij odrywać (możesz do tego użyć np. starej karty płatniczej), żeby usunąć pozostałości kleju wystarczy przetrzeć szmatką nasączoną octem
  • pomaga w usuwaniu śladów po długopisie – wystarczy zmoczyć gąbkę lub papierowy ręcznik odrobiną octu
  • czyści żelazko z pozostałości po krochmalu.

Inne zastosowania octu:

  • przed obieraniem ziemniaków natrzyj nim ręce  – nie poczernieją
  • jeśli patelnie przetrzesz watką nasączoną octem rozgrzany olej nie będzie pryskał
  • 2 lub 3 filiżanki octu owocowego dodane do kąpieli oczyszcza i pielęgnuje tłustą skórę
  • kąpiel octowo – cytrynowa pomaga się odprężyć (przygotujesz ją polewając octem 3 drobno pokrojone plastry cytryny i pozostawiając na 2 godziny, potem przecedź płyn i wlej do wanny)
  • płukanie włosów w słabym roztworze octu zapobiega ich przetłuszczaniu.

Ocet jest również ceniony za jego właściwości lecznicze. Zawiera duże ilości potasu, który pełni w naszym organizmie wiele funkcji: pomaga w pozbyciu się zbędnej ilości wody, likwiduje obrzęki, nadmierne łzawienie oczu, łagodzi kaszel spowodowany nadwyżką śluzu. Kiedy nasz organizm ma niewystarczająco dużo potasu mogą pojawić się: drganie powiek i mięśni, skurcze mięśniowe, osłabienie odporności, osłabienie i bezsenność.

Jak zrobić ocet jabłkowy?

  • 1 kg jabłek, skórek, ogryzków – wszystkiego co zazwyczaj wyrzucasz po zjedzeniu jabłka
  • 1 3 litra przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru na jedną szklankę wody

Jabłka należy zmieszać z posłodzoną wcześniej wodą w szklanym naczyniu o szerokiej szyjce. Naczynie zawiń płótnem i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na około 4 tygodnie. Po tym czasie przecedź płyn przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlej do szczelnie zamykanych butelek.

Właściwości lecznicze octu jabłkowego:

  • przy użądleniu i ukąszeniu przez owady – dezynfekuje i uśmierza ból
  • pomaga łagodzić objawy astmy, kiedy natrzemy nim plecy
  • łagodzi objawy anginy i bezsenności
  • łagodzi ból przy zwichnięciach i przemęczeniu  mięśni
  • w przypadku poparzenia zapobiega tworzeniu się pęcherzy,
  • syrop sporządzony na jego octu jabłkowego łagodzi kaszel, objawy zapalenia tchawicy i kokluszu
  • leczy grzybicę i trądzik
  • może niwelować dolegliwości choroby lokomocyjnej
  • przyśpiesza spalanie tłuszczu, przez co może wspomagać odchudzanie
  • jest polecany w osłabieniu pamięci, chorobach reumatycznych, wrażliwości na zimno
  • przeciwdziała procesom miażdżycowym

Ocet jabłkowy można przyjmować profilaktycznie, aby wzmacniać organizm i unikać niektórych chorób:

  • dzieci – 1 szklanka wody, 2 łyżeczki miodu i 1 łyżeczka octu jabłkowego – podawaj raz dziennie
  • dorośli – 1 szklanki wody, dwie łyżeczki miodu i 2 łyżeczki octu jabłkowego – przyjmuj 2 razy dziennie.

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny cieszy się dużym uznaniem w kuchni. Coraz częściej w przepisach kulinarnych pojawiają się potrawy “all’aceto balsamico”. Jego zadaniem jest jedynie poprawienie smaku posiłków, dlatego stosuje się go zazwyczaj w niewielkich ilościach.Gotowanie – ocet balsamiczny:

  • wzbogaca smak majonezu i sosu
  • doprawia sałatki
  • dobrze smakuje z rybą, czerwonym mięsem, drobiem i dziczyzną
  • czasem stosuje się jako sos do polania lodów śmietankowych (alla Matilade)
  • poprawia smak potraw z buraków i kapusty.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

1 odpowiedź na “Ocet w sprzątaniu i gotowaniu”

Zasłyszane – znajomej pielęgniarki ciocia – przełożona pielęgniarek przed kontrolą np. SANEPID-u przecierała wszystko octem spirytusowym 10%. Nigdy nie znaleziono bakterii, grzybów i wirusów…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.