10 przepisów na domowe kaszki
| 10 przepisów na domowe kaszki

10 przepisów na domowe kaszki

Wyjścia są trzy: kaszki ogólnodostępne (są tanie, ale straszą swoim składem; są pełne syntetycznych dodatków i cukru, którego w diecie dziecka najlepiej unikać), kaszki ekologiczne (są droższe, ale dobre jakościowo), kaszki domowe (tanie, dobre i pewne). My zajmiemy się trzecim rozwiązaniem, tym bardziej że przygotowanie kaszki w domu nie zajmuje dużo czasu, a daje pewność, co dokładnie serwujemy naszym dzieciom.

Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po kaszach i 10 przepisów na szybkie, łatwe i bardzo smaczne kaszki bazowe, które można serwować maluchom na wiele sposobów – dodając do nich owoce, gotując z dodatkiem mleka matki lub wzbogacając naturalnymi olejami (np. olejem lnianym).

Baza kaszek:

  • kasza jaglana – jest lekkostrawna, bezglutenowa, zawiera krzemionkę (dobrze wpływa na stawy, włosy i paznokcie), posiada właściwości antywirusowe, jest bogatym źródłem minerałów (żelazo, potas, fosfor, wapń) i witamin z grupy B.
  • ryż – bogate źródło węglowodanów, potasu, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, witaminy E i błonnika. Choć dostarcza niewiele białka, jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, których nie wytwarza nasz organizm.
  • kasza kukurydziana – zawiera sporo witamin (A, B, E, B1, PP), minerałów (magnez, potas, fosfor), mikroelementów (selen, kobalt) i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia, jest bogatym źródłem białka i błonnika. Nie zawiera glutenu.
  • amarantus – zapobiega chorobom układu krążenia, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ma wysoką zawartość białka, skwalenu (lipidu opóźniającego procesu starzenia), łatwo przyswajalnych minerałów (żelazo, wapń, magnez), błonnika oraz witamin (A, E i C oraz z grupy D). Jest bezglutenowy.
  • komosa ryżowa – zawiera dużo wartościowego białka i lizynu (aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek), jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu oraz witaminy E, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3). Jest bezglutenowa.
  • kasza orkiszowa – bogate źródło kwasów nienasyconych, a przede wszystkim kwasu linolenowego, witamin (A, E, D i z grupy B) oraz cynku, miedzi, selenu, żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Pomaga leczyć alergie, wzmacnia odporność, usuwa toksyny z organizmu. Zawiera gluten.
  • płatki owsiane – bogate źródło białka i aminokwasów, witaminy B6, B1, E, kwasu pantotenowego, a także selenu i magnezu, czyli składników niezbędnych dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego. Zawierają dużo błonnika oraz gluten.
  • pęczak – bogate źródło fitozwiązków obniżających poziom złego cholesterolu, działa przeciwalergicznie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.
Najlepsze książki dla dzieci i rodziców - księgarnia Natuli.pl

1. Kleik ryżowy (po 6 miesiącu życia)

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

Ryż zalej wodą, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez co najmniej godzinę. Mieszaj co jakiś czas, by papka nie przywarła. Gdy cała woda się wchłonie, kleik będzie gotowy. Możesz go zmiksować, dla gładkiej konsystencji.

2. Kaszka ryżowa (po 6 miesiącu życia)

Składniki:

  • 30 g płatków ryżowych,
  • 100 ml wody,
  • opcjonalnie odrobina stewii.

Przygotowanie:

W młynku do kawy zmiel na proszek płatki ryżowe. W małym garnuszku zagotuj wodę. Zmielone płatki ryżowe z dodatkiem dowolnych, sezonowych owoców gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty, aż kaszka zgęstnieje. Na koniec dodaj niewielką szczyptę stewii.

3. Kaszka kukurydziana (po 7 miesiącu życia)

Składniki:

  • 70 g kaszki kukurydzianej,
  • 500 ml wody (2 szklanki),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii domowej roboty,
  • ulubiony owoc: jabłko, banan, truskawka (o ile dziecko nie ma na nią alergii).

Przygotowanie:

Do zimnej wody wsyp kaszkę kukurydzianą i dodaj ekstrakt z wanilii. Wymieszaj i zagotuj co jakiś czas mieszając. Czas gotowania to około 5–10 minut. Gotową kaszkę wyłóż na talerzyk i dodaj do niej drobno pokrojone owoce.

4. Kaszka amarantusowa (po 6 miesiącu życia)

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka zmielonych ziaren amarantusa,
  • 1¼ szklanki wody,
  • kilka kropel oleju lnianego,
  • ulubione owoce.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą i sparz. Dodaj zmielony amarantus, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15–20 minut. Gdy nieco przestygnie – zblenduj na gładką masę. Podawaj z ulubionymi owocami i kilkoma kroplami oleju lnianego.

5. Kaszka z komosy ryżowej (po 6 miesiącu życia)

Składniki:

  • ⅓ szklanki kaszy quinoa,
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej,
  • ⅓ szklanki ryżu brązowego pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

Każdy rodzaj ziarna przepłucz i upraż na suchej patelni (w ten sposób wysuszą się i nabiorą aromatu). Następnie zmiel w młynku do kawy i przesyp do słoika. Kilka łyżek gotowego proszku gotuj w odpowiedniej ilości wody (2 łyżki na około 150 ml). Podawaj z ulubionymi, sezonowymi owocami.

Reklama sponsora artykułu

Kaszka musli z owocami

Ekologiczna mieszanka pełnoziarnistych zbóż z owocami.

ZOBACZ

Kaszka wielozbożowa

Kaszka przygotowana z pełnego ziarna zbóż (płatki pszenne i owsiane) z owocami.

ZOBACZ

Kaszka ryżowo-gryczana pełnoziarnista

Wyłącznie na bazie składników z rolnictwa ekologicznego.

ZOBACZ

6. Kasza orkiszowa (po 10 miesiącu życia)

Składniki:

  • kasza orkiszowa,
  • woda,
  • ulubione owoce.

Przygotowanie:

Na 1 część kaszy weź 3 części wrzącej wody. Całość gotuj na małym ogniu. Kaszy nie mieszaj. Pod koniec gotowania możesz dorzucić przyprawy – anyż, kardamon, kurkumę – lub serwować z ulubionymi, sezonowymi owocami.

7. Owsianka (po 10 miesiącu życia)

Składniki:

  • ¼ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki wody,
  • ulubione owoce.

Przygotowanie:

Płatki owsiane (najlepiej górskie) zalej wrzącą wodą, przykryj talerzykiem i odstaw na kilka minut. Serwuj z ulubionymi przyprawami lub owocami. Możesz również polać całość syropem klonowym.

8. Kleik z kaszy jaglanej (po 6 miesiącu życia)

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody,
  • trochę mleka matki lub mleka migdałowego – do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodę i sparz. Następnie zalej wodą i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15–20 minut. Odstaw z ognia i poczekaj około 10 minut. Następnie przetrzyj całość przez gęste sito lub zmiksuj na gładką masę. Aby rozrzedzić konsystencję kleiku, dodaj kilka łyżek mleka mamy lub mleka migdałowego.

9. Krem marchewkowy (po 6 miesiącu życia)

Składniki:

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2½ szklanki wody,
  • olej z oliwek.

Przygotowanie:

Marchewki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Kaszę jaglaną wypłucz i sparz. Następnie dodaj pokrojone marchewki i zalej wszystko gorącą wodą. Gotuj do momentu, aż kasza i marchew będą miękkie. Następnie zmiksuj na gładki krem. Na koniec dodaj kilka kropel oleju z oliwek.

10. Pęczak z jarzynami (po 10 miesiącu życia)

Składniki:

  • ½ szklanki pęczaku,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • młody por,
  • ½ domowego bulionu,
  • koperek.

Przygotowanie:

Pęczak umyj, odsącz. Zagotuj szklankę wody, wrzuć do niej kaszę i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut do miękkości. Marchewki i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Drobno pokrój por. Warzywa gotuj w bulionie przez około 20 minut, następnie dodaj koperek.

Foto: flikr.com/119657972@N02


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Co każda dziewczynka i kobieta powinna wiedzieć o higienie intymnej

Jak wprowadzać pokarmy stałe do diety niemowląt?

Jak wybrać dobrą kaszkę dla dziecka?

Przejdz do: