| Dynia hokkaido (według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej)

Dynia hokkaido (według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej)

Jesień to czas zbiorów. Energia zmienia swój bieg na kierunek dośrodkowy – soki w roślinach kierują się do korzeni, drzewa tracą liście. Zwierzęta robią zapasy na zimę. Także my – ludzie – czujemy zbliżającą się zimną porę roku.

Latem żywiliśmy się produktami świeżymi, stragany uginały się pod świeżymi owcami, warzywami, które kusiły, aby jeść je bezpośrednio – bez obróbki termicznej. Teraz, gdy na dworze coraz zimniej – marzymy o gorących potrawach, które otulą ciepłem niczym kocem nasze brzuchy. Dzisiaj swoje pięć minut ma dynia hokkaido.

Dynia hokkaido

Dynia pochodzi z Ameryki, do Europy przypłynęła na statkach wraz z Kolumbem. Jej wszechstronne właściwości zdrowotne cenione były w medycynie ludowej – świeże pestki z dyni stosowano jako środek przeciwko pasożytom jelitowym.

Dynia to bogactwo zdrowia. Jest bogata w liczne witaminy, mikro- i makroelementy. Żywo żółty do pomarańczowego kolor miąższu dyni świadczy o bogactwie prowitaminy A – beta karotenu, który znamy z powszechnej marchewki. Oprócz prowitaminy A dynia zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, PP, uszczelniające naczynia wieńcowe, a także świetne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, oraz witaminę E – tak zwaną „witaminę młodości” i pogromcę wolnych rodników. Bania (bo tak dynię nazywano na Górnym Śląsku, z którego pochodzę) bogata jest również w potas, wapń, fosfor i żelazo – działa więc krwiotwórczo! Dzięki dużej zawartości prowitaminy A chroni oczy, działa przeciwnowotworowo. Dynia jest zasadotwórcza, dzięki czemu świetnie nadaje się w kuracjach odkwaszających organizm – przeciwdziała nowotworom, ale też może być stosowana w kuracjach wspomagających leczenie nowotworów.

Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dynia jest termicznie ochładzająca do ciepłej, dynia hokkaido jest ciepła termicznie; wzmacnia Qi (energię) śledziony, trzustki oraz żołądka. Jej smak informacyjny to smak słodki. Nawilża jelito grube – dzięki temu przeciwdziała niektórym typom zaparcia. Jest krwiotwórcza – idealna przy palpitacjach i problemach ze snem. Dzięki swej pięknej barwie – wzmacnia poczucie naszej tożsamości, nasze bycie „tu i teraz”.

Dynia, szczególnie pieczona – usuwa zimny śluz z płuc – jest pomocna przy męczącym mokrym kaszlu z białą plwociną. Przy nadkwasocie można spożywać codziennie rano sok ze świeżej dyni – uwaga, jest to kuracja ochładzająca. Pieczona oraz gotowana dynia wzmacnia odporność na infekcje układu oddechowego. Jest idealna dla dzieci – można podawać już od około 8. miesiąca życia – na przykład w zupie. Upieczona lub ugotowana w formie gęstej zupy dynia (szczególnie hokkaido) leczy biegunkę spowodowaną zimnem i niedoborem Qi Środkowego Ogrzewacza (śledziony oraz żołądka) – można więc stosować ją w przypadku zakażenia np. rotawirusem jako wspomaganie leczenia infekcji.

Przepisy z wykorzystaniem dyni hokkaido

1. Pieczona dynia hokkaido

Składniki: Mała dynia hokkaido, umyta, wypestkowana. Skórka z dyni hokkaido nadaje się do jedzenie – jedynie dla dzieci poniżej pierwszego roku życia może być ciężkostrawna, dlatego w przypadku małych dzieci skórkę należy usunąć;

  • pół puszki mleka kokosowego – warto wybrać te bez sztucznych dodatków;
  • ocet winny;
  • miód;
  • szlachetny sos sojowy, najlepiej Shoju albo Tamari;
  • szczypta soli oraz pieprzu;
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Przygotowanie: Dynię myjemy, usuwamy pestki oraz kroimy w kostkę (wielkości około centymetr na centymetr). W osobnej miseczce przygotowujemy dressing: mieszamy ze sobą mleko kokosowe, ok. 2 łyżki stołowe octu winnego, 1,5 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę pieprzu i soli oraz 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Kosteczki pokrojonej dyni dokładnie obtaczamy dressingiem z każdej strony. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i wkładamy dynię wyłożoną na blaszkę do pieczenia (najlepiej naczynie ceramiczne lub szklane żaroodporne). Pieczemy około 45 minut, aż dynia będzie miękka. Sos się skarmelizuje i będzie tylko delikatnie otaczał kosteczki dyni. Jest to idealny dodatek np. do gotowanej kaszy jaglanej.

Danie to wzmacnia Qi Środkowego Ogrzewacza, nawilża Jelito Grube, usuwa wilgoć i zimny śluz z Płuc i Jelita Grubego. Wzmacnia Krew oraz wspomaga usuwanie pustego gorąca.

2. Zupa krem „jesienna”

Składniki :

  • marchewka, pietruszka, seler (po jeden sztuce);
  • cebula, czosnek, por;
  • ziemniaki (około 4 średnie sztuki);
  • 4 surowe czerwone papryki;
  • pół małej dyni hokkaido;
  • sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, cebulka zielona;
  • oliwa z oliwek, ghee (masło klarowane).

Na ghee poddusić poszatkowaną cebulę, pora i czosnek. W międzyczasie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni wstawić na godzinę pokrojoną paprykę i dynię. Gdy czosnek, cebula i por już się lekko podduszą – dorzucić pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusić je kilka minut, aby były bardziej rozgrzewające. Następnie dolać wrzątek, dorzucić przyprawy i gotować na małym ogniu 30 minut. W międzyczasie wyjąć z piekarnika dynię i paprykę, obrać paprykę ze skóry (skóra z dyni hokkaido jest wartościowa i smaczna, można ją zostawić) – wrzucić do garnka z zupą, a następnie zmiksować całość. Na talerzu posypać zieloną cebulką i dodać kroplę oliwy z oliwek (extra virgin).

3. Zupa krem z dyni – „karotenowa uczta”

Składniki:

  • jedna mała dynia hokkaido, wypestkowana (skórkę zostawiamy);
  • jedna mała marchewka, obrana ze skórki;
  • 4 sztuki ziemniaków, obranych;
  • 1 duży por – dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym lub dla dzieci poniżej 12. miesiąca życia – wyłącznie biała część;
  • ghee;
  • sól morska;
  • pieprz czarny mielony;
  • mielona papryka słodka;
  • kurkuma;
  • kmin indyjski mielony.

Na ghee podduszamy poszatkowanego pora, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa, chwilę dusimy, następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła lekko warzywa. Dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie, jeżeli tak – dodajemy przyprawy do smaku, miksujemy całość blenderem. Na talerzu posypujemy świeżą natką pietruszki.

Mniej doprawiona zupa jest idealna dla dzieci od 12. miesiąca życia. Jeżeli do zupki nie dodamy soli i przypraw – jest idealna dla dzieci od 10. miesiąca życia.

4. Zupa krem porowa z ciecierzycą

Składniki:

  • 100 g ugotowanej ciecierzycy;
  • pół małej dyni, najlepiej hokkaido;
  • kilka ziemniaków (około 4-5 średnich sztuk);
  • 1 duży por, dokładnie umyty;
  • bulion warzywny lub rosół z cielęciny lub kury;
  • mleko kokosowe – kilka łyżek;
  • kurkuma;
  • pieprz czarny mielony;
  • sól;
  • kmin rzymski mielony;
  • oliwa z oliwek extra virgin.

Pora dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry i dusimy na kilku łyżkach wody, aż zmięknie. Można również udusić na ghee lub na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy umyte, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz ugotowaną ciecierzycę. Zalewamy to wszystko bulionem warzywnym lub rosołem, tak, aby bulion przykrywał warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dodajemy przyprawy, około 5 łyżek mleka kokosowego i miksujemy całość. Na talerzu możemy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek extra virgin lub posypać zieloną cebulką.

Zupa idealnie nadaje się dla dzieci od 12. miesiąca życia.

Wszystkie powyższe zupy kremy wzmacniają śledzionę, usuwają wilgoć z przewodu pokarmowego i płuc, delikatnie nawilżają jelito grube – przeciwdziałając zaparciom. Dzięki dodatkowi pora, cebuli lub czosnku – wzmacniają odporność, delikatnie rozgrzewają organizm. Idealne na zimowe kolacje. Są bogate w witaminy, minerały; szczególnie w prowitaminę A (beta karoten), witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń i potas.

Zupa z ciecierzycy zawiera również lekkostrawne białko roślinne, które nie obciąża przewodu pokarmowego tak jak białko pochodzenia zwierzęcego, jest więc idealnym pokarmem na kolację, kiedy funkcje przewodu pokarmowego są słabsze niż w okolicach południa. Zupy można podawać z grzankami, zrobionymi z razowego chleba orkiszowego lub żytniego.

Mamo, naucz syna tego co córkę!

Juul na poniedziałek, cz. 5 – Zachowanie dzieci nigdy nie jest bezsensowne

Smoczek – jeżeli już, to jaki?

Niszcz, kreśl, gryź… książkę. „Książka na złość” dla dzieci.

Warszawa, Kraków, Praga, Rzym, Paryż, Londyn… przewodniki turystyczne dla dzieci

Jak chronić dzieci przed poparzeniami słonecznymi

Przejdz do:
Ponad 100 tys. rodziców w społeczności dziecisawazne.pl
DOŁĄCZ DO NAS
Wszystko co robimy, o czym piszemy trafia na facebook. Dołącz do nas i bądź z nami w kontakcie.