Kategorie
Rodzina

Ekorestauracje, czyli gdzie warto zjeść z dzieckiem poza domem

Szukajcie ekorestauracji w waszych miastach! Przedstawiamy kilka miejsc, do których można bez obaw wybrać się z dzieckiem, po to by zjeść naturalnie i pysznie

Niewiele jest miejsc, gdzie możemy zjeść potrawy bazujące tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach, jednak coraz więcej restauracyjnych kuchni przestawia się na rzetelne, naturalne gotowanie. Szczególnie mieszkańcy dużych miast doceniają naturalne jedzenie i jego jakość. Restauracje organiczne to odpowiedź na potrzeby rynku. Rodzime i tradycyjne specjały, takie jak wiejskie masło, domowe wędliny, przetwory i hodowane na podwórku kurczaki to produkty od wielu lat serwowane w gospodarstwach agroturystycznych i wiejskich gospodach na teranie Polski. Warto choćby na próbę zamienić wizytę w pizzerii i odwiedzić ciekawe, kreatywne i zdrowe restauracje oferujące ekokuchnię.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Szukajcie ekorestauracji w waszych miastach! Przedstawiamy kilka miejsc, do których można bez obaw wybrać się z dzieckiem, po to by zjeść naturalnie i pysznie.

Warszawa

Pompon to nowe ciekawe miejsce na mapie stolicy. Co do jedzenia? To, co najlepsze, czyli potrawy dla Małych i Dużych przygotowane na bazie naturalnych składników i organicznych produktów, dostarczanych przez lokalnych producentów. Jak piszą właścicielki na swojej stronie internetowej: „Kochamy gotować i jeść. Podoba nam się idea slow foodu i zdrowego odżywiania w praktyce. Dlatego nasze jedzenie pachnie i smakuje naturalnie”. W menu znajdziemy także dania kuchni hinduskiej.

Foto: M.Glinka, Restaurantica.p

Goody Foody to pomysł, który zrodził się z indywidualnej potrzeby dobrego odżywiania się i jednocześnie dzielenia się tą ideą z innymi. To lekka kuchnia z różnych stron świata, która łączy tradycję wschodnią z nowoczesną wiedzą o jedzeniu. Podobają nam się zasady, które obowiązują podczas przygotowywania potraw, m.in. stosowanie sezonowych produktów, naturalna oliwa, mąki pełnoziarniste, brak konserwantów i polepszaczy czy jajka od „szczęśliwych” kur. Każdy, kto odwiedzi Goodyfoody odniesie wrażenie, że potrawa jest przygotowana specjalnie z myślą o nim, a podczas posiłku rodziców dzieciaki mogą pobawić się w kąciku zabaw.

Foto: M.Glinka, Restaurantica.pl

Mieszkańcy Warszawy mogą wpaść na zdrowy lunch do Green Peas eco bar&coffee. Podstawą smaku dań są naturalnie rosnące warzywa, wolne od modyfikacji genetycznych i środków chemicznych. Wszystkie dania przygotowywane są z certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego. W karcie dań znajdziecie pyszne zupy, naleśniki oraz wegańskie makarony z mąki razowej w 10 wersjach, tortille, pierogi, krokiety, ale przede wszystkim zdrowe i lekkie śniadania. Do każdej potrawy jest podawana surówka z naturalnych upraw lub warzywa gotowane na parze. Dla prawdziwych fanów ekologicznej żywności Green Peas przygotował kartę stałego klienta – Green Peas Club. Warto zajrzeć na dłużej.

Białystok

„Jesteś tym, co jesz” to dewiza restauracji ekologicznej Dzień Dobry. W menu m.in. dania kuchni tradycyjnej, wypiekany przez właścicieli chleb oraz wędzona kiełbasa i smalec. Na miłośników dobrych win czeka bogaty wybór wyśmienitych win organicznych z różnych zakątków świata. Dania przygotowywane są z certyfikowanych surowców wyprodukowanych w gospodarstwach ekologicznych. To eleganckie miejsce, ale z domowym, ciepłym klimatem, który dopełnia całość.

Kraków

Papuamu to „maleńka enklawa, w której wiadomo, że dostaje się naprawdę dobrej jakości, wysokowartościowe, nieprzetworzone sztucznie posiłki, dobre herbaty, ciekawe napoje i nieoszukiwane soki. To enklawa, w której zdarzają się ciekawe rzeczy” – to słowa właścicielki. Uznawszy, że w Krakowie nie ma miejsca, które sprosta jej wymaganiom, postanowiła je stworzyć. Umiłowanie do natury widać w Papuamu wszędzie: w aranżacji, grze światła a przede wszystkim w potrawach w menu. Ekologiczne produkty, prostota ich przyrządzania, naturalny zapach i smak to dopełnienie magicznego klimatu. Przeważają potrawy wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe. Bistro przygotowuje także posiłki dla najmłodszych, z myślą o kobietach w ciąży i mamach karmiących.

Poznań

Poznańska Ekowiarnia zaprasza na ekologiczne ciasta i torty! „Każde z ciast czy tortów okolicznościowych przygotowywane jest z pełnowartościowych produktów, z dodatkiem brązowego cukru i jaj od szczęśliwych kurek” – czytamy w menu. Wegańskie zupy, lunche bez użycia kostek…, zapiekanki przygotowane na bazie kaszy gryczanej. Mniam! Kawiarnia proponuje także „Menu bez glutenu” – w sam raz dla małych alergików.

Wrocław

Na mapie Wrocławia zaznaczamy miejsce warte odwiedzenia (i posmakowania). To Nalanda – księgarnia, kawiarnia i vegedajnia w jednym. Można tu skusić się na pyszną, aromatyczną kawę arabica, spróbować dania wegetariańskiego opartego na chińskiej filozofii kuchni pięciu przemian. Nalanda to miejsce niezwykłe – tu bajki czytają się same, na ścianach pojawiają się niezwykłe obrazy ilustrujące bajeczne opowieści, podłogi potrafią zamienić się w makietę wielkiego eko-miasteczka z materiałów recyklingowych, a stoliki pokrywają połacie papieru, który sam prosi się o to, by go fantazyjnie pomalować.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.