Erytrytol – słodzik dobry dla zdrowia
| Erytrytol – słodzik dobry dla zdrowia

Erytrytol – słodzik dobry dla zdrowia

Coraz częściej rezygnujemy z białego cukru i szukamy zdrowszych zamienników. Stewia czy syrop klonowy już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach – dodawane są najczęściej do przetworów i wypieków. W poszukiwaniach zdrowych alternatyw warto uwzględnić także erytrytol – substancję słodzącą, którą niektórzy zaliczają do tzw. grupy superfoods. Dowiedz się więcej o jego właściwościach!

Co to jest erytrytol?

Erytrytol, inaczej eryt, podobnie jak ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych. W postaci naturalnej występuje w owocach (m.in. melonach, gruszkach i winogronach), niektórych porostach i algach morskich, kukurydzy, grzybach kapeluszowych, winie czy sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji. Powstawać może w wyniku fermentacji drożdży, podczas której glukoza zostaje przekształcona w erytrytol. Tańszym sposobem jest syntetyzowanie go z drożdży występujących w niektórych gatunkach serów pleśniowych i w glicerynie. W wyniku filtracji, krystalizacji i suszenia powstaje czysty produkt, bez substancji dodatkowych. Wytwarzanie erytrytolu podlega ścisłej kontroli, dzięki temu uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych słodzików. Jako dodatek do żywności ma symbol E968. Wyglądem i smakiem przypomina cukier.

Dlaczego warto sięgnąć po erytrytol?

Stosowanie erytrytolu w przeciwieństwie do innych substancji słodzących nie ma żadnych skutków ubocznych. Jego kaloryczność szacuje się na około 0,2–0,5 kcal/g. Jest ona najniższa spośród dostępnych na rynku zamienników cukru. To produkt wprost stworzony z myślą o diabetykach! Dzięki temu, że ma zerowy indeks glikemiczny, nie powoduje wahań glukozy i insuliny we krwi. Z racji swej niskiej kaloryczności może być śmiało stosowany przez osoby odchudzające się. Dodany do potrawy zamiast tradycyjnego cukru może zmniejszyć jej kaloryczność nawet o kilkadziesiąt procent.

Reklama sponsora artykułu
Erytrylol

Erytrytol nie ma prawie żadnych kalorii. Nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, dzięki czemu nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Ma postać białych kryształków lub proszku, który z wyglądu przypomina dobrze nam znany, tradycyjny cukier.
Cena: 18,33 PLN / 500 g.

Zobacz więcej

Skąd porównanie do superfoods? Superżywność to grupa produktów, które wykazują działanie prozdrowotne. Chodzi o coś więcej niż tylko zawartość witamin i minerałów, ale o ogólny wpływ na kondycję organizmu. W takim ujęciu erytrytol może być zaliczany do superfoods. Jest bardzo łagodny dla organizmu. W przeciwieństwie do ksylitolu czy sorbitolu nawet spożyty w dużej ilości nie powoduje biegunek ani nie podrażnia jelit, ponieważ nie jest metabolizowany. Organizm wydala go wraz z moczem w ciągu doby. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się.

Erytrytol nie jest pożywką dla drożdży, dlatego mogą go stosować także osoby cierpiące na grzybicę. Nie powoduje próchnicy, mówi się nawet o jego działaniu przeciwpróchniczym, ponieważ blokuje rozwój niektórych bakterii. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru – nie uzależnia.

Jest doskonały także dla dzieci i bardzo bezpieczny. Substancja ta została gruntownie przebadana m.in. przez WHO. Wszystkie analizy dały bardzo satysfakcjonujące wyniki: erytrytol nie wykazuje działania kancerogennego, teratogennego ani mutagennego.

Erytrytol – jakie ma zastosowanie?

Erytrytol na całym świecie stosowany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Dodaje się go m.in. do lodów, dżemów, produktów śniadaniowych, galaretek i gum do żucia. Bywa także używany jako wzmacniacz smaku i substancja zagęszczająca. Dodatkowo zapobiega zmianom barwy, konsystencji i smaku żywności.

Z racji swojego zerowego indeksu glikemicznego jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji masy tabletkowej dla cukrzyków lub osób nietolerujących laktozy. W przemyśle kosmetycznym używa się go jako zamiennika gliceryny.

Jak wykorzystać go w domu? Jako zamiennik cukru lub innych słodzików – 100 g cukru odpowiada 130–140 g erytrytolu. W przeciwieństwie do stewii nie zmienia smaku potraw i nie powoduje żadnych skutków ubocznych (jak na przykład spożywany w nadmiarze ksylitol). Można zatem używać go do słodzenia kawy, herbaty i innych napojów. Do wypieków i przetworów. Doskonale sprawdzi się także w potrawach wegańskich.

Można użyć go także zamiast ksylitolu, przygotowując naturalne pasty do zębów. Przeczytaj: 3 przepisy – na naturalne pasty do zębów i płukankę do ust

Erytrytol jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Cena za kilogram waha się od 30 do 40 zł. Warto uważać na tańsze zamienniki, ponieważ mogą być wytwarzane z kukurydzy pochodzącej z upraw GMO.

Foto: flikr.com/healthgauge

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jak uczy się mózg i dlaczego szkoła nie wspiera naturalnych procesów uczenia się?

Juul na poniedziałek, cz. 67 – Diagnozy – mogą być pomocne, ale mogą także stygmatyzować

Bliskość wspiera mowę. Rozmowa z Wiolą Wołoszyn

Przejdz do: