Kategorie
Dieta naturalna

Erytrytol – słodzik dobry dla zdrowia

Coraz częściej rezygnujemy z białego cukru i szukamy zdrowszych zamienników. Stewia czy syrop klonowy już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach – dodawane są najczęściej do przetworów i wypieków. W poszukiwaniach zdrowych alternatyw warto uwzględnić także erytrytol – substancję słodzącą, którą niektórzy zaliczają do tzw. grupy superfoods. Dowiedz się więcej o jego właściwościach!

Co to jest erytrytol?

Erytrytol, inaczej eryt, podobnie jak ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych. W postaci naturalnej występuje w owocach (m.in. melonach, gruszkach i winogronach), niektórych porostach i algach morskich, kukurydzy, grzybach kapeluszowych, winie czy sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji. Powstawać może w wyniku fermentacji drożdży, podczas której glukoza zostaje przekształcona w erytrytol. Tańszym sposobem jest syntetyzowanie go z drożdży występujących w niektórych gatunkach serów pleśniowych i w glicerynie. W wyniku filtracji, krystalizacji i suszenia powstaje czysty produkt, bez substancji dodatkowych. Wytwarzanie erytrytolu podlega ścisłej kontroli, dzięki temu uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych słodzików. Jako dodatek do żywności ma symbol E968. Wyglądem i smakiem przypomina cukier.

Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki

Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Dlaczego warto sięgnąć po erytrytol?

Stosowanie erytrytolu w przeciwieństwie do innych substancji słodzących nie ma żadnych skutków ubocznych. Jego kaloryczność szacuje się na około 0,2–0,5 kcal/g. Jest ona najniższa spośród dostępnych na rynku zamienników cukru. To produkt wprost stworzony z myślą o diabetykach! Dzięki temu, że ma zerowy indeks glikemiczny, nie powoduje wahań glukozy i insuliny we krwi. Z racji swej niskiej kaloryczności może być śmiało stosowany przez osoby odchudzające się. Dodany do potrawy zamiast tradycyjnego cukru może zmniejszyć jej kaloryczność nawet o kilkadziesiąt procent.

Skąd porównanie do superfoods? Superżywność to grupa produktów, które wykazują działanie prozdrowotne. Chodzi o coś więcej niż tylko zawartość witamin i minerałów, ale o ogólny wpływ na kondycję organizmu. W takim ujęciu erytrytol może być zaliczany do superfoods. Jest bardzo łagodny dla organizmu. W przeciwieństwie do ksylitolu czy sorbitolu nawet spożyty w dużej ilości nie powoduje biegunek ani nie podrażnia jelit, ponieważ nie jest metabolizowany. Organizm wydala go wraz z moczem w ciągu doby. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się.

Erytrytol nie jest pożywką dla drożdży, dlatego mogą go stosować także osoby cierpiące na grzybicę. Nie powoduje próchnicy, mówi się nawet o jego działaniu przeciwpróchniczym, ponieważ blokuje rozwój niektórych bakterii. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru – nie uzależnia.

Jest doskonały także dla dzieci i bardzo bezpieczny. Substancja ta została gruntownie przebadana m.in. przez WHO. Wszystkie analizy dały bardzo satysfakcjonujące wyniki: erytrytol nie wykazuje działania kancerogennego, teratogennego ani mutagennego.

Erytrytol – jakie ma zastosowanie?

Erytrytol na całym świecie stosowany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Dodaje się go m.in. do lodów, dżemów, produktów śniadaniowych, galaretek i gum do żucia. Bywa także używany jako wzmacniacz smaku i substancja zagęszczająca. Dodatkowo zapobiega zmianom barwy, konsystencji i smaku żywności.

Z racji swojego zerowego indeksu glikemicznego jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji masy tabletkowej dla cukrzyków lub osób nietolerujących laktozy. W przemyśle kosmetycznym używa się go jako zamiennika gliceryny.

Jak wykorzystać go w domu? Jako zamiennik cukru lub innych słodzików – 100 g cukru odpowiada 130–140 g erytrytolu. W przeciwieństwie do stewii nie zmienia smaku potraw i nie powoduje żadnych skutków ubocznych (jak na przykład spożywany w nadmiarze ksylitol). Można zatem używać go do słodzenia kawy, herbaty i innych napojów. Do wypieków i przetworów. Doskonale sprawdzi się także w potrawach wegańskich.

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci

Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Można użyć go także zamiast ksylitolu, przygotowując naturalne pasty do zębów. Przeczytaj: 3 przepisy – na naturalne pasty do zębów i płukankę do ust

Erytrytol jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Cena za kilogram waha się od 30 do 40 zł. Warto uważać na tańsze zamienniki, ponieważ mogą być wytwarzane z kukurydzy pochodzącej z upraw GMO.

Foto: flikr.com/healthgauge

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.