Co to jest erytrytol?
Erytrytol, inaczej eryt, podobnie jak ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych. W postaci naturalnej występuje w owocach (m.in. melonach, gruszkach i winogronach), niektórych porostach i algach morskich, kukurydzy, grzybach kapeluszowych, winie czy sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji. Powstawać może w wyniku fermentacji drożdży, podczas której glukoza zostaje przekształcona w erytrytol. Tańszym sposobem jest syntetyzowanie go z drożdży występujących w niektórych gatunkach serów pleśniowych i w glicerynie. W wyniku filtracji, krystalizacji i suszenia powstaje czysty produkt, bez substancji dodatkowych. Wytwarzanie erytrytolu podlega ścisłej kontroli, dzięki temu uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych słodzików. Jako dodatek do żywności ma symbol E968. Wyglądem i smakiem przypomina cukier.
Uwaga! Reklama do czytania
Ciąża i poród – poradniki
Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.
Dlaczego warto sięgnąć po erytrytol?
Stosowanie erytrytolu w przeciwieństwie do innych substancji słodzących nie ma żadnych skutków ubocznych. Jego kaloryczność szacuje się na około 0,2–0,5 kcal/g. Jest ona najniższa spośród dostępnych na rynku zamienników cukru. To produkt wprost stworzony z myślą o diabetykach! Dzięki temu, że ma zerowy indeks glikemiczny, nie powoduje wahań glukozy i insuliny we krwi. Z racji swej niskiej kaloryczności może być śmiało stosowany przez osoby odchudzające się. Dodany do potrawy zamiast tradycyjnego cukru może zmniejszyć jej kaloryczność nawet o kilkadziesiąt procent.
Skąd porównanie do superfoods? Superżywność to grupa produktów, które wykazują działanie prozdrowotne. Chodzi o coś więcej niż tylko zawartość witamin i minerałów, ale o ogólny wpływ na kondycję organizmu. W takim ujęciu erytrytol może być zaliczany do superfoods. Jest bardzo łagodny dla organizmu. W przeciwieństwie do ksylitolu czy sorbitolu nawet spożyty w dużej ilości nie powoduje biegunek ani nie podrażnia jelit, ponieważ nie jest metabolizowany. Organizm wydala go wraz z moczem w ciągu doby. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się.
Erytrytol nie jest pożywką dla drożdży, dlatego mogą go stosować także osoby cierpiące na grzybicę. Nie powoduje próchnicy, mówi się nawet o jego działaniu przeciwpróchniczym, ponieważ blokuje rozwój niektórych bakterii. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru – nie uzależnia.
Jest doskonały także dla dzieci i bardzo bezpieczny. Substancja ta została gruntownie przebadana m.in. przez WHO. Wszystkie analizy dały bardzo satysfakcjonujące wyniki: erytrytol nie wykazuje działania kancerogennego, teratogennego ani mutagennego.
Erytrytol – jakie ma zastosowanie?
Erytrytol na całym świecie stosowany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Dodaje się go m.in. do lodów, dżemów, produktów śniadaniowych, galaretek i gum do żucia. Bywa także używany jako wzmacniacz smaku i substancja zagęszczająca. Dodatkowo zapobiega zmianom barwy, konsystencji i smaku żywności.
Z racji swojego zerowego indeksu glikemicznego jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji masy tabletkowej dla cukrzyków lub osób nietolerujących laktozy. W przemyśle kosmetycznym używa się go jako zamiennika gliceryny.
Jak wykorzystać go w domu? Jako zamiennik cukru lub innych słodzików – 100 g cukru odpowiada 130–140 g erytrytolu. W przeciwieństwie do stewii nie zmienia smaku potraw i nie powoduje żadnych skutków ubocznych (jak na przykład spożywany w nadmiarze ksylitol). Można zatem używać go do słodzenia kawy, herbaty i innych napojów. Do wypieków i przetworów. Doskonale sprawdzi się także w potrawach wegańskich.
Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa
Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Można użyć go także zamiast ksylitolu, przygotowując naturalne pasty do zębów. Przeczytaj: 3 przepisy – na naturalne pasty do zębów i płukankę do ust
Erytrytol jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Cena za kilogram waha się od 30 do 40 zł. Warto uważać na tańsze zamienniki, ponieważ mogą być wytwarzane z kukurydzy pochodzącej z upraw GMO.
Foto: flikr.com/healthgauge