Kilka zasad dobrego komponowania koktajli (żeby były pyszne i bardzo zdrowe!)
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| Kilka zasad dobrego komponowania koktajli (żeby były pyszne i bardzo zdrowe!)

Kilka zasad dobrego komponowania koktajli (żeby były pyszne i bardzo zdrowe!)

Foodpairing to sztuka łączenia pokarmów tak, by nietypowe smaki jednak do siebie pasowały. Żywieniowi specjaliści tworzą wręcz specjalne wzory, wedle których należy się poruszać, by sparować ze sobą odpowiednie produkty tak, by było smacznie.

W przypadku koktajli czy soków zasady te wydają się mniej skomplikowany niż przy innych daniach, choć i tu warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach.

Co może wydać się dziwne – robiąc sok, lepiej nie łączyć ze sobą warzyw z owocami. Wyjątkiem są marchew i jabłko – takie złożenie nie powoduje bowiem rewelacji żołądkowych. Zasada ta w pewnym stopniu dotyczy również koktajli. Znacznie lepiej połączyć np. owoce z zieleniną niż z warzywami, a warzywa – z cytrusami bądź orzechami. Koktajle to też świetny produkt do przemycania wszelkich dóbr, którymi – w czystej postaci – dzieci zazwyczaj gardzą. Tak z pewnością jest właśnie z zieleniną, która w koktajlowym połączeniu z owocami potrafi wydobyć z siebie niebywały aromat. I o to właśnie chodzi – by z pozornie niesmacznych bądź wyjątkowo mało atrakcyjnych pokarmów wydobyć pełnię smaku, łącząc je z innymi pokarmami.

Kilka zasad dobrego komponowania koktajli:

  • Używaj słodkich, sezonowych owoców, które neutralizują gorycz pochodzącą od zieleniny – ananasów, truskawek, brzoskwiń, nektarynek, jabłek, gruszek, czereśni, jagód itd.
  • Używaj mięsistych owoców jak banany, awokado lub mango – dzięki nim koktajle zyskają na gęstości.
  • Dodawaj szpinak i inną zieleninę – dobra wiadomość jest taka, że jeśli twoje dziecko nie znosi jarmużu, być może polubi właśnie szpinak w koktajlach, który ma znacznie łagodniejszy smak. Eksperymentuj, próbuj różnych liści i poszukuj takich, które przypadną do gustu twoim dzieciom.
  • Nie narzucaj sobie ograniczeń. Możesz dorzucić nawet surowe brokuły lub surowy, świeży ogórek, który doda koktajlowi świeżości i lekkości. Podobnie sprawdza się seler naciowy.
  • Pamiętaj o soku z cytryny, który łagodzi gorycz zieleniny i poprawia wchłanialność żelaza.
  • Dorzuć płatki owsiane, gryczane lub jaglane, by dostarczyć maluchowi porcję węglowodanów.
  • Pamiętaj o płynach – mleku sojowym, orzechowym lub wodzie. Spróbuj też dodać wody kokosowej.
  • Na koniec możesz dorzucić nasiona – siemię lniane, nasiona chia albo sproszkowaną spirulinę, młody jęczmień, chlorellę. W ten sposób twój posiłek będzie miał więcej wartości odżywczych.
Reklama sponsora artykułu

Mus warzywno-owocowy

Gruszka mango szpinak - organiczny mus w wygodnej tubce do wyciskania.

ZOBACZ

Puree owocowo-warzywne

Szpinak, jabłko i brukiew - bio mus bez glutenu, mleka, wody, cukru.

ZOBACZ

Mus warzywno-owocowy

Jabłko, marchew, dynia piżmowa - mus 100% organiczny.

ZOBACZ

Soki

Klasyczny sok z selera naciowego, marchwi i jabłka

Składniki:

  • 3 sztuki selera naciowego,
  • 4 marchewki,
  • 3 jabłka.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i owoce umyj i wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki.

Sok ananasowy z imbirem i kolendrą

Składniki:

  • ananas,
  • cieniutki plaster imbiru,
  • 2 łyżki kolendry,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Ananasa obierz ze skóry, wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki (tutaj sól dodaj do gotowego soku) z resztą składników i gotowe.

Koktajle

Jagody i seler

Składniki:

  • garść jagód,
  • mleko sojowe,
  • siemię lniane,
  • płatki owsiane,
  • seler naciowy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj i serwuj od razu po przygotowaniu.

Czekoladowy koktajl śniadaniowy

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • szklanka waniliowego mleka roślinnego,
  • dojrzały banan,
  • 2 łyżki karobu,
  • łyżka miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj i serwuj od razu po przygotowaniu.

Ze śliwką

Składniki:

  • 4 dojrzałe śliwki,
  • ½ dojrzałego banana,
  • ½ słodkiego jabłka,
  • łyżeczka karobu,
  • woda,
  • ksylitol.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj i serwuj od razu po przygotowaniu.

Jarmuż z pomarańczą

Składniki:

  • garść jarmużu,
  • jabłko,
  • banan,
  • pomarańcza,
  • garść nasion chia.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj i serwuj od razu po przygotowaniu.

Banan i mięta

Składniki:

  • jabłko,
  • banan,
  • garść borówek,
  • mięta,
  • opcjonalnie kostki lodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj i serwuj od razu po przygotowaniu.

Ananas ze szpinakiem

Składniki:

  • jabłko,
  • gruszka,
  • banan,
  • garść szpinaku,
  • ananas,
  • lód.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj i serwuj od razu po przygotowaniu.

Foto: flikr.com/thevelvetbird


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego owoce są takie ważne? (I dlaczego nie warto wierzyć w slogan o „codziennej porcji owoców” w kupnych produktach?)

Z głową w chmurach! Zabawki do… tworzenia zabawek

Co cennego możemy ofiarować dzieciom w Dzień Dziecka?

Przejdz do: