Chińscy naukowcy stworzyli genetycznie modyfikowane krowy, które produkują mleko zbliżone do kobiecego. Wprowadzili ludzkie geny do 300 krów mlecznych, po to, żeby produkowały mleko o takich samych właściwościach jak mleko “ludzkie”. Kobiece mleko zawiera duże ilości składników odżywczych, które mogą przyczynić się do pobudzenia układu immunologicznego niemowląt i zmniejszyć ryzyko infekcji.
Naukowcy uważają, że modyfikowane mleko może stanowić alternatywę dla mleka kobiecego i zastępczego mleka dla niemowląt, które jest postrzegane jako gorszy substytut. Mają nadzieję, że genetycznie modyfikowane produkty mleczne będą sprzedawane w supermarketach. Badanie ma poparcie dużej firmy biotechnologicznej.
Mleko modyfikowanych krów, m.in.:
- ma zwiększone ilości lizozym – białka, które stanowi jeden z mechanizmów odporności
- ma zwiększoną zawartość tłuszczu o ok. 20%
- ma zmieniony poziom suchej masy, co czyni je bardziej zbliżonym do mleka “ludzkiego”.
Naukowcy twierdzą, że “genetycznie modyfikowana żywność, jeśli jest wykonana poprawnie, może stanowić ogromne korzyści dla konsumentów w zakresie wytwarzania lepszych produktów.”
Praca chińskich naukowców wywołuje sprzeciw wobec żywności genetycznie modyfikowanej. Krytycy technologii i obrońcy praw zwierząt kwestionują wartości mleka genetycznie zmodyfikowanych zwierząt oraz jego bezpieczny wpływ na stan zdrowia ludzi i bydła.