Gluten – kiedy wprowadzać do dziecięcego jadłospisu?
| Gluten – kiedy wprowadzać do dziecięcego jadłospisu?

Gluten – kiedy wprowadzać do dziecięcego jadłospisu?

Gluten to białko obecne w wielu produktach, głównie zbożowych. Znajdziemy go więc w pieczywie, kaszkach, mące. Restrykcyjne wytyczne, obowiązujące jeszcze do niedawna, wyraźnie wskazywały, kiedy ekspozycja na gluten jest najbardziej wskazana dla dziecka. Nowe standardy żywienia niemowląt odżegnują się od sztywnych wytycznych, mówiąc wprost: „Rodzic decyduje, co dziecko zje, kiedy i jak jedzenie będzie podane. Dziecko decyduje, czy posiłek zje i ile zje”*. Zalecenie to spokojnie można zastosować również w kontekście glutenu.

Wprowadzanie glutenu u niemowlaków

W czwartym, szóstym miesiącu życia, a może po ukończeniu pierwszego roku? Wraz z początkiem rozszerzania diety rodzice zadają sobie pytania o to, jakie produkty i kiedy powinny pojawić się w dziecięcym menu. Gluten w tych rozważaniach zazwyczaj znajduje się w czołówce. Nic dziwnego – przez lata wmawiano nam bowiem, że może on wywoływać chorobę trzewną, czyli celiakię. Dziś już wiemy, że występowanie tej choroby nie ma podłoża alergicznego, ale uwarunkowane jest czynnikami immunologicznymi i genetycznymi. To zmienia nasz sposób patrzenia na gluten w kontekście rozszerzania diety niemowląt.

„Zgodnie z aktualnym (2007) stanowiskiem Komitetu Żywienia ESPGHAN należy unikać zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia. Niektóre dane sugerują, że gluten należy wprowadzać stopniowo, jeszcze w okresie, kiedy dziecko karmione jest piersią. W celu ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią, czasem wprowadzania glutenu a chorobą trzewną aktualnie prowadzone są badania interwencyjne. Możliwa jest modyfikacja zaleceń po opublikowaniu ich wyników.”**

Szacuje się, że na celiakię choruje około 1 proc. polskiej populacji (co daje około 400 tys. osób). Osobnym tematem jest alergia na gluten. Z tej przypadłości się bowiem wyrasta. Z celiakii – nie. Dlatego osoby chore na celiakię całe życie muszą przestrzegać restrykcyjnej diety.

Najnowsze badania pokazują, że tak naprawdę nie ma znaczenia, czy wprowadzimy gluten do dziecięcego menu wcześniej czy też później. Nie ma to bowiem wpływu na zachorowalność na celiakię. Najważniejsze, by wprowadzać go tak jak każdy inny produkt – stopniowo, obserwując jednocześnie reakcję dziecka.

Reklama sponsora artykułu

Kaszka orkisz gryka ryż

Niestandardowe połączenie ekologicznych ziaren zbóż.

ZOBACZ

Kaszka owies jasna gryka jęczmień orkisz żyto

Starannie dobrane surowce, z wiarygodnych ekologicznych gospodarstw.

ZOBACZ

Kaszka owsiana

Organiczne ziarna zbóż, bez dodatku mleka i cukru.

ZOBACZ

Produkty, w jakich znajduje się gluten:

  • mąka pszenna i żytnia,
  • pieczywo i makarony na bazie tych zbóż,
  • otręby pszenne,
  • kasza manna i jęczmienna,
  • część wędlin i słodyczy,
  • kawa zbożowa,
  • ocet,
  • płatki owsiane.

I w wielu innych. Produkty bezglutenowe oznaczone są na opakowaniu symbolem przekreślonego kłosa.

Objawy wskazujące na to, że dziecko może cierpieć z powodu celiakii:

  • ciągłe bóle brzucha,
  • utrata wagi,
  • biegunki, wymioty,
  • utrata masy mięśniowej,
  • zespół jelita drażliwego,
  • hipoproteinemia, czyli nadzwyczaj niska ilość białka we krwi,
  • rozdrażnienie.

Pacjenci z długo nieleczoną celiakią narażeni są m.in. na:

  • nowotwory,
  • niewyjaśnioną bezpłodność,
  • osteoporozę,
  • uszkodzenia kości.

* standardy.pl

** Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA 2014

Foto: flikr.com/donnieray


Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Justyna Urbaniak

Piszę zawodowo, prywatnie jestem matką i kurą domową. Z wykształcenia - nauczycielką polonistką, z przekonania - antypedagogiem. Aktualnie, oprócz pisania, dokształcam się w zakresie edukacji alternatywnej, Porozumienia Bez Przemocy, gotowania. Ostatnio również bloguję: http://justynaurbaniak.natemat.pl/.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://justynaurbaniak.natemat.pl/




Kaszka kaszce nierówna, czyli czym się różni instant od kaszki ugotowanej z kaszy

7 powodów, dla których warto unikać współczesnej pszenicy

Kasza jaglana – przepisy na śniadanie, obiad, deser i kolację

Przejdz do: