Kategorie
Dieta naturalna

Granola, czyli coś dla mózgu

Organizm dziecka to całość, czyli system naczyń połączonych. To co dobrze karmi cały organizm, odpowiednio wpływa również na rozwój mózgu. Główny pokarm dla mózgu stanowią węglowodany, czyli cukry, a szczególnie glukoza.

Mózg naszego dziecka stale potrzebuje glukozy, która dostarcza mu energii potrzebnej do wszystkich funkcji: myślenia, zapamiętywania, rozwiązywania problemów. Ale nie chodzi o węglowodany proste, takie jak rafinowany cukier i mąka, które dają organizmowi szybki zastrzyk glukozy, po którym następuje jego ostry niedobór, ale o węglowodany złożone, które zawierają energię, witaminy oraz minerały i rozkładają się dużo wolniej.
[reklama_col id=”58457, 58459, 58217″]
Granola to jedna z najbardziej zrównoważonych i zharmonizowanych potraw dla starszych dzieci, która daje energię i pomaga przemóc w sposób naturalny ospałość i zniechęcenie oraz uzyskać większą jasność umysłu podczas nauki.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Do przygotowania granoli potrzebne będą:

  • cztery filiżanki płatków owsianych,
  • dwie filiżanki płatków jęczmiennych,
  • pół filiżanki sezamu niełuszczonego,
  • pół filiżanki siemienia lnianego,
  • filiżanka mąki kukurydzianej,
  • dwie filiżanki otrąb pszennych,
  • pół filiżanki pestek słonecznika,
  • pół filiżanki dyni,
  • filiżanka oliwy z oliwek,
  • pół filiżanki naturalnych słodkości (słodów zbożowych, syropu buraczanego, kukurydzianego, klonowego i miodu).

Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy w piekarniku na blasze do pieczenia ciasta, aż uzyskamy złotowy kolor (około 15-25 min). Następnie granolę wyjmujemy i dodajemy sparzone rodzynki i orzechy włoskie i podgrzewamy w piekarniku kolejne 4-6 minut. Po wyjęciu dokładnie mieszamy, a po ostygnięciu przechowujemy w niezakręconych słoikach. Tak sporządzoną granolę można przechowywać ok. 3-4 tygodnie.

Granolę spożywamy samą lub z dodatkami. Może być stosowana jako drugie śniadanie do szkoły, zawierające wszystkie niezbędne elementy: energię, witaminy, mikro i makroelementy, tłuszcze i białko.

Foto: flikr.com/79928508@N00

Avatar photo

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.