Gruszki - do jedzenia, do leczenia i w kosmetyce
Święta, święta, święta... zobacz PREZENTY dla dzieci
| Gruszki – do jedzenia, do leczenia i w kosmetyce

Gruszki – do jedzenia, do leczenia i w kosmetyce

Dlaczego warto jeść gruszki i to najlepiej w skórce? Kto powinien jeść je regularnie, a kto unikać? Co można z nich przygotować? I jakie zastosowanie mają w kosmetyce?

Świeża gruszka średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów.

Gruszki mogą leczyć

Lecznicze właściwości gruszek doceniali już starożytni Persowie, którzy spożywali je m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach.    

  • pobudzają trawienie,
  • pomagają w leczeniu biegunki,
  • pomagają przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczołu krokowego,
  • sprzyjają odchudzaniu,
  • korzystnie działają na pracę mózgu,
  • pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy,
  • pomagają w czasie przeziębienia – leczą gorączkę i kaszel,
  • w postaci okładu z naparu przyspieszają gojenie się ran i owrzodzeń,
  • w postaci soku łagodnie obniżają ciśnienie i uszczelniają naczynia włosowate.
  • Przeczytaj: Domowe sposoby na mokry i suchy kaszel

Reklama sponsora artykułu

Gruszki najlepsze w skórce

Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek (oczywiście niepryskanych), dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Jeśli jednak musimy je obrać ze skórki, pamiętajmy, aby zrobić to jak najcieniej.

Kto może je jeść bezkarnie, a kto powinien ich unikać?

Gruszki zawierają sporo kwasu foliowego (7 ug/100 g). Dlatego szczególnie często powinny sięgać po nie kobiety w ciąży. Jednak nie każdy może jeść gruszki – niewielka grupa osób może być na nie uczulona. Uczulenie na gruszki najczęściej jest wynikiem reak­cji krzy­żowej mię­dzy pył­kami drzew a biał­kami pokarmowymi. Z tego powodu zwykle pojawia się u osób uczulonych już na pyłki (głównie brzozy). 

Przepisy na potrawy dla dzieci

Koktajl (powyżej 8 m.ż.)

Składniki:

  • 1 gruszka,
  • 1 kiwi,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 100 ml wody,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki, usuwając z gruszki pestki. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Gotowe.

Puree (powyżej 7 m.ż.)

Składniki:

  • gruszka,
  • jabłko,
  • 100 ml wody.

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy kawałki owoców. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia po czym blendujemy na gładką masę.

Muffinki (powyżej 10 m.ż.)

Składniki na 24 sztuki:

  • 3 szklanki obranych i pokrojonych gruszek,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 szklanki posiekanych daktyli bez pestek,
  • 4 szklanki mąki z pełnego przemiału.

Przygotowanie:

W dużej misce starannie mieszamy pokrojone gruszki, jajka i olej. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i gałką muszkatołową. Stopniowo dodajemy daktyle. Przekładamy do foremek na muffinki lub do specjalnej blachy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Przed jedzeniem studzimy babeczki.

Kompot (powyżej 10 m.ż.)

Składniki:

  • kilogram dojrzałych gruszek,
  • 2 litry wody,
  • 2 goździki,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta cynamonu lub/i kardamonu,
  • 3 daktyle bez pestek.

Przygotowanie:

Owoce myjemy i kroimy na ćwiartki. Według uznania gotujemy je w skórce lub bez. Owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy resztę składników. Gotujemy ok. 40 minut, aż owoce staną się miękkie.

Gruszka w kosmetyce

Ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest do produkcji szamponów do włosów. Zawarta w nim glukoza sprawia, że włosy są elastyczne, dzięki czemu zapobiega się m.in. rozdwajaniu końcówek. Wyciąg z tego owocu wykorzystywany jest także w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku. Gruszkę można przeznaczyć również do pielęgnacji cery tłustej.

Maseczka dla tłustej skóry

Składniki:

  • świeża gruszka,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka miodu.

Gruszkę myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i nakładamy na twarz. Maseczkę zmywamy po 20 minutach.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)

Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Ciąża i poród w Finlandii

Korzystanie z urządzeń elektronicznych i ich wpływ na rozwój dziecka – Jesper Juul

Poród naturalny i karmienie piersią a rozwój flory bakteryjnej dziecka

Przejdz do: