Gruszki - do jedzenia, do leczenia i w kosmetyce
| Gruszki – do jedzenia, do leczenia i w kosmetyce

Gruszki – do jedzenia, do leczenia i w kosmetyce

Dlaczego warto jeść gruszki i to najlepiej w skórce? Kto powinien jeść je regularnie, a kto unikać? Co można z nich przygotować? I jakie zastosowanie mają w kosmetyce?

Świeża gruszka średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów.

Gruszki mogą leczyć

Lecznicze właściwości gruszek doceniali już starożytni Persowie, którzy spożywali je m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach.    

  • pobudzają trawienie,
  • pomagają w leczeniu biegunki,
  • pomagają przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczołu krokowego,
  • sprzyjają odchudzaniu,
  • korzystnie działają na pracę mózgu,
  • pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy,
  • pomagają w czasie przeziębienia – leczą gorączkę i kaszel,
  • w postaci okładu z naparu przyspieszają gojenie się ran i owrzodzeń,
  • w postaci soku łagodnie obniżają ciśnienie i uszczelniają naczynia włosowate.
  • Przeczytaj: Domowe sposoby na mokry i suchy kaszel

Reklama sponsora artykułu

Gruszki najlepsze w skórce

Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek (oczywiście niepryskanych), dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Jeśli jednak musimy je obrać ze skórki, pamiętajmy, aby zrobić to jak najcieniej.

Kto może je jeść bezkarnie, a kto powinien ich unikać?

Gruszki zawierają sporo kwasu foliowego (7 ug/100 g). Dlatego szczególnie często powinny sięgać po nie kobiety w ciąży. Jednak nie każdy może jeść gruszki – niewielka grupa osób może być na nie uczulona. Uczulenie na gruszki najczęściej jest wynikiem reak­cji krzy­żowej mię­dzy pył­kami drzew a biał­kami pokarmowymi. Z tego powodu zwykle pojawia się u osób uczulonych już na pyłki (głównie brzozy). 

Przepisy na potrawy dla dzieci

Koktajl (powyżej 8 m.ż.)

Składniki:

  • 1 gruszka,
  • 1 kiwi,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 100 ml wody,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki, usuwając z gruszki pestki. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Gotowe.

Puree (powyżej 7 m.ż.)

Składniki:

  • gruszka,
  • jabłko,
  • 100 ml wody.

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy kawałki owoców. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia po czym blendujemy na gładką masę.

Muffinki (powyżej 10 m.ż.)

Składniki na 24 sztuki:

  • 3 szklanki obranych i pokrojonych gruszek,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 szklanki posiekanych daktyli bez pestek,
  • 4 szklanki mąki z pełnego przemiału.

Przygotowanie:

W dużej misce starannie mieszamy pokrojone gruszki, jajka i olej. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i gałką muszkatołową. Stopniowo dodajemy daktyle. Przekładamy do foremek na muffinki lub do specjalnej blachy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Przed jedzeniem studzimy babeczki.

Kompot (powyżej 10 m.ż.)

Składniki:

  • kilogram dojrzałych gruszek,
  • 2 litry wody,
  • 2 goździki,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta cynamonu lub/i kardamonu,
  • 3 daktyle bez pestek.

Przygotowanie:

Owoce myjemy i kroimy na ćwiartki. Według uznania gotujemy je w skórce lub bez. Owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy resztę składników. Gotujemy ok. 40 minut, aż owoce staną się miękkie.

Gruszka w kosmetyce

Ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest do produkcji szamponów do włosów. Zawarta w nim glukoza sprawia, że włosy są elastyczne, dzięki czemu zapobiega się m.in. rozdwajaniu końcówek. Wyciąg z tego owocu wykorzystywany jest także w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku. Gruszkę można przeznaczyć również do pielęgnacji cery tłustej.

Maseczka dla tłustej skóry

Składniki:

  • świeża gruszka,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka miodu.

Gruszkę myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i nakładamy na twarz. Maseczkę zmywamy po 20 minutach.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

„Człowiek to jedyny ssak, który odstawia swoje potomstwo, zanim ono będzie na to gotowe”. 3 historie o samoodstawieniu się dziecka od piersi

Czy faktycznie myślisz, to co myślisz? O wielkiej roli przekonań w naszym życiu

Juul na poniedziałek, cz. 63 – Wszystkie dzieci potrzebują autorytetu osobistego

Przejdz do: