Świeża gruszka średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Gruszki mogą leczyć
Lecznicze właściwości gruszek doceniali już starożytni Persowie, którzy spożywali je m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach.
- pobudzają trawienie,
- pomagają w leczeniu biegunki,
- pomagają przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczołu krokowego,
- sprzyjają odchudzaniu,
- korzystnie działają na pracę mózgu,
- pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy,
- pomagają w czasie przeziębienia – leczą gorączkę i kaszel,
- w postaci okładu z naparu przyspieszają gojenie się ran i owrzodzeń,
- w postaci soku łagodnie obniżają ciśnienie i uszczelniają naczynia włosowate.
Gruszki najlepsze w skórce
Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek (oczywiście niepryskanych), dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Jeśli jednak musimy je obrać ze skórki, pamiętajmy, aby zrobić to jak najcieniej.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Kto może je jeść bezkarnie, a kto powinien ich unikać?
Gruszki zawierają sporo kwasu foliowego (7 ug/100 g). Dlatego szczególnie często powinny sięgać po nie kobiety w ciąży. Jednak nie każdy może jeść gruszki – niewielka grupa osób może być na nie uczulona. Uczulenie na gruszki najczęściej jest wynikiem reakcji krzyżowej między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Z tego powodu zwykle pojawia się u osób uczulonych już na pyłki (głównie brzozy).
Przepisy na potrawy dla dzieci
Koktajl (powyżej 8 m.ż.)
Składniki:
- 1 gruszka,
- 1 kiwi,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 100 ml wody,
- kilka gałązek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki, usuwając z gruszki pestki. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Gotowe.
Puree (powyżej 7 m.ż.)
Składniki:
- gruszka,
- jabłko,
- 100 ml wody.
Przygotowanie:
Owoce myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy kawałki owoców. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia po czym blendujemy na gładką masę.
Muffinki (powyżej 10 m.ż.)
Składniki na 24 sztuki:
- 3 szklanki obranych i pokrojonych gruszek,
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 szklanki posiekanych daktyli bez pestek,
- 4 szklanki mąki z pełnego przemiału.
Przygotowanie:
W dużej misce starannie mieszamy pokrojone gruszki, jajka i olej. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i gałką muszkatołową. Stopniowo dodajemy daktyle. Przekładamy do foremek na muffinki lub do specjalnej blachy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Przed jedzeniem studzimy babeczki.
Uwaga! Reklama do czytania
Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!
Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Kompot (powyżej 10 m.ż.)
Składniki:
- kilogram dojrzałych gruszek,
- 2 litry wody,
- 2 goździki,
- szczypta kurkumy,
- szczypta cynamonu lub/i kardamonu,
- 3 daktyle bez pestek.
Przygotowanie:
Owoce myjemy i kroimy na ćwiartki. Według uznania gotujemy je w skórce lub bez. Owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy resztę składników. Gotujemy ok. 40 minut, aż owoce staną się miękkie.
Gruszka w kosmetyce
Ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest do produkcji szamponów do włosów. Zawarta w nim glukoza sprawia, że włosy są elastyczne, dzięki czemu zapobiega się m.in. rozdwajaniu końcówek. Wyciąg z tego owocu wykorzystywany jest także w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku. Gruszkę można przeznaczyć również do pielęgnacji cery tłustej.
Maseczka dla tłustej skóry
Składniki:
- świeża gruszka,
- łyżka oliwy,
- łyżka miodu.
Gruszkę myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i nakładamy na twarz. Maseczkę zmywamy po 20 minutach.