Kategorie
Dieta naturalna

Halloweenowe słodkości dla dzieci

Paluchy wiedźmy, słodkie szczęki, duszki z bezy… „Straszne” słodkości 31 października.

1. Paluchy wiedźmy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru brązowego,
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka bioproszku do pieczenia (kamień winny),
  • 3/4 szklanki blanszowanych migdałów na pazur.

Wszystkie składniki zmiksować i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formować z kawałków paluszki (cieńsze niż nasze). Na końcu każdego palca wcisnąć migdał. Piec około 10 minut w 180ºC.

2. Szczęki

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 70 g  migdałów w słupkach,
  • serek biały z miodem.

Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. W każdej ćwiartce wykroić kliny od strony skórki tak, aby pozostała skórka na brzegach imitowała usta. Wykrojony środek wypełnić serkiem, na wierzchu serka powtykać po 5-6 migdałów z góry i z dołu imitujące wyszczerbione zęby.

3. Duszki z bezy

Składniki:

  • 4 białka,
  • 150g cukru pudru brązowego.

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Nałożyć do rękawa z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Zostawiać między nimi nieduże odstępy (bo trochę urosną). Piec około 40 minut w 140ºC w uchylonym piekarniku.

4. Muffiny-sowy

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 200 g cukru nierafinowanego;
  • 100g maki orkiszowej;
  • 5 łyżek kakao;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka mleka roślinnego;
  • 150 g masła, roztopionego;
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki;
  • Ciasteczka Oreo lub inne;
  • Pastylki M&M’s;
  • 100g rozpuszczonej czekolady gorzkiej na polewę;

W miseczce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem i dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy masę do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 min. Po ostudzeniu wierzch muffinek polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przekroić na pół. Na jeszcze niezastygniętą czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek.

5. Kosteczki

Składniki:

  • paluszki, najlepiej bez soli;
  • pianka mini marshmallow;
  • biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej.

Paluszki podzielić na pół. Piankę nadziać na paluszki po obu stronach. Otaczać w roztopionej białej czekoladzie, odłożyć do lodówki do zastygnięcia.

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.