Kategorie
Recenzje

Jak przechowywać chleb, by dłużej zachował swoją świeżość? (lniane koszyki na chleb od Lino)

Nasze babki, by pieczywo pozostało dłużej świeże, chleb owijały lnianymi ścierkami. My, coraz częściej rzucamy je w folii do chlebaka bądź kuchennej szafki. Wystarczy doba, żeby ten sam chleb, pozostawiony w folii, stracił na świeżości i zaczął przypominać „gumiaka” z marketu. A przecież kupiliśmy go w sprawdzonej, zaprzyjaźnionej piekarni. O co chodzi?

Sposób, w jaki przechowujemy chleb jest niezwykle istotny dla jego żywotności. Oczywiście, to nie jedyny warunek, ale jeden z ważniejszych, by sprawić, że pieczywo dłużej będzie nas cieszyć chrupkością, wilgotnością i odpowiednim smakiem.

lino2

Najdłużej świeżość zachowują wyroby z mąki żytniej, pieczone na naturalnym zakwasie. Taki chleb, odpowiednio przechowywany, może utrzymać dobry smak nawet przez 10 dni. Najszybciej wysycha chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Te z marketu, wypiekane z mrożonek, zazwyczaj do wyrzucenia są już po jednym dniu.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Każde pieczywo powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Dobrze korzystać również z doświadczeń naszych babek, które chleb, zaraz po upieczeniu (i odparowaniu) owijały w naturalne materiały. Dzięki temu zachowywał on dłużej świeżość. Lniane koszyki od Lino są przedłużeniem tej tradycji.

lino3

Do naszego domu trafił okrągły, lniany koszyk na pieczywo. Uszyty z podwójnej warstwy lnu z dodatkowym wypełnieniem i sznurkami, którymi można ściągnąć całość. Strona wewnętrzna wykonana została z naturalnego lnu o właściwościach antygrzybicznych i antybakteryjnych. Dzięki temu chleb pozostaje dłużej świeży i mam pewność, że równie dobrze będzie smakował nawet po kilku dniach od wyjęcia z pieca.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Skąd te doskonałe właściwości lnu, które chronią pieczywo przed wysychaniem? To zasługa odpowiedniej wymiany wilgotności. Lniane koszyki z jednej strony nie dopuszczają wilgoci do pieczywa, ale jednocześnie odprowadzają jej nadmiar z chleba. Len jest niezniszczalny, higroskopijny i biodegradowalny. Kolejne prania tylko uszlachetniają tkaninę sprawiając, że włókna stają się bardziej zbite i gładkie.

lino5

Lubię len i cieszę się, że istnieją takie marki jak Lino, które przypominają o niezwykłych właściwościach tego naturalnego materiału. Cieszę się też, że w małej kuchni taki koszyk może mi zastąpić chlebak, który zazwyczaj zajmuje dużo miejsca na blacie. No i cena, w stosunku do tradycyjnego chlebaka, przemawia zdecydowanie na korzyść lnianego worka.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “Jak przechowywać chleb, by dłużej zachował swoją świeżość? (lniane koszyki na chleb od Lino)”

Chleb z marketu do wyrzucenia po jednym dniu? Czy ty jesteś poważna kobieto? Pewnie jeszcze trujący jest. Piekę chleby w domu od lat ale jak widzę takie bzdury to mi ręce opadają

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.