Kategorie
Dieta naturalna

Jak ugotować kaszę jaglaną? 3 przepisy na jaglankę na słodko

Kasza jaglana, choć ma wartości odżywcze podobne do innych kasz, wyróżnia się dużą ilością delikatniejszej skrobi, mniejszą ilością białka, jest zasadowa, bezglutenowa i lekkostrawna. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów, działa antywirusowo i leczniczo na stawy. Dzięki zawartości lecytyny sprzyja poprawie pamięci i koncentracji.

Dorosłych przekona do jedzenia kaszy jaglanej jej pozytywny wpływ na cały organizm, zawartość witamin z grupy B i witaminy E oraz bezcenne składniki mineralne, szczególnie fosfor, żelazo i cynk. Z maluchami bywa trudniej. Jak przekonać do niej dzieci i co zrobić, żeby im rzeczywiście smakowała?

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Gotowanie jest ważne

Przede wszystkim kaszę jaglaną trzeba właściwie ugotować – aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. W tym celu należy wysypać kaszę na sitko i przelać ją 2–3 razy gorącą przegotowaną wodą. Drugi sposób polega na uprażeniu kaszy jaglanej na suchej patelni do momentu, aż zaczniemy wyczuwać charakterystyczny zapach. Należy jednak uważać, żeby jej nie przypalić.

Kaszę gotujemy w zimnej wodzie w proporcji 1:2 – na szklankę kaszy niecałe 2 szklanki wody, wówczas ugotuje się na sypko. Kaszę możemy podawać na wiele sposobów, ale słodka wersja jest zwykle najbardziej lubiana przez dzieci i warto przygotowywać ją ze świeżymi owocami sezonowymi, ale suszone również będą odpowiednie.

1. Kasza jaglana z truskawkami i kokosem

Ugotowaną na sypko kaszę serwujemy z pokrojonymi w czwórki truskawkami, polewamy sosem z agawy i posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem.

[reklama_col id=”57475, 57476, 58459″]

2. Kasza jaglana z gruszką

Do ugotowanej kaszy dodajemy prawie pół szklanki mleka owsianego albo kokosowego, dorzucamy 2 suszone morele (bezsiarkowe) i 2 suszone figi (bezsiarkowe) pokrojone w kosteczkę i gotujemy razem ok. 2 min. Następnie dodajemy małą gruszkę (np. konferencję) startą na grubych oczkach i dorzucamy małą pomarańczę pokrojoną w niewielką kostkę. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na chwilkę na kuchence, do przeniknięcia się smaków. Ozdabiamy listkiem mięty.

3. Kasza jaglana z mango

Uwaga! Reklama do czytania

Smok

Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto

Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mus jabłkowy, który można przygotować z 1–2 jabłek uduszonych z miodem na patelni – gdy zmiękną, miksujemy je na mus. Jedno dojrzałe mango kroimy w kosteczkę i również miksujemy. Musy owocowe łączymy i polewamy kaszę, dorzucamy uprażone na złoto płatki migdałów.

Foto

Autor/ka: Marta Żebrowska

Mama 5-letniego Stasia i 2,5-letniej Julci. Kobieta kochająca życie i ludzi, promotorka idei zabawek czarno- białych dla niemowląt w firmie Whiteandblack. Właścicielka bloga o kuchni bez glutenu i bez mleka: gotujbez.blogspot.com

3 odpowiedzi na “Jak ugotować kaszę jaglaną? 3 przepisy na jaglankę na słodko”

A jeśli przed gotowaniem tylko obficie przepłukuję kaszę zimną woda, jak to czynię z innymi kaszami, to źle robię? Bo nam ta goryczka w ogóle nie przeszkadza, właściwie to ja lubimy. Czy ona jest niezdrowa czy chodzi tylko o smak? Dodam, że moja córka ma 4 lata, od dwóch lat praktycznie nie je na śniadanie nic innego i nie potrzebuje żadnych dodatków (no, może łyżeczkę masła).

Sos z agawy to to samo co syrop? Bo syrop z agawy jest bardzo niezdrowy. Fruktoza, która niszczy watrabe, przyczynia się do powstawania złego cholesterolu, itd.

ja się w żadne płukanie nie bawię, nie chce mi się daję miodu mleka i nic nie czuć , i na 1 szklankę kaszy daję 4 wody ! bo nie lubię jak jest zbrylona i trzeba ją rozgniatać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.