Kategorie
Dieta naturalna

Jak zadbać o swój żołądek?

Stare przysłowie mówi, że śniadanie powinniśmy zjadać sami, obiadem się dzielić, a kolację oddawać wrogowi. Jest w tym porzekadle dużo prawdy, gdyż wieczorem, po całym dniu, kiedy słońce chyli się ku Zachodowi, moc trawienna naszego żołądka jest najsłabsza. Widać to nawet w zegarze narządów, który jest od wieków stosowany w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.

Minimum energetyczne dla żołądka, czyli czas, kiedy pracuje najsłabiej i potrzebuje wytchnienia, przypada na godziny 19 – 21. Niestety, w dzisiejszym zagonionym świecie jest to czas, kiedy wracamy do domu po długich godzinach spędzonych w pracy, często jedząc przez cały dzień bardzo niewiele; siadamy na kanapie, relaksujemy się… i zaczyna się czas jedzenia. Ściśnięty przez cały dzień żołądek wypychany do maksimum, albo nawet bardziej. W czasie swojego minimum energetycznego nie jest on w stanie trawić prawidłowo pokarmu. Pokarm zalega zatem w żołądku, gdyż nie wydziela się odpowiednia ilość kwasu żołądkowego.

[natuli2]

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Wydolność enzymatyczna pozostałych narządów układu pokarmowego również spada wieczorem. Na dodatek często nie zwracamy uwagi na to, co wrzucamy do żołądka i mieszamy różne potrawy – zjadamy kolację, potem dodając do tego słodycze, zalewając to alkoholem, słodkimi napojami, jedząc owoce, a na koniec jeszcze słone paluszki lub chipsy.

Zastanawiamy się, dlaczego tak źle śpimy w nocy, budzimy się, czujemy gniecenie pod żebrami. Rano nie dość, że męczy nas zaparcie albo biegunka, to nie mamy apetytu i jesteśmy w stanie wypić wyłącznie kawę. Oczy się kleją, nie potrafimy się dobudzić…

Przerwijmy to błędne koło i dajmy odetchnąć naszemu żołądkowi

Według medycyny chińskiej żołądek i śledziona są źródłem pourodzeniowej qi w naszym organizmie. Tylko kiedy pracują prawidłowo, nasze ciało otrzymuje odpowiednią dozę energii i jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Kiedy są osłabione i przeciążone – nie mamy siły ani ochoty do pracy. Musimy pobudzać się kawą, aby móc w ogóle się obudzić i zacząć działać.

Kiedy przeciążamy żołądek niewłaściwym pokarmem, jemy dużo wieczorami, mieszamy różne rodzaje pokarmów w jednym posiłku, albo – co gorsza – jemy raz dziennie ogromny posiłek złożony ze wszystkiego, co mamy “pod ręką” – żołądek bardzo się męczy, nie jest w stanie trawić tego, co do niego „nawrzucaliśmy”. Odbija się to także w pracy śledziony; wytwarza się wilgoć i śluz w organizmie, które odkładają się albo w postaci tkanki tłuszczowej (także cellulitu), albo, co gorsza, w postaci złogów, jakimi są na przykład blaszki miażdżycowe w naczyniach.

Jak możemy zadbać o nasz żołądek?

Przede wszystkim – należy jeść ok 4 -5 posiłków na dobę, w miarę o stałych porach, rozłożonych równomiernie w ciągu całego dnia. To oznacza konieczność jedzenia śniadań i posiłków w czasie pracy. Jeżeli nie będziemy głodzić się cały dzień – na kolację możemy zjeść mniejszy, lżejszy posiłek. Zaprocentuje to tym, że noc prześpimy lepiej, a rano obudzimy się wyspani, wypoczęci i z energią, aby rozpocząć nowy dzień. Kolacja powinna być jedzona nie później niż o godzinie 18.00; tak, aby zakończyć spożywanie posiłku przed godziną 19.00.

Idealną potrawą na kolację jest zupa warzywna. Nawilża organizm, jest lekkostrawna, pełna witamin i związków odżywczych. Gdy nasz system trawienny funkcjonuje prawidłowo, do zupy można dodać zboża, np. w formie kaszy czy ryżu, albo rośliny strączkowe – np. czerwoną soczewicę. Nie jedzmy wieczorem chleba, gdyż jest ciężkostrawny i tworzy wilgoć w organizmie. Wieczornej zupy nie warto także zabielać śmietaną ani nie doprawiać zasmażką, gdyż są one zbyt wymagające dla osłabionego całym dniem żołądka.

Zupy, które są idealnym daniem na kolację:

1. Zupa ziemniaczana z bazylią

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchew
  • korzeń selera
  • pieprz
  • kminek
  • czosnek
  • sól
  • cytryna
  • bazylia
  • słodka papryka
  • cukier trzcinowy
  • masło lub oliwa z oliwek

Do garnka z gorącą wodą wrzucić 4 ziemniaki średniej wielkości, obrane i drobno pokrojone, 2 marchewki średniej wielkości drobno pokrojone i drobno pokrojony kawałek selera. Dodać szczyptę pieprzu, szczyptę zmielonego kminku, 1 mały rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli oraz łyżeczkę soku z cytryny i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pęczek bazylii drobno posiekać, połowę wsypać do zupy i wszystko przetrzeć, następnie dodać drugą połowę bazylii i wymieszać. Doprawić do smaku słodką papryką, szczyptą cukru trzcinowego, łyżką oliwy z oliwek lub masłem, świeżo zmielonym pieprzem i solą.

2. Zupa jarzynowa z ciecierzycą

Składniki:

  • masło ghee lub oliwa z oliwek
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę różnych warzyw (np. marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa)
  • 3 łyżki stołowe płatków owsianych
  • ugotowana ciecierzyca (około szklanki)
  • natka pietruszki
  • kurkuma, sól, pieprz czarny, woda

Do rozgrzanego rondla wkładamy 2 łyżki masła ghee lub wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Gdy masło ghee się rozpuści, a oliwa będzie ciepła, wrzucamy pokrojone warzywa, mieszamy i lekko podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Następnie dolewamy zimną wodę i odrobinę solimy. Mieszamy i czekamy, aż woda zawrze. Gdy zupa zacznie się gotować, dodajemy odrobinę natki pietruszki, po paru minutach szczyptę kurkumy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu około 20 minut, do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę, mieszamy, czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje, następnie dodajemy czarnego, mielonego pieprzu oraz soli do smaku. Można przed podaniem posypać natką pietruszki.

3. Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • por
  • glony HIJIKI
  • czerwona soczewica
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, imbir, majeranek, cząber, lubczyk, sól

Zagotować w garnku wodę, wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę (korzeń), seler, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego drobno pora, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kawałek świeżego imbiru, suszonego majeranku, cząbru, można też dodać suszony lubczyk, trochę soli, 2/3 szklanki czerwonej soczewicy (soczewicę przedtem należy wypłukać, podprażyć chwilę na suchej patelni), można dodać łyżkę glonów HIJIKI. Zagotować. Dodać trochę kurkumy lub słodkiej sproszkowanej papryki, troszkę masła, pieprzu, szczyptę majeranku. Można również doprawić solą lub sosem sojowym.

4. Zupa krem z selera

Składniki:

  • por
  • cebula
  • czosnek
  • masło ghee
  • 3 średnie bulwy selera
  • 5 ziemniaków
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, sos sojowy

Na ghee podsmażamy poszatkowanego pora, cebulę i czosnek. Gdy się podduszą, dodajemy pokrojone w kostkę selery i ziemniaki, zalewamy wszystko bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy wszystko na gładki krem i doprawiamy sosem sojowym.

Foto: flikr.com/7259240@N03

Autor/ka: Anna Szydlik

Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dietetyk. Na terenie Śląska prowadzi warsztaty, seminaria dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Jako dietoterapeuta stara się połączyć tradycyjną, empiryczną wiedzę wschodu z naukowym podejściem świata zachodniego.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.